Malliateriassa
- 1/2 lautasesta täytetään kasviksilla
- 1/4:lle laitetaan pääruokaa (pyöryköitä, lihapataa tms.)
- loput 1/4 lautasesta täytetään energialisäkkeellä (peruna- tai viljalisäke)
Lisäksi aterialle otetaan 1-2 palaa leipää ja margariinia, salaatille öljykastiketta sekä ruokajuomaksi esimerkiksi rasvatonta maitoa.
Mihin ja miten?
Malliateria kannattaa sijoittaa näkyvään paikkaan ennen ruuan valintaa, esimerkiksi linjaston päähän.
Tavoite puolikkaasta lautasellisesta kasviksia ja kohtuullisesta lämpimän ruuan määrästä toteutuu helpoiten, jos asiakkaan käytössä on vain yksi lautanen ja ruuan ottaminen aloitetaan salaattipöydästä.
Malliateria voi olla esimerkiksi
- oikea ateria päivän ruuasta
- itse otettu (ja laminoitu) valokuva
- Sydänmerkin malliateriakuva
Esimerkkiannoskokoja malliateriaan
- Alla olevien annoskokojen avulla kokoat 600 kcal aterian
- Tällainen ateria on sopiva esimerkiksi kevyttä työtä ja kohtuullisesti liikuntaa harrastavalle naiselle
- Jos asiakkaittesi energiantarve on suurempi tai pienempi, muuta annoskokoja lautasmallin suhteita hyödyntäen
| PÄÄRUOKATYYPPI | ANNOSKOKO |
| Keitot ja puurot | 400 g (noin 4 dl) |
| Laatikkoruuat, ateriasalaatit, pitsa | 300 g (n. 3-4 dl) |
| Pääruokakastikkeet | 150 g (n. 150g) |
| Kappaleruuat ilman kastiketta | 170 g |
| Kappaleruuat kastikkeen kanssa | 120 g kappale + 50 g kastike |
| PÄÄRUOAN PERUNA- TAI VILJALISÄKE | ANNOSKOKO |
| Pasta | 120 g |
| Riisi, ohra tmv. | 100 g |
| Keitetty peruna | 150 g |
| Muu perunalisäke (esim. perunasose, lohkoperunat | 150 g |
| MUUT ATERIANOSAT | ANNOSKOKO |
| Leipä | 30 g (1 viipale), keittoaterialla 60 g |
| Leipärasva | 5 g / leipäviipale |
| Maito tai piimä | 170 g |
| Salaatti tai muu kasvislisäke | 150 -200 g (½ lautasellista) |
| Salaatinkastike | 15 g (1 rkl) |