Valmisruokien osalta myöntämisperusteet noudattelevat yleisiä ravitsemussuosituksia.
Tuoteryhmä | Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet |
Valmiit ateriat sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet Tuote sellaisenaan nautintavalmis. Sisältää lihaa/kalaa/kasviksia sekä perunaa/pastaa/riisiä tms. Esimerkiksi lasagne, ateriasalaatti | Rasvaa enintään 3,0 g/100 g, tai jos rasvaa 3,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta Suolaa enintään 0,75 g/ 100 g |
Keitot ja keittopohjat Sellaisenaan nautintavalmiit keitot sekä keittopohjat, joihin valmistusohjeen mukaan lisätään neste. Esimerkiksi pinaattikeitto, ranskalainen sipulikeitto | Rasvaa enintään 3,0 g/100 g tai jos rasvaa 3,1 - 6,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,5 g/100 g Suolaa enintään 0,70 g/100 g |
Täytetyt voileivät ja sen kaltaiset tuotteet Esimerkiksi patongit, burritot, hampurilaiset tms. | Rasvaa enintään 15,0 g/100 g Tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta Suolaa enintään 1,00 g/100 g Kuitua vähintään 2,0 g/100 g |
Kastikkeet sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet | Rasvaa enintään 4,0 g/100 g tai jos rasvaa 4,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta Suolaa enintään 0,75 g/100 g |
Liharuokavalmisteet Esimerkiksi lihapyörykkä, Lindströmin pihvit | Rasvaa enintään 12,0 g/100 g Tyydyttynyttä rasvaa enintään 38 % rasvasta Suolaa enintään 1,00 g/100 g |
Kalaruokavalmisteet Esimerkiksi kalapuikot ja -pyörykät | Rasvaa enintään 18,0 g/100 g Tyydyttynyttä rasvaa enintään 25 % rasvasta Suolaa enintään 1,00 g/100 g Kalaa vähintään 55 % tuotteesta |
Kasvisruokavalmisteet Esimerkiksi kasvispihvit ja -pyörykät | Rasvaa enintään 8,0 g/100 g tai jos rasvaa 8,1 - 10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta Suolaa enintään 0,95 g/100 g Kasviksia vähintään 50 % tuotteen painosta, perunaa enintään 50 % kasviksista |
Kasviproteiinivalmisteet (esim. tofu-, seitan-, nyhtökaura-, härkäpapu- ja soijaproteiinivalmisteet) | Rasvaa enintään 8,0 g/100 g, tai jos rasvaa 8,1-10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % |
Kasvislisäke Esimerkiksi maustetut uuni- tai grillikasvikset | Rasvaa enintään 1,5 g/100 g tai jos rasvaa 1,5 - 3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta Suolaa enintään 0,50 g/100 g Kasviksia vähintään 70 % tuotteen painosta (ei sisällä perunaa ja/tai bataattia) |
Lisäkesalaatit Esimerkiksi majoneesipohjaiset salaatit tai tuoresalaatit | Rasvaa enintään 6,0 g/100 g Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta Suolaa enintään 0,75 g/100 g |