Kriteereiden kehittäminen

Sydänmerkki-aterialla on oma asiantuntijaryhmänsä, joka pitää huolen kriteereiden toimivuudesta. Päivitystyötä tehdään esimerkiksi asiakaspalautteiden tai suosituksissa tapahtuneiden muutosten vuoksi.

Sydänmerkki-aterian myöntämisperusteet ovat ateriasuunnittelun ohjeena useissa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksissa. Kun ruokapalveluita hankitaan, sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan suosittelee aterioiden olevan Sydänmerkki-aterian mukaisia.

Jotta kriteerimuutokset päivittyvät samalla tavalla eri asiakirjoihin, on asiantuntijaryhmässä jäseniä valtion ravitsemusneuvottelukunnasta ja sosiaali- ja terveysministeriöstä. Lisäksi Sydänmerkin vastuutahoista, Sydänliitosta ja Diabetesliitosta, on ryhmässä edustukset.

Millaiset muutokset kriteereihin hyväksytään?

Asiantuntijaryhmä pyrkii olemaan pragmaattinen ja hyväksymään sellaiset kriteerimuutokset, jotka tekevät ruokapalveluiden työn eli terveellisen ruuan valmistamisen ja tarjoamisen helpoksi.

Esimerkkejä muutoksista:

  • kasvislisäkkeisiin voi lisätä hyvänlaatuista rasvaa, kuten rypsi- tai oliiviöljyä. Näin esimerkiksi marinoidut kasvikset salaattipöydässä sopivat Sydänmerkki-aterialle.
  • Energialisäkkeeksi sopii vähintään 3 % kuitua sisältävä tumma tai täysjyväriisi. Muutos tehtiin, koska markkinoilla ei ole tuotteita, jotka yltäisivät vanhaan kuitukriteeriin (6g/100g) ja toisaalta keliaakikkoasiakkaiden vuoksi viljaseosten tarjoaminen ei ole joka paikassa mahdollista.
  • kasvisten lisääminen energialisäkkeisiin, esimerkiksi perunan joukkoon soseisiin, tai kypsennetyn ohran tai riisin joukkoon.

Näin teet ehdotuksen kriteerimuutokseksi

Lähetä muutosehdotuksesi Mari Ollille.