Mikä Sydänmerkki-ateria?

Mitä Sydänmerkki-ateriaan kuuluu?


Sydänmerkki-ateria on nimensä mukaisesti ateriakokonaisuus. Se siis pitää pääruoan lisäksi sisällään lisäkkeet eli leipää ja levitettä, kasviksia öljykastikkeineen ja ruokajuoman.
Monipuolinen kokonaisuus, missä jokaisen osan ravitsemuslaatu on mietitty, takaa että lopputulos on ruokailijoille paras mahdollinen.

Sydänmerkin mukaisessa ruuassa on energiaa ja ravintoaineita sopivassa suhteessa. Lisäksi se ohjaa järkevän kokoisten ja sisältöisten aterioiden kokoamiseen, joka vähentää aterian jälkeistä väsymystä sekä parantaa työvirettä ja tarkkaavaisuutta.

Kenelle Sydänmerkki-ateriat sopivat?

Sydänmerkin mukaiset ateriat sopivat lähes kaikenikäisille, päiväkoti-ikäisistä, nuoriin ja työikäisiin. Sydänmerkin mukainen ruoka sopii myös hyväkuntoisille ja aktiivista elämää viettäville ikääntyneille, kunhan proteiinin saantiin kiinnitetään erityistä huomiota.

Elämänkaaren loppuvaiheessa kunto ja ruokahalu voivat olla heikentyneitä. Silloin ruoan ravitsemuslaadulle on erityisiä tarpeita, jolloin Sydänmerkki-aterian voi jättää taka-alalle.

Sydänmerkki ei sulje pois muuta tarjontaa


Terveellisen tarjonnan laajuus on ruokapalvelutoimijan ja /tai palvelun tilaajan päätettävissä. Halutessa kaikki syötävä voi olla joka päivä Sydänmerkin mukaista. Sekin riittää, jos kustakin aterianosasta löytyy ainakin yksi terveellinen vaihtoehto tai Sydänmerkki-sapuskaa tarjotaan muutamana päivänä viikosta.


Rinnalla saa siis Sydänmerkki-päivinäkin olla muutakin syötävää, esimerkiksi rasvaisempaa maitoa tai suolaisempaa salaatinkastiketta. Olennaista on, että terveellisiä vaihtoehtoja löytyy ja ne tuodaan esille.

Missä Sydänmerkki-aterioita tarjotaan?


Terveellisten vaihtoehtojen esilletuonti sopii kaikenlaisiin toimipaikkoihin, kouluravintoloista buffet-tyyppiseen henkilöstöruokailuun tai À la carte ravintoloista pikaruokapaikkoihin.

Sydänmerkki-aterioita tarjotaan lähes 800 ravintolassa, päiväkodeista oppilaitoksiin ja henkilöstöravintoloista palvelukeskuksiin. Mukana on erityisesti julkisen puolen toimijoita, esimerkiksi kuntia ja niiden liikelaitoksia sekä sairaanhoitopiirejä. Yksityisen puolen toimijoista Sydänmerkki-aterioita tarjoavat mm. ISS Palvelut ja Fazer Amica.

TUTUSTU RAVINTOLOIHIN

Kokemuksia Sydänmerkki-ateriasta

Kouvolan kaupunki otti Sydänmerkki-ateriat käyttöön kouluruokailussa syksyllä 2016 ja päiväkodeissa alkuvuonna 2017. Käyttöönotto sujui ruokapalveluiden suunnittelijan Sirkka-Liisa Perätalon mukaan vaivattomasti.

LUE KOUVOLAN KOKEMUKSISTA

Kysyttyä Sydänmerkki-ateriasta

Kriteerit, tarjonta, käyttöönotto - mikä sinua tai muita mietityttää Sydänmerkki-ateriassa. Jos et löydä ao. linkin takaa vastausta omiin kysymyksiisi, olethan yhteydessä Aterian vastuuhenkilö Mari Olliin.


USEIN KYSYTTYÄ