Kuinka usein ja paljon?

On toivottavaa, että ruokailijalla olisi joka päivä mahdollisuus syödä terveellisesti. Se mm. tukee hyvinvointia ja muokkaa makumieltymyksiämme hyvään suuntaan.

Terveellisen tarjonnan laajuus on kuitenkin ruokapalvelutoimijan ja /tai palvelun tilaajan päätettävissä. Halutessa kaikki syötävä voi olla joka päivä Sydänmerkin mukaista. Kriteerien mukainen tarjonta ei kuitenkaan ole aina mahdollista, esimerkiksi teollisuuden tarjonnan tai ruokalistalla olevien, asiakkaille tärkeiden toiveruokapäivien vuoksi.

Rinnalla voi Sydänmerkki-päivinäkin olla muutakin syötävää, asiakkaiden mieltymysten mukaan. Esimerkiksi rasvaisempaa maitoa tai suolaisempaa salaatinkastiketta ei tarvitse poistaa linjastosta. Olennaista on, että terveellisiä vaihtoehtoja löytyy ja ne tuodaan esille. Jokaisesta aterianosasta tulee löytyä ainakin yksi kriteereidenmukainen vaihtoehto. Asiakas ratkaisee, mitä valitsee lautaselleen.

Käytännön kokemuksia

  • Joissakin kunnissa on päätetty, että aterian lisäkkeet, esimerkiksi leipä rasvoineen, ruokajuomat sekä salaatinkastike ovat aina kriteerit täyttäviä eikä muuta edes tarjota. Päätös helpottaa ravintolan työtä merkintöjen suhteen. Koska asiakas tulee automaattisesti valinneeksi terveellisemmän vaihtoehdon, ei merkintöjä linjastossa juurikaan tarvita.
  • Vaikka Sydänmerkki-aterioiden tarjoamiselle ei ole määrällisiä ehtoja, pyrkivät useimmat toimijat siihen, että ruokailijat voivat valita terveellisen aterian useampana päivänä viikossa tai jopa päivittäin.

Mitä suositukset sanovat terveellisen tarjonnan useudesta?

Eri suosituksissa terveellisen tarjonnan määrään on otettu kantaa. Esimerkiksi kouluruokailuruositus (2017) sekä sosiaali- ja terveysministeriö (2010) ohjeistaa, että: ”enintään 20% kiertävän ruokalistan aterioista voi poiketa kriteereistä”. Käytännössä keskimäärin yhtenä päivänä viikossa voisi kouluruokailussa olla kriteereistä poikkeavaa tarjontaa.

Myös Kelan (2021) opiskelijaruokasuositus ottaa kantaa terveellisen tarjonnan laajuuteen: esimerkiksi kriteereiden mukaista ateriakokonaisuuksia tulee olla vähintään 2, jos ateriavaihtoehtoja on 3–4.