Sydänmerkki ruokaohjeisiin

Kaikilla ammattikeittiöillä ei ole mahdollisuutta terveellisen, ravitsemussuositusten mukaisen reseptiikan kehittämiseen. Elintarviketeollisuus voi olla apuna ja tuottaa kriteerit täyttäviä ruokaohjeita. Sydänmerkki-reseptejä on mahdollista tuottaa myös kuluttajaviestintään.

Voit hyödyntää Sydänmerkkiä myös ruokaohjeissa. Sydänmerkin avulla voit viestiä terveellisemmistä ruokaohjeista niin kuluttajille kuin ammattikeittiöille.

Ruokaohjeet ammattikeittiöille

Ammattikeittiöille voi tuottaa Aterian kriteerit täyttäviä pääruoka- ja lisäkeohjeita. Ne julkaistaan Sydänmerkin reseptipankissa.

Hakeminen:

  • Laadi ruokaohje, jossa rasvaa ja suolaa sisältävät raaka-aineet on merkitty mahdollisimman tarkasti, esimerkiksi tuotemerkkitasolla.
  • Ruokaohjeissa saa käyttää mitä tahansa elintarvikkeita, kunhan lopputulos on kriteereiden mukainen.
  • Laske ruokaohjeen ravintosisältö ja tarkista, täyttääkö se Sydänmerkki-aterian myöntämisperusteet. Ravintosisällön laskennan voi ostaa Sydänliitosta (50€/ruokaohje).
  • Tee hakemus reseptille extranetissä . Lue ohjeet ruokaohjeiden lisäämisestä ja muokkaamisesta täältä.
  • Kun resepti on tarkastettu ja hyväksytty reseptipankkiin, ilmoitetaan siitä lähettäjälle. Hakemukset tarkistetaan kuukausittain (kuun lopussa).
  • Oikeus käyttää Sydänmerkkiä ruokaohjeessa maksaa 50 €/ruokaohje (kertamaksu).
Markkinointi:
  • Kriteerit täyttäviä ruokaohjeita saa vapaasti markkinoida Sydänmerkin avulla, esimerkiksi julkaisuissa, verkkosivuilla jne.
  • Sydänmerkki markkinoi ruokaohjeita Sydänmerkki-aterian yhteydessä
  • Lisätietoja Mari Ollilta

Ruokaohjeet kuluttajille

Myös kuluttajille soveltuvia ruokaohjeita voi merkitä Sydänmerkillä. Kun Sydänmerkkiä käytetään ruokaohjeessa, viestii se tuotteiden tapaan terveellisemmästä vaihtoehdosta. Lupaus täyttyy, kun ohjeen mukaan valmistetussa ruuassa on kohtuudella rasvaa, tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa.

Hakeminen:

  • Laadi ruokaohje, jossa rasvaa ja suolaa sisältävät raaka-aineet merkitään ruokaohjeeseen mahdollisimman tarkasti. Esimerkiksi ei “jauheliha” vaan jauheliha 10 %. Suolasta ja suolaa sisältävistä mausteista ja kastikkeista kerrotaan aina tarkka käyttömäärä. Raaka-aineet voi halutessa merkitä myös tuotemerkkitasolla.
  • Ravintosisällön tulee täyttää aterianosakohtaiset kriteerit.
  • Ravintosisältö lasketaan luotettavalla ohjelmalla. Tarvittaessa palvelun voi ostaa Sydänmerkiltä, 50 €/ruokaohje
  • Ruokaohje ja mahdollinen ravintoainelaskelma lähetetään sähköpostilla Mari Ollille.
  • Kun resepti on tarkastettu ja hyväksytty, ilmoitetaan siitä lähettäjälle. Hakemukset tarkistetaan kuukausittain (kuun lopussa).
  • Käyttöoikeusmaksu: kuluttajaruokaohjeista ei peritä käyttöoikeusmaksua.
Markkinointi:
  • Kriteerit täyttäviä ruokaohjeita saa vapaasti markkinoida Sydänmerkin avulla, esimerkiksi julkaisuissa, verkkosivuilla jne.
  • Suosittelemme, että Sydänmerkki-tuotteet merkitään raaka-aineluetteloon sydämin tai esim. punaisella värillä.
  • Reseptin yhteyteen lisätään pieni infoboxi, jossa kerrotaan lyhyesti Sydänmerkistä. Info sisältää esimerkiksi Sydänmerkki logon ja tekstin: "Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ruokaohjeista löytyvä merkki, joka kertoo ravintoarvoiltaan paremmasta valinnasta."