Valmisruoat

Valmisruokien osalta myöntämisperusteet noudattelevat yleisiä ravitsemussuosituksia.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet

Valmiit ateriat sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet

Esim. valmisateriat, -laatikot tai salaatit. Kriteerit koskevat käyttövalmista tuotetta.


Rasva: enintään 3,0 g/100 g, tai jos rasvaa 3,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,75 g/ 100 g

Keitot ja keittopohjat

Sellaisenaan nautintavalmiit keitot sekä keittopohjat, joihin valmistusohjeen mukaan lisätään neste.

Esimerkiksi pinaattikeitto, ranskalainen sipulikeitto

Rasva: enintään 3,0 g/100 g tai jos rasvaa 3,1 - 6,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,5 g/100 g
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,70 g/100 g

Täytetyt voileivät ja sen kaltaiset tuotteet

Täytetyt leivät, patongit, wrapit ja hampurilaiset

Rasva: enintään 15,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: vähintään 2,0 g/100 g
Suola: enintään 1,00 g/100 g

Kastikkeet sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet

Rasva: enintään 4,0 g/100 g tai jos rasvaa 4,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,75 g/100 g

Liharuokavalmisteet

Lihapihvit ja -pyörykät (sis. myös kaalikääryleet ja Lindströmin pihvit)

Rasva: enintään 12,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 38 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/100 g

Kalaruokavalmisteet

Kalapihvit, -pyörykät ja puikot

Rasva: enintään 18,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 25 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/100 g
Kalaa vähintään 55 % tuotteesta

Kasvisruokavalmisteet

Kasvispihvit ja -pyörykät

Rasva: enintään 8,0 g/100 g tai jos rasvaa 8,1 - 10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,95 g/100 g
Kasviksia vähintään 50 % tuotteen painosta, perunaa enintään 50 % kasviksista

Kasviproteiinivalmisteet

Palkokasvi- ja viljapohjaiset proteiinivalmisteet, kuten tofu-, härkäpapu-, seitan- ja kauravalmisteet

Rasva: enintään 3,0 g/100 g, tai jos rasvaa 3,1-15,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 %
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,0 g/100 g

Kasvislisäke

Tuoreet ja pakastetut kasvikset, joihin on lisätty rasvaa tai suolaa

Rasva: enintään 1,5 g/100 g tai jos rasvaa 1,5 - 3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,50 g/100 g
Kasviksia vähintään 70 % tuotteen painosta (ei sisällä perunaa ja/tai bataattia)

Lisäkesalaatit

Lisäkesalaatit, jotka sisältävät esimerkiksi majoneesia, maustelientä tai muuta kastiketta.

Rasva: enintään 6,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,75 g/100 g