Sydänmerkki-tuotekriteerit

Tuotteelle voidaan myöntää Sydänmerkki, mikäli tuotteelle löytyy sopiva tuoteryhmä ja tuote täyttää tuoteryhmän kaikki ravitsemuskriteerit. Tutustu oheisiin elintarvikeryhmiin, jotka jakautuvat edelleen tuoteryhmiksi.

Hakemukset tulee jättää Sydänmerkin extranetiin kuun 15. päivään mennessä. Asiantuntijaryhmä käsittelee hakemukset kuukausittain, ja vastaus Sydänmerkin myöntämisestä tulee hakemuskuun loppuun mennessä. Hakemuksia tai käyttöoikeuksia ei käsitellä heinäkuussa.

Jos oikea tuoteryhmä yhtään pohdituttaa, ota matalalla kynnyksellä yhteyttä jo hyvissä ajoin sydanmerkki@sydanliitto.fi, niin mietitään oikeaa tuoteryhmää yhdessä. Tämä nopeuttaa prosessia ja auttaa varmistamaan, ettei myöntämisprosessissa tule ongelmia.

Tässä elintarvikeryhmässä kriteerit keskittyvät suolan ja rasvan maltilliseen saantiin sekä riittävään kasvisten määrään tuotteissa.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Tuoreet tai käsitellyt vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät, sienet, pähkinät, siemenet, linssit, pavut ja kikherneet

Sallitaan pilkotut, raastetut, soseutetut, pakastetut, keitetyt ja kuivatut tuotteet.
Marjoissa ja hedelmissä ei sallita kuivattuja tai jauhettuja tuotteita.
Ei kookosta.
Rasva: ei lisättyä rasvaa

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: ei lisättyä sokeria

Kuitu: -

Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita
Prosessoidut pavut, kikherneet, linssit ja soijapaputuotteet

Esim. säilötyt pavut ja kikherneet
Rasva: ei lisättyä rasvaa

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: ei lisättyä sokeria

Kuitu: -

Suola: enintään 0,50 g/100 g
Säilykekasvikset

Säilötyt vihannekset, juurekset ja sienet

Rasva: enintään 2,0 g/100 g, tai
jos rasvaa 2,1 - 10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 %

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineksia

Leipä ja viljavalmisteet ovat tärkeä hiilihydraattien ja kuidun lähde, mutta myös potentiaalinen suolan, sokerin ja rasvan lähde. Tuoteryhmästä riippuen näihin ravintoaineisiin on kiinnitetty huomiota kriteerien muodossa.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
LeipäRasva: enintään 5,0 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Sokerit: enintään 7,0 g/100 g

Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g

Suola: enintään 0,90 g/100 g
Näkkileivät, hapankorput, riisi- ja maissikakut sekä vastaavat tuotteetRasva: enintään 5,0 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Sokerit: enintään 5,0 g/100 g

Kuitu: vähintään 10,0 g/100 g

Suola: enintään 1,20 g/100 g
Pullat, kakut, pasteijat, piiraat, rinkelit ja letut sekä muut pehmeät leivonnaiset

Sekä suolaiset että makeat
Rasva: enintään 10 g /100 g

Tyydyttynyt rasva: enintään 30 % rasvasta

Sokerit: enintään 20,0 g/100 g

Kuitu: -

Suola: enintään 0,70 g/100 g
Keksi ja korput sekä muut kovat leivonnaiset

Sekä suolaiset että makeat. Ei sisällä aterian- tai

ruokavalionkorvikkeita tai kliinisiä ravintovalmisteita

Rasva: enintään 20,0 g/100 g

Tyydyttynyt rasva: enintään 30 % rasvasta

Sokerit: enintään 23,0 g/100 g

Kuitu: -

Suola: enintään 1,00 g/100 g
Maustamattomat viljavalmisteet

Hiutaleet, leseet ja jauhot sekä muut maustamattomat
viljavalmisteet. Saa sisältää: Vilja, siemenet, pähkinät, mantelit
Ei saa sisältää: Kookos
Rasva: ei lisättyä rasvaa

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: ei lisättyä sokeria

Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g

Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita
Murot, myslit ja muut maustetut viljavalmisteetRasva: enintään 5,0 g/100 g tai jos rasvaa 5,1-15,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: enintään 15,0 g/100 g

Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g

Suolaa enintään 1,00 g/100 g
Valmispuurot ja puurohiutaleista, ohjeen mukaan valmistetut, maustetut puurot

HUOM! Kriteerit koskevat käyttövalmista tuotetta

Rasva: enintään 3,0 g/100 g tai jos rasvaa 3,1–5,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: enintään 7,0 g/100 g

Kuitu: vähintään 1,0 g/ 100 g tai jos sokereita 7,1–10,0 g/ 100 g, kuitua vähintään 2,5 g/100 g

Suola: enintään 0,30 g/100 g


Tuoteryhmän tuotteita käytetään aterian proteiinikomponentin lisäkkeenä, jolloin ne kattavat 1/4 lautasesta sekä erityyppisten keitto-, pata- ja laatikkoruokien raaka-aineena. Tässä elintarvikeryhmässä Sydänmerkki ohjaa enemmän kuitua, mutta maltillisesti suolaa sisältävien tuotteiden valintaan. Rasvan osalta tarkoitus on vähentää kovan rasvan saantia.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Peruna- tai bataattituotteet


Valmiit ja puolivalmiit peruna- ja bataattilisukkeet (soseainekset, gratiinit, lohkoperunat), tai raaka-aineet, joihin on lisätty rasvaa ja suolaa. Jos tuotteeseen on lisätty lihaa, kalaa tai kasviproteiinivalmisteita, sovelletaan tuotteeseen valmiiden aterioiden tuoteryhmäkriteeriä.
HUOM! Käyttövalmiin tuotteen tai ohjeen mukaan valmistetun tuotteen ravintosisältö.

Rasva: enintään 5,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,0 g/100 g

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,6 g/100 g
Riisi ja riisinuudeli, kuiva tuoteRasva: -

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: -

Kuitu: vähintään 3,0 g/100 g

Suola: -
Riisi ja riisinuudeli, käyttövalmis tai ohjeen mukaan valmistettu tuote


HUOM! Käyttövalmiin tuotteen ravintosisältö rasvan ja suolan osalta.

Rasva: -

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g

Sokeri: -

Kuitu: vähintään 3,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei käyttövalmiissa tuotteessa)

Suola: enintään 0,50 g/100 g
Muut viljalisäkkeet ja niiden kaltaiset tuotteet, kuiva tuote

Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous ja muut vastaavat. Edellä mainittujen tuotteiden tapaan käytettävät palkokasvituotteet tai muut kasvipohjaiset tuotteet.​
Rasva: -

Tyydyttynyt rasva: -

Sokeri: -

Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g 

Suola: -
Muut viljalisäkkeet ja niiden kaltaiset tuotteet, käyttövalmis tai ohjeen mukaan valmistettu tuote

Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous ja muut vastaavat. Edellä mainittujen tuotteiden tapaan käytettävät palkokasvituotteet tai muut kasvipohjaiset tuotteet.​
HUOM! Käyttövalmiin tuotteen ravintosisältö tyydyttyneen rasvan ja suolan osalta


Rasva: -

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g

Sokeri: -

Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)

Suola: enintään 0,5 g/100 g



Ravintorasvat ovat tärkeä pehmeän rasvan lähde. Myöntämisperusteiden tavoite on vaikuttaa rasvan laatuun, ei määrään. Tyydyttyneen rasvan suhteen peruslähtökohtana ovat kansalliset ravitsemussuositukset.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Levitettävät rasvat

Esimerkiksi margariinit
Rasva: -

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,00 g/100 g
KasviöljytRasva: -

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Sokerit: ei sokeria sisältäviä aineita

Kuitu: -

Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita
Juoksevat rasvatRasva: -

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,00 g/100 g
Salaatinkastikkeet, majoneesit, hampurilais- ja voileipäkastikkeetRasva: vähintään 25,0 g/100 g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Sokerit: enintään 15,0 g/100 g

Kuitu: -

Suola: enintään 1,00 g/100 g
Kasvipohjaiset levitteet ja tahnat

Esimerkiksi palkokasvi-, pähkinä- ja siemenpohjaiset levitteet ja tahnat. 
Rasva: -

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Sokerit: enintään 10,0 g/100 g

Kuitu: -

Suola: enintään 0,70 g/100 g


Tämä elintarvikeryhmä sisältää erilaisia juomatuoteryhmiä, jotka voivat saada Sydänmerkin.
Sydänmerkkiä ei myönnetä seuraaville juomille: Kahvi- ja teetuotteet, tuoremehut, mehut, nektarit, virvoitusjuomat, vedet- ja makuvedet, energia- ja alkoholijuomat, sekä aterian- tai ruokavalionkorvikkeet tai kliiniset ravintovalmisteet.

Tuoteryhmä​Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Maito, piimä ja niiden kaltaiset kasvijuomat​

Maustamattomat juomat​
Rasva: enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,51–3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g​

Sokerit: enintään 5,0 g/100 g​

Kuitu: -​

Suola: enintään 0,13 g/100 g​
Välipalajuomat, kuten jogurttijuomat ja niiden kaltaiset maustetut juomat ​Rasva: enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,5–3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g​

Sokerit: enintään 8,0 g/100 g​

Kuitu: -​

Suola: 0,13 g/100 g​

Kasviksia sisältävät välipalajuomat 

Esimerkiksi smoothiet, marja- ja hedelmäkeitot ja -kiisselit. Pois lukien täysmehut, mehut ja nektarit, joita ei myöskään lasketa mukaan kasvisten määrään.

Rasva: enintään 0,5 g/100 g,​ tai jos rasvaa 0,5–3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g​

Sokerit: enintään 11,0 g/100 g​

Kuitu: -​

Suola: 0,13 g/100 g​

Kasviksia vähintään 35 % tuotteen painosta​


Tuoteryhmän kriteerien tavoitteena on vähentää kokonaisrasvan ja erityisesti tyydyttyneen rasvan saantia, mutta myös lisätä pehmeän rasvan suhteellista saantia. Monissa tuoteryhmissä on myös kriteeri sokerille ja suolalle.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Jogurtti, rahka, viili ja niiden kaltaiset lusikoitavat maito- tai kasvipohjaiset tuotteet

Hapatetut tuotteet sekä sakeutetut tuotteet esim. vaahdot, maitokiisselit ja vanukkaat
Rasva: enintään 1,0 g/100 g tai jos rasvaa 1,1 – 5,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 1 g/100 g

Sokerit: enintään 10,0 g/100 g

Kuitu: -

Suola: enintään 0,25 g/100 g
Ruoanvalmistustuotteet


Kermat, kermaviilit, ranskankerma sekä vastaavat kasvipohjaiset tuotteet
Rasva: enintään 7,0 g/100 g tai jos rasvaa 7,1 - 15,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,75 g/100 g
Tuorejuustot ja sen kaltaiset kasvipohjaiset tuotteet

Tuorejuustot, vastaavat kasvipohjaiset tuotteet, sekä muut kypsyttämättömät juustot kuten mozzarella, feta ja vuohenjuusto
Rasva: enintään 15,0 g/100 g tai jos rasvaa 15,1 - 30,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,20 g/100 g
RaejuustotRasva: enintään 2,0 g/100 g

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,75 g/100 g
Kypsytetyt juustot ja sen kaltaiset valmisteet

Palat, viipaleet, raasteet, kuutiot ja murut
Rasva: enintään 17,0 g/100 g tai jos rasvaa 17,1 - 30,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,20 g/100 g
Jäätelöt, sorbetit

Ei jäähilejuomia
Rasva: -

Tyydyttynyt rasva: enintään 4,0 g/100 g

Sokerit: enintään 24,0 g/100 g

Kuitu: -

Suola: -


Kalan rasvan laatu on hyvä, joten kaikki kalat ovat rasvan suhteen suositeltavia. Useamman tuoteryhmän kohdalla huomiota on kiinnitetty suolan saantiin.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Tuoreet ja pakastetut raa'at kala-, äyriäis- ja nilviäistuotteetRasva: ei lisättyä rasvaa

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: ei suolaa eikä natriumia sisältäviä aineita
Marinoidut ja maustetut raa'at kala-, äyriäis- ja nilviäistuotteet


Kalapullat ja -pihvit kohdassa 'Valmisruoat'
Rasva: -

Tyydyttynyt rasva: marinadissa enintään 20 % rasvasta tyydyttynyttä rasvaa

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,00 g/100 g (kala + marinadi)
Graavi- ja lämminsavukalaRasva: ei lisättyä rasvaa

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: ei lisättyä sokeria

Kuitu: -

Suola: enintään 1,38 g/100 g
Säilykekala


Esimerkiksi tonnikala
Rasva: enintään 2,0 g/100 g, tai jos rasvaa on yli 2,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 25 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,13 g/100 g

Kalaa vähintään 55 % tuotteesta


Valmisruokien osalta myöntämisperusteet noudattelevat yleisiä ravitsemussuosituksia.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Valmiit ateriat sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet

Esim. valmisateriat, -laatikot tai salaatit. 

HUOM! Kriteerit koskevat käyttövalmista tuotetta. 

Rasva: enintään 3,0 g/100 g, tai jos rasvaa 3,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,75 g/ 100 g

Keitot ja keittopohjat

HUOM! Kriteerit koskevat käyttövalmista tuotetta.

Rasva: enintään 3,0 g/100 g tai jos rasvaa 3,1 - 6,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,5 g/100 g

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,70 g/100 g
Täytetyt voileivät ja sen kaltaiset tuotteet


Täytetyt leivät, patongit, wrapit ja hampurilaiset
Rasva: enintään 15,0 g/100 g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: vähintään 2,0 g/100 g

Suola: enintään 1,00 g/100 g
Kastikkeet sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet


HUOM! Kriteerit koskevat käyttövalmista tuotetta.

Rasva: enintään 4,0 g/100 g tai jos rasvaa 4,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,75 g/100 g
Liharuokavalmisteet

Lihapihvit ja -pyörykät (sis. myös kaalikääryleet ja Lindströmin pihvit)
Rasva: enintään 12,0 g/100 g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 38 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,00 g/100 g
Kalaruokavalmisteet

Kalapihvit, -pyörykät, -puikot sekä kypsät kalatuotteet
Rasva: enintään 18,0 g/100 g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 25 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,00 g/100 g

Kalaa vähintään 55 % tuotteesta
Kasvisruokavalmisteet

Kasvispihvit ja -pyörykät
Rasva: enintään 8,0 g/100 g tai jos rasvaa 8,1 - 10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,95 g/100 g

Kasviksia vähintään 50 % tuotteen painosta, perunaa tai bataattia enintään 50 % kasviksista
Kasviproteiinivalmisteet


Palkokasvi- ja viljapohjaiset proteiinivalmisteet, kuten tofu-, härkäpapu-, seitan- ja kauravalmisteet
Rasva: enintään 3,0 g/100 g, tai jos rasvaa 3,1-15,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 %

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,0 g/100 g
Kasvislisäke


Tuoreet ja pakastetut kasvikset, joihin on lisätty rasvaa tai suolaa
Rasva: enintään 1,5 g/100 g tai jos rasvaa 1,5 - 3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,50 g/100 g

Kasviksia vähintään 70 % tuotteen painosta (ei sisällä perunaa ja/tai bataattia)
Lisäkesalaatit


Lisäkesalaatit, jotka sisältävät esimerkiksi majoneesia, maustelientä tai muuta kastiketta.
Rasva: enintään 6,0 g/100 g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,75 g/100 g



Tavoite on kokonaisrasvan saannin vähentäminen. Samalla myös tyydyttyneen rasvan saanti vähenee.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Maustamaton liha


Jauheliha, fileepihvit, -suikaleet jne.
Rasva: enintään 7,0 g/100 g tai jos rasvaa 7,1-10,0 g / 100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: ei lisättyä suolaa eikä natriumia sisältäviä aineita
Maustettu tai marinoitu liha


Maustettu ja marinoitu liha, sekä vain
suolalla maustetut tuotteet.
Rasva: lihassa enintään 7,0 g/100 g. Marinadissa enintään 20 % rasvasta tyydyttynyttä rasvaa

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: (liha + marinadi) enintään 0,88 g/ 100 g
Kypsä liha, kypsät liha-kasvistuotteet sekä muut eläinperäiset proteiininvalmisteet

Kypsät lihapalat, -suikaleet, -kuutiot ja filepalat. Lihan lisäksi esim. maitoa tai munaa
sisältävät proteiinivalmisteet, kuten Mifu tai Quorn.
Rasva: enintään 9,0 g/100 g

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,00 g/ 100 g


Tavoite on kokonaisrasvan, tyydyttyneen rasvan että suolan saannin vähentäminen.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Leivän päälle tarkoitetut leikkeleet sekä täyslihavalmisteet


Leivän päälle laitettavat viipaloidut tuotteet, esim. kinkkuleikkeleet. Ei sisällä kypsiä kokonaisia kinkkuja tai kinkkupaloja, kypsistä fileistä tai paisteista tehtyjä suikaleita, kuutioita, filepaloja tai vastaavia tuotteita. Jos tuotteita käytetään muutoin kuin leivänpäällisinä, sovelletaan kypsien lihojen kriteeriä.
Rasva: enintään 4,0 g/100 g

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,90 g/100 g
Leikkele- ja ruokamakkarat


Makkarat, nakit, leikkelemakkarat
Rasva: enintään 12,0 g /100g

Tyydyttynyt rasva: enintään 38 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,50 g/100 g
Kasvipohjaiset makkarat, nakit ja leikkeleet


Kasvipohjaiset tuotteet, joita käytetään makkaroiden, nakkien tai leikkeleiden tapaan
Rasva: enintään 15 g/100 g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,5 g/100 g


Kriteerien tavoite on mausteissa ja maustekastikkeissa sokerin ja suolan saannin vähentäminen.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
KetsupitRasva: -

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: enintään 20,0 g/100 g

Kuitu: -

Suola: enintään 1,38 g/100 g
SinapitRasva: -

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 1,38 g/100 g
Mausteet ja mausteseokset


Valmiiksi jauhetut, rouhitut tai leikatut mausteet ja niiden seokset
Rasva: -

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia
Liemikuutiot, jauheet ja fonditHUOM! Suolakriteeri koskee käyttövalmista liemeä

Rasva: -

Tyydyttynyt rasva: -

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,50 g/100 g ohjeen mukaan valmistetussa liemessä



Huomioithan Sydänmerkki-hakemusta tehtäessä ravintoaineiden määritelmät sekä eri ravintoaineiden ilmoittamistarkkuuden.

RavintoaineMääritelmä
SuolaTuotteen kokonaisnatriumista (sisältää suolasta, raaka-aineista ja lisäaineista tulevan natriumin) laskettu suolan määrä kertoimella 2,5.
RasvaKaikki lipidit, myös fosfolipidit
Tyydyttyneet rasvahapotRasvahapot, joissa ei ole kaksoissidoksia
Tyydyttyneen rasvan osuus rasvastaTyydyttyneiden rasvahappojen osuus rasvan määrästä

Rasva energiaprosentteina

37 kJ/g x rasva (g)
-------------------------- x 100 = E%
energia kJ/100 g
KuituRavintokuidulla tarkoitetaan sitä osaa hiilihydraatista, joka saadaan käytettäessä A.O.A.C:n menetelmää kuidun määrittämiseksi
SokeritTuotteen kaikki mono-ja disakkaridit
KeskiarvoLukuarvo, joka parhaiten ilmaisee sen ravintoaineen määrän, jota elintarvike sisältää ottaen huomioon vuodenaikojen vaihtelusta, käyttötavoista tai muista vastaavista tekijöistä johtuvat poikkeamat, jotka voivat aiheuttaa vaihteluita ravintoaineen todellisessa pitoisuudessa.
RavintoaineYksikköIlmoittamistarkkuus
Rasvagramma (g)yksi desimaali
Tyydyttyneet rasvahapotgramma (g)yksi desimaali
Energiakilojoule (kJ)

kokonaisluku

Suolagramma (g)Kaksi desimaalia
Sokeritgramma (g)yksi desimaali
Kuitugramma (g)yksi desimaali