Sydänmerkki ruokaohjeisiin

Kaikilla ammattikeittiöillä ei ole mahdollisuutta terveellisen, ravitsemussuositusten mukaisen reseptiikan kehittämiseen. Elintarviketeollisuus voi olla apuna ja tuottaa kriteerit täyttäviä ruokaohjeita. Sydänmerkin omaavia ruokaohjeita on mahdollista tuottaa myös kuluttajaviestintään.

Elintarvikkeiden ohella myös terveellisemmistä ruokaohjeista voi viestiä Sydänmerkin avulla. Ammattikeittiöille voi tuottaa Aterian kriteerit täyttäviä pääruoka- ja lisäkeohjeita. Ne julkaistaan Sydänmerkin reseptipankissa.

Myös kuluttajille soveltuvia ruokaohjeita voi merkitä Sydänmerkillä.

Ruokaohjeet ammattikeittiöille

  • Ruokaohjeissa saa käyttää mitä tahansa elintarvikkeita, kunhan lopputulos on kriteereiden mukainen
  • Kriteerit täyttäviä ruokaohjeita saa vapaasti markkinoida Sydänmerkin avulla, esimerkiksi julkaisuissa, verkkosivuilla jne.
  • Sydänmerkki markkinoi ruokaohjeita Sydänmerkki-aterian yhteydessä
  • Oikeus käyttää Sydänmerkkiä ruokaohjeessa maksaa 50 €/ruokaohje (kertamaksu).
  • Laadi ruokaohje, jossa rasvaa ja suolaa sisältävät raaka-aineet on merkitty mahdollisimman tarkasti, esimerkiksi tuotemerkkitasolla.
  • Kaikenlaisten raaka-aineiden käyttö on sallittua, kunhan lopputulos on kriteereiden mukainen.
  • Laske ruokaohjeen ravintosisältö ja tarkista, täyttääkö se Sydänmerkki-aterian myöntämisperusteet.
  • Ravintosisällön laskennan voi ostaa Sydänliitosta (50€/ruokaohje)
  • Tee hakemus reseptille extranetissä . Lue ohjeet ruokaohjeiden lisäämisestä ja muokkaamisesta täältä.
  • Kun resepti on tarkastettu ja hyväksytty reseptipankkiin, ilmoitetaan siitä lähettäjälle. Hakemukset tarkistetaan kuukausittain (kuun lopussa).
  • Lisätietoja Mari Ollilta

Ruokaohjeet kuluttajille

Kun Sydänmerkkiä käytetään ruokaohjeessa, viestii se tuotteiden tapaan terveellisemmästä vaihtoehdosta. Lupaus täyttyy, kun ohjeen mukaan valmistetussa ruuassa on kohtuudella rasvaa, tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa.

  • Rasvaa ja suolaa sisältävät raaka-aineet merkitään ruokaohjeeseen mahdollisimman tarkasti. Esimerkiksi ei “jauheliha” vaan jauheliha 10 %. Suolasta ja suolaa sisältävistä mausteista ja kastikkeista kerrotaan aina tarkka käyttömäärä.
  • Raaka-aineet voi halutessa merkitä myös tuotemerkkitasolla.
  • Ravintosisältö lasketaan luotettavalla ohjelmalla. Tarvittaessa palvelun voi ostaa Sydänmerkiltä, 50 €/ruokaohje
  • Ravintosisällön tulee täyttää aterianosakohtaiset kriteerit..
  • Reseptin yhteyteen lisätään pieni infoboxi, jossa kerrotaan lyhyesti Sydänmerkistä. Info sisältää esimerkiksi Sydänmerkki logon ja tekstin: "Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote on terveyden kannalta parempi vaihtoehto". Tekstiä saa muokata.
  • Suositellaan, että Sydänmerkki-tuotteet merkitään raaka-aineluetteloon Sydämin, esimerkiksi
  • Ruokaohje ja mahdollinen ravintoainelaskelma lähetetään sähköpostilla Mari Ollille.
  • Käyttöoikeusmaksu: kuluttajaruokaohjeista ei toistaiseksi peritä käyttöoikeusmaksua (muutos syyskuussa 2023).
  • Kun resepti on tarkastettu ja hyväksytty, ilmoitetaan siitä lähettäjälle. Hakemukset tarkistetaan kuukausittain (kuun lopussa).
  • Kriteerit täyttäviä ruokaohjeita saa vapaasti markkinoida Sydänmerkin avulla, esimerkiksi julkaisuissa, verkkosivuilla jne.