Tarjonnan tarkastelu
Ruokapalvelut selvittävät, löytyykö omasta tarjonnasta kriteerit täyttäviä aterian osia. Jos ruokapalveluissa hyödynnetään Sydänmerkin ruokaohjeita ja Sydänmerkin mukaisia elintarvikkeita, on tarjonnan tarkastelu yksinkertaista ja nopeaa.
Ateriaa voidaan kutsua Sydänmerkki-ateriaksi, kun siitä löytyy kaikki aterianosat: pääruoka mahdollisine lisäkkeineen, leipä levitteineen, kasviksia öljykastikkeella sekä ruokajuomaa. Jos vaikkapa salaatinkastike tai ruokajuoma puuttuisi, ateria ei ole enää Sydänmerkki-ateria.
Pääruoat
- pääruoista tulee olla vakioidut ruokaohjeet, joiden ravintosisältö on laskettu
- jos ruokaohjeiden ravintosisältöjä ei ole laskettu, voi laskentapalvelua ostaa Sydänliitosta.
- Sydänmerkin mukaiset tuotteet sopivat aina osaksi Sydänmerkki-ateriaa, vaikka niiden ravintosisältö saattaa olla hiukan aterian kriteereistä poikkeava.
- Sydänmerkin ammattilaisreseptiikalla aloitus on nopeaa - omia ruokaohjeita ei tarvitse tarkastella
Lisäkkeet
- tehdään itse tai hankitaan kriteereiden mukaisina
- itse tehdyistä aterianosista tulee olla vakioidut ruokaohjeet, joiden ravintosisältö on laskettu.
- Sydänmerkin mukaiset tuotteet sopivat aina lisäkkeiksi
Käyttöoikeuden hakeminen
Hakemisessa ilmoitetaan toimipaikat, joissa Sydänmerkki-aterioita tarjotaan. Tiedot siirtyvät Sydänmerkin verkkosivuille kun Sydänmerkin käyttö alkaa. Ilmoittaminen tapahtuu extranetissa.
Ruokalajeja ei syksystä 2024 alkaen tarvitse ilmoittaa Sydänliittoon. Niitä ei siis tarkasteta hakuvaiheessa, mutta laadunvalvontaa tehdään jälkikäteen säännöllisesti. Valvonnassa käydään läpi Sydänmerkillä merkittyjä ruokalajeja ja niiden ravintosisältöjä.
Perehtyminen Sydänmerkkiin ja asiakasviestintä
Toimipaikkojen ilmoittamisen jälkeen henkilökunta perehtyy Sydänmerkkiin ja ruokapalveluissa mietitään, miten terveellisistä aterioista viestitään.