Valmisruoat

Valmisruokien osalta myöntämisperusteet noudattelevat yleisiä ravitsemussuosituksia.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet

Valmiit ateriat sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet

Tuote sellaisenaan nautintavalmis. Sisältää lihaa/kalaa/kasviksia sekä perunaa/pastaa/riisiä tms.

Esimerkiksi lasagne, ateriasalaatti

Rasvaa enintään 3,0 g/100 g, tai jos rasvaa 3,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Suolaa enintään 0,75 g/ 100 g

Keitot ja keittopohjat

Sellaisenaan nautintavalmiit keitot sekä keittopohjat, joihin valmistusohjeen mukaan lisätään neste.

Esimerkiksi pinaattikeitto, ranskalainen sipulikeitto

Rasvaa enintään 3,0 g/100 g tai jos rasvaa 3,1 - 6,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,5 g/100 g

Suolaa enintään 0,70 g/100 g

Täytetyt voileivät ja sen kaltaiset tuotteet

Esimerkiksi patongit, burritot, hampurilaiset tms.

Rasvaa enintään 15,0 g/100 g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Suolaa enintään 1,00 g/100 g

Kuitua vähintään 2,0 g/100 g

Kastikkeet sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet

Rasvaa enintään 4,0 g/100 g tai jos rasvaa 4,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Suolaa enintään 0,75 g/100 g

Liharuokavalmisteet

Esimerkiksi lihapyörykkä, Lindströmin pihvit

Rasvaa enintään 12,0 g/100 g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 38 % rasvasta

Suolaa enintään 1,00 g/100 g

Kalaruokavalmisteet

Esimerkiksi kalapuikot ja -pyörykät

Rasvaa enintään 18,0 g/100 g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 25 % rasvasta

Suolaa enintään 1,00 g/100 g

Kalaa vähintään 55 % tuotteesta

Kasvisruokavalmisteet

Esimerkiksi kasvispihvit ja -pyörykät

Rasvaa enintään 8,0 g/100 g tai jos rasvaa 8,1 - 10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Suolaa enintään 0,95 g/100 g

Kasviksia vähintään 50 % tuotteen painosta, perunaa enintään 50 % kasviksista

Kasviproteiinivalmisteet

(esim. tofu-, seitan-, nyhtökaura-, härkäpapu- ja soijaproteiinivalmisteet)

Rasvaa enintään 8,0 g/100 g, tai jos rasvaa 8,1-10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 %

Suolaa enintään 1,0 g/100 g

Kasvislisäke

Esimerkiksi maustetut uuni- tai grillikasvikset

Rasvaa enintään 1,5 g/100 g tai jos rasvaa 1,5 - 3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Suolaa enintään 0,50 g/100 g

Kasviksia vähintään 70 % tuotteen painosta (ei sisällä perunaa ja/tai bataattia)

Lisäkesalaatit

Esimerkiksi majoneesipohjaiset salaatit tai tuoresalaatit

Rasvaa enintään 6,0 g/100 g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Suolaa enintään 0,75 g/100 g