Kriteerit kehittyvät

Tästä löydät kootusti uusimmat kriteerimuutokset

Sydänmerkin kriteereitä kehittämään on valittu puolueeton asiantuntijaryhmä. Ryhmän tehtävä on arvioida tuotekriteerien toimivuutta elintarvikevalikoiman muuttuessa, teknologian kehittyessä ja ravitsemustutkimuksista saadun tiedon tarkentuessa. Tarkoitus on, että tuotekriteerit ja siten Sydänmerkki-tuotteet palvelevat sekä kuluttajaa että elintarvikeyrityksiä.


Sydänmerkin asiantuntijaryhmä on velvollinen käsittelemään kaikki teollisuudelta tulevat, kriteereihin liittyvät kehitystoiveet tai kysymykset.

Asiantuntijaryhmän kokoukset ovat joka kuun loppupuolella (heinäkuuta lukuun ottamatta).

Kehitystoiveet ja kysymykset: sydanmerkki@sydanliitto.fi

Kriteerien kehitys 2023

  • Asiantuntijaryhmällä on ollut vuonna 2023 käynnissä suuri tuoteryhmäkartoitus, jossa käydään läpi kaikkien tuoteryhmien nimiä, rajauksia ja kriteerejä.
  • Juomien tuoteryhmät: Asiantuntijaryhmä päätti siirtää kaikki juotavien elintarvikkeiden tuoteryhmät yhden elintarvikeryhmän alle, ja selkeyttää niiden kriteereitä ja rajauksia.
    • Maidon, piimän ja niiden kaltaisten kasvijuomien kokonaisrasvan kriteerin ylärajaa nostettiin 2 grammasta 3 grammaan/100 g. Rasvan laatua koskeva kriteeri säilyy ennallaan, mikä varmistaa rasvan hyvän laadun myös jatkossa. Tämä muutos huomioi paremmin kasvijuomien laajentuneen valikoiman. Jatkossa tuoteryhmään kuuluvat vain maustamattomat juomat.
    • Välipalajuomat, kuten jogurttijuomat ja niiden kaltaiset maustetut juomat. Jogurttijuomien ja niiden kaltaisten maustettujen juomien tuoteryhmän nimi päivitettiin. Lisäksi tuoteryhmän sokerikriteeriä nostettiin 6 grammasta 8 grammaan/100 g. Tämä muutos laajentaisi kasvipohjaisten välipalajuomien tuotekehityksen mahdollisuuksia. Tuoteryhmälle lisättiin myös kriteeri suolan määrälle.
    • Kasviksia sisältävien juomien tuoteryhmälle lisättiin täsmennys siitä, etteivät ryhmään kuulu täysmehut, mehut ja nektarit. Kuitua ja viljaa koskevat kriteerit päätettiin poistaa. Lisäksi tuoteryhmälle lisättiin kriteeri suolan määrälle.

    Tuoteryhmä​

    Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet​

    Maito, piimä ja niiden kaltaiset kasvijuomat​

    Maustamattomat juomat​

    Rasva: enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,51–3,0 g/100 g,​
    tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g​
    Sokerit: enintään 5,0 g/100 g​
    Kuitu: -​
    Suola: enintään 0,13 g/100 g​

    Välipalajuomat, kuten jogurttijuomat ja niiden kaltaiset maustetut juomat ​
    Ei sisällä aterian- tai ruokavalionkorvikkeita tai kliinisiä ravintovalmisteita​

    Rasva: enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,5–3,0 g/100 g,​
    tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g​
    Sokerit: enintään 8,0 g/100 g​
    Kuitu: -​
    Suola: 0,13 g/100 g​

    Kasviksia sisältävät juomat, kuten smoothiet​

    Pois lukien täysmehut, mehut ja nektarit​

    Rasva: enintään 0,5 g/100 g,​
    tai jos rasvaa 0,5–3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g​
    Sokerit: enintään 11,0 g/100 g​

    Kuitu: -​

    Suola: 0,13 g/100 g​
    Kasviksia vähintään 35 % tuotteen painosta​


    • Leivonnaisten tuoteryhmät. Asiantuntijaryhmä päätti muuttaa leivonnaisten tuoteryhmien nimet, jotka ovat aikaisemmin perustuneet tuotteiden kosteuspitoisuuksiin. Uudet nimet kuvaavat selkeämmin tuoteryhmien sisältämiä tuotteita.

    Vanha nimi

    Uusi nimi

    Leivonnaiset, joiden kosteuspitoisuus on yli 10 %

    Pullat, kakut, pasteijat, piiraat ja letut sekä muut pehmeät leivonnaiset

    Leivonnaiset, joiden kosteuspitoisuus on alle 10 %

    Keksi ja korput sekä muut kovat leivonnaiset


    • Pullat, kakut, pasteijat, piiraat ja letut sekä muut pehmeät leivonnaiset: Kokonaisrasvan määrää koskeva kriteeri ilmaistaan jatkossa rasvan osuutena tuotteen painosta, kun tähän asti se on esitetty rasvan osuutena energiasta. Muutosten tarkoitus on yhdenmukaistaa kriteerin yksikkö muiden tuoteryhmien kanssa, sekä selkeyttää sen tulkintaa.

    Vanha kriteeri

    Uusi kriteeri

    Rasvaa enintään 30 % energiasta

    Rasvaa enintään 10 g /100 g

    • Kasviproteiinivalmisteet: Asiantuntijaryhmä päätti nostaa tuoteryhmän kokonaisrasvan määrän kriteerin ylärajaa 8 g --> 15 g/100 g, ja samalla laskea rasvan laatukriteerin alaporrasta samalle tasolle valmisaterioiden tuoteryhmän kanssa, eli 3 g/100 g. Muutoksen tarkoitus on luoda lisää mahdollisuuksia tuotekehitykselle, mutta toisaalta kannustaa säilyttämään rasvan hyvä laatu tuotteissa.

    Vanha kriteeri

    Uusi kriteeri

    Rasvaa enintään 8,0 g/100 g, tai jos rasvaa 8,1–10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 %.

    Rasvaa enintään 3,0 g/100 g, tai jos rasvaa 3,1–15,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 %

    Kriteerien kehitys 2022

    • Äyriäiset ja nilviäiset. Asiantuntijaryhmä päätti sisällyttää tuoreen ja pakastetun kalan tuoteryhmään myös äyriäiset ja nilviäiset. Tuoteryhmä tulee jatkossa olemaan “Tuoreet ja pakastetut kala-, äyriäis- ja nilviäistuotteet”.
    • Rasvan laadun laskentatapa ja kriteerit. Asiantuntijaryhmä päätti muuttaa rasvan laadun laskentatapaa siten, että jatkossa rasvan laatu määritetään tyydyttyneiden rasvahappojen osuutena kokonaisrasvasta, eli kaikista lipideistä, fosfolipidit mukaan lukien. Aiemmassa laskentatavassa kovan rasvan (tyydyttyneet + transrasvahapot) määrä suhteutettiin kaikkiin rasvahappoihin. Muutoksen tarkoituksena on yhtenäistää kriteerien termejä ja laskentatapaa pakollisten ravintoarvomerkintöjen kanssa. Lisäksi transrasvojen huomiointia Sydänmerkki-kriteereissä ei katsota enää tarpeelliseksi, sillä sen saanti on Suomessa vähäistä ja sen määrää elintarvikkeissa säädellään EU-tasolla. Koska laskentatavan muutos sallii joissain tapauksissa Sydänmerkin saannin aiempaa heikommalla rasvan laadulla, rasvan laatukriteereitä kiristettiin yksittäisissä tapauksissa. Tämän muutoksen tarkoitus on lisäksi yhdenmukaistaa kriteeristöä. Lista kaikista kriteerimuutoksista löytyy täältä.
    • Täyslihavalmisteiden määritelmä ja kriteerit. Asiantuntijaryhmä päätti tehdä muutoksia täyslihavalmisteiden tuoteryhmän määritelmään sekä kriteereihin. Ryhmän tuotteet päätettiin rajata leivän päällä käytettäviin leikkeleisiin sekä täyslihavalmisteisiin. Muutoksen tarkoitus on selkeyttää tuoteryhmää vastaamaan entistä paremmin kuluttajien käyttäytymistä ja tarpeita. Suikaleiden, viipaleiden, kuutioiden ja muiden vastaavien tuotteiden katsotaan kuuluvan käyttötarkoitukseltaan ja -määrältään selkeämmin kypsän lihan tuoteryhmään. Sallittua suolan enimmäismäärää päätettiin tuoteryhmäselvityksen perusteella laskea 2,00 grammasta 1,90 grammaan /100 g. Syynä kriteerimuutokseen on tämän tuoteryhmän laaja Sydänmerkki-valikoima, joka mahdollistaa kriteerin laskun.


    TuoteryhmäMyöntämisperusteet

    Leivän päälle tarkoitetut leikkeleet sekä täyslihavalmisteet

    Tuoteryhmä ei sisällä kypsistä fileistä ja paisteista tehtyjä tuotteita

    Rasvaa enintään 4,0 g/100 g

    Suolaa enintään 1,90 g/100 g


    • Valmisateriat. Asiantuntijaryhmä päätti nostaa valmisruokien rasvakriteeriä 2 g --> 3 g /100 g, jolloin se vastaa “vähärasvainen”-ravitsemusväitettä. Tätä enemmän rasvaa sisältäviä tuotteita koskee edelleen rasvan laatukriteeri.
    TuoteryhmäMyöntämisperusteet

    Valmiit ateriat sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet

    Tuote sellaisenaan nautintavalmis. Sisältää lihaa/kalaa/kasviksia sekä perunaa/pastaa/riisiä tms.

    Esimerkiksi lasagne, ateriasalaatti

    Rasvaa enintään 3,0 g/100 g, tai jos rasvaa 3,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

    Suolaa enintään 0,75 g/ 100 g

    Kriteerien kehitys 2021

    • Mauste-, grillaus- ja marinointikastikkeet. Tuoteryhmä oli hyvin vähän käytössä yritysten parissa. Asiantuntijaryhmän pitkän aikavälin tavoite on karsia vähän käytössä olevat tai toimimattomat tuoteryhmät tai kriteerit. Tästä syystä ja yritysten konsultoinnin myötä tämä tuoteryhmä lopetettiin.

    Kriteerien kehitys 2020

    • Täytettyjen leipien kriteerit. Täytettyjä leipiä on markkinoilla yhä enemmän, mutta Sydänmerkin kriteerit tälle tuoteryhmälle ovat olleet varsin tiukat. Nyt tutkittiin mahdollisuuksia kehittää kriteereitä toimivammiksi suhteessa markkinoiden tuotevalikoimaan. Kriteereitä löysennettiin rasvan, suolan ja kuidun osalta, kuitenkin niin, että kriteerit osoittavat edelleen paremman valinnan.
    TuoteryhmäMyöntämisperusteet

    Täytetetyt leivät

    Esimerkiksi patongit, burritot, hampurilaiset tms.

    Rasvaa enintään 15,0 g/100 g

    Kovaa rasvaa enintään 33 % rasvasta

    Suolaa enintään 1,00 g/100 g

    Kuitua vähintään 2,0 g/100 g


    • Leivän suolakriteeri. Pitkän keskustelun jälkeen leivän suolakriteeriä nostettiin 0,7 g/100 g - > 0,9 g/100 g. Leipä on suomalaisten suuri suolanlähde, mutta vähäsuolaisia leipiä on markkinoilla hyvin vähän. Leivän suolakriteeriä nostamalla pyritään vaikuttamaan siihen, että leipäteollisuus pystyisi entistä helpommin kehittämään ja valmistamaan vähäsuolaisia leipiä. Uusi kriteeri on
    TuoteryhmäMyöntämisperusteet
    Leipä

    Rasvaa enintään 5,0 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7,0 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta

    Suolaa enintään 0,90 g/100g

    Sokereita enintään 7,0 g/100 g

    Kuitua vähintään 6,0 g/100 g

    • Kasvismakkaroille ja -leikkeleillä ei ole tällä hetkellä kriteeri. Tuoteryhmä kasvaa ja tuoteryhmän sisällä on variaatioita. Tuoteryhmän kriteereille olisi erityisesti tarvetta suurkeittiöpuolella. Suhteessa vastaaviin lihatuotteisiin erona on, että vain kasviksia sisältävissä ”makkaroissa” on todennäköisesti rasvaa enemmän, mutta rasva on hyvälaatuista. Tästä syystä tavallisten makkaroiden kriteerit sopivat heikosti vastaavien kasviversioiden kriteeriksi. Uudet kriteerit ovat:
    TuoteryhmäMyöntämisperusteet
    Kasvismakkarat, -nakit ja -leikkeleetRasvaa enintään 15 g/100 g


    Kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta


    Suolaa enintään 1,5 g/100 g



    Kriteerien kehitys 2019

    • Smoothieille ja nektareille on tiedusteltu kriteereitä. Tuoteryhmä on laaja ja siksi olikin tarpeellista tutkia onko tuoteryhmässä ravintosisällöllisesti suuria variaatioita. Tuoteryhmälle kehitettin kriteerit, koska terveyden kannalta parempia valintoja vaikutti löytyvän. Kriteereissä pyrittiin mahdollistamaan tuotteiden mahdollisimman suuri kasvispitoisuus. Tämä huomioitiin riittävän korkeana sokerikriteerinä (monet kasvikset lisäävät tuotteen sokerin määrää) ja riittävän matalana kuitukriteerinä (tuotteisiin ei saa listää viljatuotteita, jotka yleensä lisäävät smoothieiden kuidunmäärää). Kriteerit ovat:

    Tuoteryhmä

    Myöntämisperusteet

    Kasviksia sisältävät juomat, kuten smoothiet
    (kokonaisia kasviksia tai kasvissoseita vähintään 35 % tuotteen painosta)
    Rasvaa enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,5-3,0 g/100 g,
    kovaa rasvaa enintään 0,4 g/100 g

    Sokereita enintään 11 g/100 g


    Kuitua vähintään 1,0 g/ 100 g
    • Kanamunien kriteereistä on keskusteltu ja asiantuntijaryhmä päätti ettei kriteereitä kehitetä kyseiselle tuoteryhmälle. Syyksi todettiin se, että kananmunissa ei ole keskenään ravitsemuksellisesti juurikaan eroa, siksi niitä on hankala erotella Sydänmerkillä.
    • Majoneesien ja salaattikastikkeiden kriteerit yhdistettiin. Aikaisemmin majoneesin rasvanmäärä oli rajoitettu, mutta todettiin, että kokonaisrasvanmäärää ei tarvitse rajoittaa, mikäli rasvan laadulle on kriteeri.


    Tuoteryhmä


    Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
    Salaattikastikkeet ja majoneesit

    Rasvaa vähintään 25 g/100 g

    Kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta

    Sokereita enintään 15 g/100 g

    Suolaa enintään 1,00 g/100 g

    • Kasvislisäkkeiden kriteeriä kehitettiin selkeämmäksi. Uudet kriteerit ovat


    Tuoteryhmä


    Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet


    Kasvislisäke

    Esimerkiksi maustetut uuni- tai grillikasvikset



    Rasvaa enintään 1,5 g/100 g tai jos rasvaa 1,5 - 3 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta

    Suolaa enintään 0,50 g/100 g

    Kasviksia vähintään 70 % tuotteen painosta (ei sisällä perunaa ja/tai bataattia)

    • Kasvikset ja kasvisvalmisteet. Asiantuntijaryhmä on saanut valmiiksi osan kasvisten tuoterymistä. Toistaiseksi on yhdistetty tuoteryhmät, joilla ei ollut numeerisia kriteereitä.
    • Säilykekasvisten kriteereitä hieman tarkennettiin, mutta muuten ne pysyivät pääasiallisesti aikaisemman kaltaisena.
    • Eri proteiinilähteiden kriteereitä kehitettiin. Lihatuotteiden ohella kriteerit koskevat nyt muita eläinperäisiä proteiinituotteita. Myös kasviproteiinivalmisteille tehtiin kriteerit. Nämä kriteerit kattavat tofut sekä erilaiset uudet kasvisproteiinivalmisteet kuten nyhtökaura- ja härkäpaputuotteet.
    TuoteryhmätTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet

    Tuoreet tai käsitellyt* vihannekset, juurekset, marjat**, hedelmät**, sienet, pähkinät, siemenet, linssit, pavut ja kikherneet

    *pilkotut, raastetut, pakastetut, keitetyt, kuivattu

    ** ei kuivattuja tai jauhettuja hedelmiä tai marjoja

    Ei lisättyä rasvaa

    Ei lisättyä sokeria

    Ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita





    Ei kookos
    TuoteryhmätTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet

    Prosessoidut pavut, kikherneet, linssit ja soijapaputuotteet
    (esim. säilötyt pavut ja kikherneet)

    Ei lisättyä rasvaa,

    Ei lisättyä sokeria

    Suolaa enintään 0,50 g/100 g

    Säilykekasvikset

    (mm. tomaattimurska)

    Rasvaa enintään 2 g/100 g, tai jos rasvaa 2,1–10 g/100 g,

    kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta

    Ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita

    TuoteryhmätTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet

    Kypsä liha, kypsät liha-kasvistuotteet,

    sekä muut eläinperäiset proteiininvalmisteet

    (esim. Mifu)
    Rasvaa enintään 9 g/100 g





    Suolaa enintään 1,00 g/100 g
    Tuoteryhmät
    Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet

    Kasviproteiinivalmisteet

    (esim. Nyhtökaura-, Härkäpapu-, Oumph!-valmisteet)

    Rasvaa enintään 8 g/100 g, tai jos rasvaa 8,1-10 g/100 g

    kovaa rasvaa enintään 33 %

    Suolaa enintään 1,0 g/100 g



    Kriteerien kehitys vuonna 2018

    Sydänmerkin asiantuntijaryhmä on tavannut keväällä kolmesti, tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Viimeinen kevään tapaaminen on toukokuussa.

    Kriteerien kehitys

    • Liemivalmisteet. Kriteerin kehittämisestä on tullut toiveita suolakriteerin noston suhteen. Yrityksiä konsultoitiin kriteeristä, joista osa kannatti kriteerin väljentämistä ja osa taas piti kriteeriä nykyisellään hyvänä. Kriteeriä ei muutettu.
    • Keksit. Keksien rasvakriteerin tiukkuudesta on tullut palautetta yrityksiltä. Asiantuntijaryhmä tarkasteli kriteeriä ja konsultoi yrityksiä ja totesi, että kriteeriä tulisi kehittää. Rasvakriteeri muutettiin prosentuaalisesta muodosta gramma muotoon.
    TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
    Leivonnaiset, joiden kosteuspitoisuus on 0 - 10 %




    Sekä suolaiset että makeat
    (esim. pikkuleivät, korput, rinkelit)
    Rasvaa enintään 20 g/100 g
    Kovaa rasvaa alle 30 % rasvasta




    Suolaa enintään 1,00 g/100 g




    Sokereita enintään 23 g/100 g



    • Pikapuurohiutaleet ja valmispuurot. Aikaisemmin valmispuurolle ja ohjeen mukaan valmisteluille puuroille on ollut eri kriteerit. Nyt kriteerit yhdistettiin niin, että kaikki maustetut puurot (hiutaleet tai valmispuurot) ovat samassa tuotekategoriassa.
    TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
    Valmispuurot ja ohjeen mukaan valmistetut puurot
    (kriteerit nautintavalmiille puurolle)
    Rasvaa enintään 3 g/100 g tai jos rasvaa 3,1–5 g/100 g,
    kovaa rasvaa enintään 33 % rasvasta




    Suolaa enintään 0,30 g/100 g




    Sokereita enintään 7 g/100 g
    Kuitua vähintään 1 g/ 100 g tai jos sokereita 7,1–10 g/ 100 g, kuitua vähintään 2,5 g/100 g



    • Kasvijuomat. Haluttiin kehittää maidon tai piimän ym. samankaltaisten juomien kriteereitä niin, että kasvijuomat voivat myös saada Sydänmerkin. Kriteereitä löysennettiin rasvan määrän osalta, sekä luotiin suola- ja sokerikriteeri, jotka vastaavat maidon vastaavia lukuja.
    TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
    Maito, piimä ja niiden kaltaiset kasvijuomatRasvaa enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,51 – 2,0 g/100 g,
    kovaa rasvaa enintään 0,4 g/100 g rasvasta




    Suolaa enintään 0,13 g/100 g




    Sokereita enintään 5,0 g/100 g
    • Hiilihydraattilisäkkeet. Kriteereitä kehitettiin vastaamaan paremmin markkinoilla olevia tuotteita. Perunatuotteiden kriteereitä löysennettiin, samoin kuin riisien kuitukriteeriä.

    Hiilihydraattilisäkkeet
    Tuoteryhmän tuotteita käytetään aterian proteiinikomponentin lisäkkeenä, jolloin ne kattavat ¼ lautasesta, sekä erityyppisten keitto, pata ja laatikkoruokien raaka-aineena. Tässä elintarvikeryhmässä Sydänmerkki ohjaa enemmän kuitua, mutta maltillisesti suolaa sisältävien tuotteiden valintaan. Rasvan osalta tarkoitus on vähentää kovan rasvan saantia.

    TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
    Peruna- tai bataattituotteet* (soseet, gratiinit, röstit jne.)
    tai peruna- tai bataattiraaka-aineet, joihin on lisätty rasvan ja suolan lähteitä.
    *tuote, jossa on vähintään 50 % raaka-aineista perunaa tai bataattia.









    Kriteeri koskee käyttövalmista tuotetta tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältöä





    Rasvaa ≤ 5 g/100g




    Kovaa rasvaa ≤ 1 g/100 g




    Suolaa ≤ 0,6 g/100 g
    Riisi ja riisinuudeli





    Raaka-aine


    Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältöä.


    Kuitua ≥ 3 g/100 g (kuivapainosta)

    Kovaa rasvaa ≤ 0,7 g/100 g




    Suolaa ≤ 0,5 g/100 g




    Kuitua ≥ 3 g/100 g (kuivapainosta)
    Muut viljavalmisteet
    Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous tai muut vastaavat.

    Raaka-aine





    Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältöä





    Kuitua ≥ 6 g/100 g

    Kovaa rasvaa ≤ 0,7 g/100 g




    Suolaa ≤ 0,5 g/100 g



    Kuitua ≥ 6 g/100 g (kuivapainosta)
    • Kypsien lihojen kriteeriä laajennettiin koskemaan myös kasvis-lihasekoituksia, joissa lihakomponenti on kypsää. Lisäksi kriteereistä poistettiin marinadia koskeva osuus kriteerien selkeyttämiseksi. Uudet kriteerit ovat
    Kypsät lihat ja liha-kasvistuotteetRasvaa enintään 9 g/100 g




    Suolaa enintään 1,00 g/ 100 g

    Kriteerien kehitys syksyllä 2017

    • Valmisruokien ja keittojen kriteeriä kehitettiin rasvan osalta. Molemmissa tuoteryhmissä saa olla enemmän rasvaa, laadun ollessa kohdallaan. Uudet kriteerit ovat
    ValmisruoatRasvaa enintään 2 g/100 g, tai jos rasvaa 2,1-8 g/100 g




    kovaa rasvaa enintään 33 % rasvasta




    Suolaa enintään 0,75 g/ 100 g
    Keitot ja keittovalmisteetRasvaa enintään 3 g, tai jos rasvaa 3,1 g - 6 g/100 g,
    kovaa rasvaa enintään 1,5 g/100 g




    Suolaa enintään 0,70 g/100 g


    Kriteerien kehitys keväällä 2017

    • Kolesterolikriteeri poistuu. Kolesterolikriteeri löytyy 10 tuoteryhmän kriteeristä. Asiantuntijaryhmässä todettiin, että rasvan laatu- ja määräkriteerien avulla pystytään riittävästi vaikuttamaan tuotteiden rasvan laatuun ja siten kolesterolikriteeri on tarpeeton. Kolesterolikriteerit poistuvat 1.5.2017. Muutos ei aiheuta toimenpiteitä yrityksille.
    • Natriumkriteeri muuttuu suolakriteeriksi. Uudet suolakriteerit löytyvät oheisesta linkistä.
      Suolakriteeri lasketaan tuotteen kaikesta natriumista (=luontaisesta ja lisätyistä läheistä tuleva natrium), kertomalla kokonaisnatriumin määrä 2,5. Suolakriteeri on kahden desimaalin tarkkuudella. Kuluttajaviestinnässä käytetään yhden desimaalin tarkkuutta.

    Uudet suolakriteerit

    • Sulatejuustojen tuotekriteerit lopetettiin 1.5.2017. Tästä eteenpäin sulatejuustolle ei voi hakea Sydänmerkin käyttöoikeutta. Asiantuntijaryhmä perusteli tuoteryhmän lopettamista sillä, että tuoteryhmässä ei ole aikoihin ollut tuotteita. Lisäksi sulatejuustojen valmistuksessa käytetään sulatesuoloja, joissa on natriumia. Vaikka sulatejuusto sisältäisikin vähän suolaa, se sisältää silti melko runsaasti natriumia.

    Kriteerien kehitys vuonna 2016

    • Sinapit ja ketsupit

    Tuoteryhmät jaettiin erikseen ja molemmille tuoteryhmille kehitettiin omat kriteerit. Molempien natriumkriteeriä löysennettiin hieman tuoteryhmän valikoiman tarkastelun jälkeen. Ketsuppi saattaa olla jollain kuluttajaryhmillä päivittäisessä käytössä (esim. lapset) ja tässä tuoteryhmässä pidettiinkin tärkeänä rajata todella makeat ja sokeripitoiset tuotteet pois Sydänmerkin piiristä.

    SinapitNatriumia enintään 550 mg/100 g
    KetsupitNatriumia enintään 550 mg/100 g



    Sokereita enintään 20 g/100 g
    • Jogurtit, rahkat ja niiden kaltaiset kasvipohjaiset lusikoitavat tuotteet

    Yrityksiltä tulleiden yhteydenottojen myötä ryhdyttiin kehittämään tuoteryhmän olemassa olevia kriteereitä. Tavoitteena oli kehittää kriteeriä niin, että se sallisi jogurttiin lisättävän myös jonkinlaisen mysli/granolapäällisen, kertoen kuitenkin edelleen tuoteryhmässään terveellisemmästä valinnasta. Tuoteryhmälähtöisesti rasvakriteeriä löysennettiin. Toisaalta saatujen palautteiden perusteella sokerikriteeriä hieman kiristettiin.

    Jogurtit, rahkat ja niiden kaltaiset



    kasvipohjaiset lusikoitavat tuotteet
    Rasvaa enintään 1 g/100 g, tai jos rasvaa 1 - 5 g/100 g,



    kovaa rasvaa enintään 1 g/100 g



    Sokereita enintään 10 g/100 g



    Natriumia enintään 100 mg/100 g
    • Säilykekasvikset

    Säilykekasviksia käytetään paljon erityisesti suurkeittiöpuolella ja tuoteryhmästä löytyy terveysnäkökulmasta sekä hyviä että huonoja vaihtoehtoja. Säilykekasvikseksi määrittelimme elintarvikkeet, jotka on pakattu tiiviiseen pakkaukseen ja ne säilyvät siinä avaamattomana huoneenlämmössä kuukausia tai vuosia. Tuoteryhmän kriteereiden osalta olennaisena nähtiin, että Sydänmerkkiä ei voi saada säilykkeet joissa on suolaa. Tätä perusteltiin sillä, että tuoteryhmästä löytyy monia tuotteita, jotka eivät sisällä lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita. Sen sijaan maltillinen pehmeän rasvan lisäys ei ole ongelma.

    SäilykekasviksetRasvaa enintään 2 g/100 g, tai jos rasvaa 2,1 - 10 g/100 g,



    kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta



    Ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineksia.
    • Salaatinkastikkeet

    Yrityksiltä saadun palautteen mukaan, salaatikastikekriteeri ei toiminut oliiviöljypohjaisten salaatikastikkeiden osalta, koska oliiviöljyn kovan rasvan määrä ylitti kriteerin. Asiantuntijaryhmä tarkasteli kriteeriä tämän asian osalta ja päätti nostaa tuoteryhmän kriteeriä kovan rasvan osalta niin, että myös oliiviöljypohjaiset salaatinkastikkeet voivat saada Sydänmerkin. Päivitetty kriteeri on

    SalaatinkastikkeetRasvaa vähintään 25 g/100 g



    Kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta



    Sokereita enintään 15 g/100 g



    Natriumia enintään 400 mg/100 g
    • Murot, myslit ja muut maustamattomat viljavalmisteet

    Tuoteryhmän kriteereitä kehittiin niin, että hyvän rasvan lähteitä kuten pähkinöitä ja siemeniä on jatkossa helpompi lisätä enemmän tuotteisiin. Käytännössä rasvakriteeriä löysennettiin hieman, samalla kun rasvan laatukriteeriä kiristettiin vähän. Sokerikriteerin tiukentamisesta käytiin myös keskustelua, mutta toistaiseksi kriteeriä ei muutettu.

    Murot, myslit ja muut maustamattomat viljavalmisteetRasvaa enintään 5 g/100 g tai jos rasvaa 5,1–15 g/100 g,



    kovaa rasvaa enintään 30 % rasvasta



    Natriumia enintään 400 mg/100 g



    Sokereita enintään 15 g/100 g



    Kuitua vähintään 6 g/100 g