Sydänmerkki-tuotekriteerit
Tuotteelle voidaan myöntää Sydänmerkki, mikäli tuotteelle löytyy sopiva tuoteryhmä ja tuote täyttää tuoteryhmän kaikki ravitsemuskriteerit. Tutustu oheisiin elintarvikeryhmiin, jotka jakautuvat edelleen tuoteryhmiksi.
Hakemukset tulee jättää Sydänmerkin extranetiin kuun 15. päivään mennessä. Asiantuntijaryhmä käsittelee hakemukset kuukausittain, ja vastaus Sydänmerkin myöntämisestä tulee hakemuskuun loppuun mennessä. Hakemuksia tai käyttöoikeuksia ei käsitellä heinäkuussa.
Jos oikea tuoteryhmä yhtään pohdituttaa, ota matalalla kynnyksellä yhteyttä jo hyvissä ajoin sydanmerkki@sydanliitto.fi, niin mietitään oikeaa tuoteryhmää yhdessä. Tämä nopeuttaa prosessia ja auttaa varmistamaan, ettei myöntämisprosessissa tule ongelmia.
-
Tässä elintarvikeryhmässä kriteerit keskittyvät suolan ja rasvan maltilliseen saantiin sekä riittävään kasvisten määrään tuotteissa.
Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Tuoreet tai käsitellyt vihannekset, juurekset, marjat, hedelmät, sienet, pähkinät, siemenet, linssit, pavut ja kikherneet
Sallitaan pilkotut, raastetut, soseutetut, pakastetut, keitetyt ja kuivatut tuotteet.
Marjoissa ja hedelmissä ei sallita kuivattuja tai jauhettuja tuotteita.
Ei kookosta.Rasva: ei lisättyä rasvaa
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: ei lisättyä sokeria
Kuitu: -
Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineitaProsessoidut pavut, kikherneet, linssit ja soijapaputuotteet
Esim. säilötyt pavut ja kikherneetRasva: ei lisättyä rasvaa
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: ei lisättyä sokeria
Kuitu: -
Suola: enintään 0,50 g/100 gSäilykekasvikset Säilötyt vihannekset, juurekset ja sienet
Rasva: enintään 2,0 g/100 g, tai
jos rasvaa 2,1 - 10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 %
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineksia -
Leipä ja viljavalmisteet ovat tärkeä hiilihydraattien ja kuidun lähde, mutta myös potentiaalinen suolan, sokerin ja rasvan lähde. Tuoteryhmästä riippuen näihin ravintoaineisiin on kiinnitetty huomiota kriteerien muodossa.
Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Leipä Rasva: enintään 5,0 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: enintään 7,0 g/100 g
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g
Suola: enintään 0,90 g/100 gNäkkileivät, hapankorput, riisi- ja maissikakut sekä vastaavat tuotteet Rasva: enintään 5,0 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: enintään 5,0 g/100 g
Kuitu: vähintään 10,0 g/100 g
Suola: enintään 1,20 g/100 gPullat, kakut, pasteijat, piiraat, rinkelit ja letut sekä muut pehmeät leivonnaiset
Sekä suolaiset että makeatRasva: enintään 10 g /100 g
Tyydyttynyt rasva: enintään 30 % rasvasta
Sokerit: enintään 20,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: enintään 0,70 g/100 gKeksi ja korput sekä muut kovat leivonnaiset
Sekä suolaiset että makeat. Ei sisällä aterian- tairuokavalionkorvikkeita tai kliinisiä ravintovalmisteita
Rasva: enintään 20,0 g/100 g
Tyydyttynyt rasva: enintään 30 % rasvasta
Sokerit: enintään 23,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/100 gMaustamattomat viljavalmisteet
Hiutaleet, leseet ja jauhot sekä muut maustamattomat
viljavalmisteet. Saa sisältää: Vilja, siemenet, pähkinät, mantelit
Ei saa sisältää: KookosRasva: ei lisättyä rasvaa
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: ei lisättyä sokeria
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g
Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineitaMurot, myslit ja muut maustetut viljavalmisteet Rasva: enintään 5,0 g/100 g tai jos rasvaa 5,1-15,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: enintään 15,0 g/100 g
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g
Suolaa enintään 1,00 g/100 gValmispuurot ja puurohiutaleista, ohjeen mukaan valmistetut, maustetut puurot
HUOM! Kriteerit koskevat käyttövalmista tuotetta
Rasva: enintään 3,0 g/100 g tai jos rasvaa 3,1–5,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: enintään 7,0 g/100 g
Kuitu: vähintään 1,0 g/ 100 g tai jos sokereita 7,1–10,0 g/ 100 g, kuitua vähintään 2,5 g/100 g
Suola: enintään 0,30 g/100 g -
Tuoteryhmän tuotteita käytetään aterian proteiinikomponentin lisäkkeenä, jolloin ne kattavat 1/4 lautasesta sekä erityyppisten keitto-, pata- ja laatikkoruokien raaka-aineena. Tässä elintarvikeryhmässä Sydänmerkki ohjaa enemmän kuitua, mutta maltillisesti suolaa sisältävien tuotteiden valintaan. Rasvan osalta tarkoitus on vähentää kovan rasvan saantia.
Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Peruna- tai bataattituotteet
HUOM! Käyttövalmiin tuotteen tai ohjeen mukaan valmistetun tuotteen ravintosisältö.
Rasva: enintään 5,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,0 g/100 g
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,6 g/100 gRiisi ja riisinuudeli, kuiva tuote Rasva: -
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: vähintään 3,0 g/100 g
Suola: -Riisi ja riisinuudeli, käyttövalmis tai ohjeen mukaan valmistettu tuote
HUOM! Käyttövalmiin tuotteen ravintosisältö rasvan ja suolan osalta.
Rasva: -
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g
Sokeri: -
Kuitu: vähintään 3,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei käyttövalmiissa tuotteessa)
Suola: enintään 0,50 g/100 gMuut viljalisäkkeet ja niiden kaltaiset tuotteet, kuiva tuote
Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous ja muut vastaavat. Edellä mainittujen tuotteiden tapaan käytettävät palkokasvituotteet tai muut kasvipohjaiset tuotteet.Rasva: -
Tyydyttynyt rasva: -
Sokeri: -
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g
Suola: -Muut viljalisäkkeet ja niiden kaltaiset tuotteet, käyttövalmis tai ohjeen mukaan valmistettu tuote
Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous ja muut vastaavat. Edellä mainittujen tuotteiden tapaan käytettävät palkokasvituotteet tai muut kasvipohjaiset tuotteet.HUOM! Käyttövalmiin tuotteen ravintosisältö tyydyttyneen rasvan ja suolan osalta
Rasva: -
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g
Sokeri: -
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)
Suola: enintään 0,5 g/100 g -
Ravintorasvat ovat tärkeä pehmeän rasvan lähde. Myöntämisperusteiden tavoite on vaikuttaa rasvan laatuun, ei määrään. Tyydyttyneen rasvan suhteen peruslähtökohtana ovat kansalliset ravitsemussuositukset.
Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Levitettävät rasvat
Esimerkiksi margariinitRasva: -
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/100 gKasviöljyt Rasva: -
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: ei sokeria sisältäviä aineita
Kuitu: -
Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineitaJuoksevat rasvat Rasva: -
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/100 gSalaatinkastikkeet, majoneesit, hampurilais- ja voileipäkastikkeet Rasva: vähintään 25,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: enintään 15,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/100 gKasvipohjaiset levitteet ja tahnat
Esimerkiksi palkokasvi-, pähkinä- ja siemenpohjaiset levitteet ja tahnat.Rasva: -
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: enintään 10,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: enintään 0,70 g/100 g -
Tämä elintarvikeryhmä sisältää erilaisia juomatuoteryhmiä, jotka voivat saada Sydänmerkin.
Sydänmerkkiä ei myönnetä seuraaville juomille: Kahvi- ja teetuotteet, tuoremehut, mehut, nektarit, virvoitusjuomat, vedet- ja makuvedet, energia- ja alkoholijuomat, sekä aterian- tai ruokavalionkorvikkeet tai kliiniset ravintovalmisteet.Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Maito, piimä ja niiden kaltaiset kasvijuomat
Maustamattomat juomatRasva: enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,51–3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g
Sokerit: enintään 5,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: enintään 0,13 g/100 gVälipalajuomat, kuten jogurttijuomat ja niiden kaltaiset maustetut juomat Rasva: enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,5–3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g
Sokerit: enintään 8,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: 0,13 g/100 gKasviksia sisältävät välipalajuomat
Esimerkiksi smoothiet, marja- ja hedelmäkeitot ja -kiisselit. Pois lukien täysmehut, mehut ja nektarit, joita ei myöskään lasketa mukaan kasvisten määrään.
Rasva: enintään 0,5 g/100 g, tai jos rasvaa 0,5–3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g
Sokerit: enintään 11,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: 0,13 g/100 g
Kasviksia vähintään 35 % tuotteen painosta -
Tuoteryhmän kriteerien tavoitteena on vähentää kokonaisrasvan ja erityisesti tyydyttyneen rasvan saantia, mutta myös lisätä pehmeän rasvan suhteellista saantia. Monissa tuoteryhmissä on myös kriteeri sokerille ja suolalle.
Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Jogurtti, rahka, viili ja niiden kaltaiset lusikoitavat maito- tai kasvipohjaiset tuotteet
Hapatetut tuotteet sekä sakeutetut tuotteet esim. vaahdot, maitokiisselit ja vanukkaatRasva: enintään 1,0 g/100 g tai jos rasvaa 1,1 – 5,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 1 g/100 g
Sokerit: enintään 10,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: enintään 0,25 g/100 gRuoanvalmistustuotteet
Kermat, kermaviilit, ranskankerma sekä vastaavat kasvipohjaiset tuotteetRasva: enintään 7,0 g/100 g tai jos rasvaa 7,1 - 15,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,75 g/100 gTuorejuustot ja sen kaltaiset kasvipohjaiset tuotteet
Tuorejuustot, vastaavat kasvipohjaiset tuotteet, sekä muut kypsyttämättömät juustot kuten mozzarella, feta ja vuohenjuustoRasva: enintään 15,0 g/100 g tai jos rasvaa 15,1 - 30,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,20 g/100 gRaejuustot Rasva: enintään 2,0 g/100 g
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,75 g/100 gKypsytetyt juustot ja sen kaltaiset valmisteet
Palat, viipaleet, raasteet, kuutiot ja murutRasva: enintään 17,0 g/100 g tai jos rasvaa 17,1 - 30,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,20 g/100 gJäätelöt, sorbetit
Ei jäähilejuomiaRasva: -
Tyydyttynyt rasva: enintään 4,0 g/100 g
Sokerit: enintään 24,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: - -
Kalan rasvan laatu on hyvä, joten kaikki kalat ovat rasvan suhteen suositeltavia. Useamman tuoteryhmän kohdalla huomiota on kiinnitetty suolan saantiin.
Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Tuoreet ja pakastetut raa'at kala-, äyriäis- ja nilviäistuotteet Rasva: ei lisättyä rasvaa
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: ei suolaa eikä natriumia sisältäviä aineitaMarinoidut ja maustetut raa'at kala-, äyriäis- ja nilviäistuotteet
Kalapullat ja -pihvit kohdassa 'Valmisruoat'Rasva: -
Tyydyttynyt rasva: marinadissa enintään 20 % rasvasta tyydyttynyttä rasvaa
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/100 g (kala + marinadi)Graavi- ja lämminsavukala Rasva: ei lisättyä rasvaa
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: ei lisättyä sokeria
Kuitu: -
Suola: enintään 1,38 g/100 gSäilykekala
Esimerkiksi tonnikalaRasva: enintään 2,0 g/100 g, tai jos rasvaa on yli 2,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 25 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,13 g/100 g
Kalaa vähintään 55 % tuotteesta -
Valmisruokien osalta myöntämisperusteet noudattelevat yleisiä ravitsemussuosituksia.
Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Valmiit ateriat sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet
Esim. valmisateriat, -laatikot tai salaatit.
HUOM! Kriteerit koskevat käyttövalmista tuotetta.
Rasva: enintään 3,0 g/100 g, tai jos rasvaa 3,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,75 g/ 100 g
Keitot ja keittopohjat
HUOM! Kriteerit koskevat käyttövalmista tuotetta.
Rasva: enintään 3,0 g/100 g tai jos rasvaa 3,1 - 6,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,5 g/100 g
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,70 g/100 gTäytetyt voileivät ja sen kaltaiset tuotteet
Täytetyt leivät, patongit, wrapit ja hampurilaisetRasva: enintään 15,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: vähintään 2,0 g/100 g
Suola: enintään 1,00 g/100 gKastikkeet sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet
HUOM! Kriteerit koskevat käyttövalmista tuotetta.
Rasva: enintään 4,0 g/100 g tai jos rasvaa 4,1 - 8,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,75 g/100 gLiharuokavalmisteet
Lihapihvit ja -pyörykät (sis. myös kaalikääryleet ja Lindströmin pihvit)Rasva: enintään 12,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 38 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/100 gKalaruokavalmisteet
Kalapihvit, -pyörykät, -puikot sekä kypsät kalatuotteetRasva: enintään 18,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 25 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/100 g
Kalaa vähintään 55 % tuotteestaKasvisruokavalmisteet
Kasvispihvit ja -pyörykätRasva: enintään 8,0 g/100 g tai jos rasvaa 8,1 - 10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,95 g/100 g
Kasviksia vähintään 50 % tuotteen painosta, perunaa tai bataattia enintään 50 % kasviksistaKasviproteiinivalmisteet
Palkokasvi- ja viljapohjaiset proteiinivalmisteet, kuten tofu-, härkäpapu-, seitan- ja kauravalmisteetRasva: enintään 3,0 g/100 g, tai jos rasvaa 3,1-15,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 %
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,0 g/100 gKasvislisäke
Tuoreet ja pakastetut kasvikset, joihin on lisätty rasvaa tai suolaaRasva: enintään 1,5 g/100 g tai jos rasvaa 1,5 - 3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,50 g/100 g
Kasviksia vähintään 70 % tuotteen painosta (ei sisällä perunaa ja/tai bataattia)Lisäkesalaatit
Lisäkesalaatit, jotka sisältävät esimerkiksi majoneesia, maustelientä tai muuta kastiketta.Rasva: enintään 6,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,75 g/100 g -
Tavoite on kokonaisrasvan saannin vähentäminen. Samalla myös tyydyttyneen rasvan saanti vähenee.
Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Maustamaton liha
Jauheliha, fileepihvit, -suikaleet jne.Rasva: enintään 7,0 g/100 g tai jos rasvaa 7,1-10,0 g / 100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: ei lisättyä suolaa eikä natriumia sisältäviä aineitaMaustettu tai marinoitu liha
Maustettu ja marinoitu liha, sekä vain
suolalla maustetut tuotteet.Rasva: lihassa enintään 7,0 g/100 g. Marinadissa enintään 20 % rasvasta tyydyttynyttä rasvaa
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: (liha + marinadi) enintään 0,88 g/ 100 gKypsä liha, kypsät liha-kasvistuotteet sekä muut eläinperäiset proteiininvalmisteet
Kypsät lihapalat, -suikaleet, -kuutiot ja filepalat. Lihan lisäksi esim. maitoa tai munaa
sisältävät proteiinivalmisteet, kuten Mifu tai Quorn.Rasva: enintään 9,0 g/100 g
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/ 100 g -
Tavoite on kokonaisrasvan, tyydyttyneen rasvan että suolan saannin vähentäminen.
Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Leivän päälle tarkoitetut leikkeleet sekä täyslihavalmisteet
Leivän päälle laitettavat viipaloidut tuotteet, esim. kinkkuleikkeleet. Ei sisällä kypsiä kokonaisia kinkkuja tai kinkkupaloja, kypsistä fileistä tai paisteista tehtyjä suikaleita, kuutioita, filepaloja tai vastaavia tuotteita. Jos tuotteita käytetään muutoin kuin leivänpäällisinä, sovelletaan kypsien lihojen kriteeriä.Rasva: enintään 4,0 g/100 g
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,90 g/100 gLeikkele- ja ruokamakkarat
Makkarat, nakit, leikkelemakkaratRasva: enintään 12,0 g /100g
Tyydyttynyt rasva: enintään 38 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,50 g/100 gKasvipohjaiset makkarat, nakit ja leikkeleet
Rasva: enintään 15 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,5 g/100 g -
Kriteerien tavoite on mausteissa ja maustekastikkeissa sokerin ja suolan saannin vähentäminen.
Tuoteryhmä Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet Ketsupit Rasva: -
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: enintään 20,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: enintään 1,38 g/100 gSinapit Rasva: -
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,38 g/100 gMausteet ja mausteseokset
Valmiiksi jauhetut, rouhitut tai leikatut mausteet ja niiden seoksetRasva: -
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumiaLiemikuutiot, jauheet ja fondit HUOM! Suolakriteeri koskee käyttövalmista liemeä
Rasva: -
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,50 g/100 g ohjeen mukaan valmistetussa liemessä
Huomioithan Sydänmerkki-hakemusta tehtäessä ravintoaineiden määritelmät sekä eri ravintoaineiden ilmoittamistarkkuuden.
-
Ravintoaine Määritelmä Suola Tuotteen kokonaisnatriumista (sisältää suolasta, raaka-aineista ja lisäaineista tulevan natriumin) laskettu suolan määrä kertoimella 2,5. Rasva Kaikki lipidit, myös fosfolipidit Tyydyttyneet rasvahapot Rasvahapot, joissa ei ole kaksoissidoksia Tyydyttyneen rasvan osuus rasvasta Tyydyttyneiden rasvahappojen osuus rasvan määrästä Rasva energiaprosentteina
37 kJ/g x rasva (g)
-------------------------- x 100 = E%
energia kJ/100 gKuitu Ravintokuidulla tarkoitetaan sitä osaa hiilihydraatista, joka saadaan käytettäessä A.O.A.C:n menetelmää kuidun määrittämiseksi Sokerit Tuotteen kaikki mono-ja disakkaridit Keskiarvo Lukuarvo, joka parhaiten ilmaisee sen ravintoaineen määrän, jota elintarvike sisältää ottaen huomioon vuodenaikojen vaihtelusta, käyttötavoista tai muista vastaavista tekijöistä johtuvat poikkeamat, jotka voivat aiheuttaa vaihteluita ravintoaineen todellisessa pitoisuudessa. -
Ravintoaine Yksikkö Ilmoittamistarkkuus Rasva gramma (g) yksi desimaali Tyydyttyneet rasvahapot gramma (g) yksi desimaali Energia kilojoule (kJ) kokonaisluku
Suola gramma (g) Kaksi desimaalia Sokerit gramma (g) yksi desimaali Kuitu gramma (g) yksi desimaali