Maito ja maitovalmisteet sekä niiden kaltaiset valmisteet

Tavoite on vähentää kokonaisrasvan ja erityisesti kovan rasvan saantia, mutta myös lisätä pehmeän rasvan suhteellista saantia.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet

Maito, piimä ja niiden kaltaiset kasvijuomat


Rasvaa enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,51 – 2,0 g/100 g,
kovaa rasvaa enintään 0,4 g/100 g

Suolaa enintään 0,13 g/100 g

Sokereita enintään 5 g/100 g

Jogurtti, rahka ja niiden kaltaiset lusikoitavat valmisteet

Esimerkiksi maito-, soija- ja kaurapohjaiset tuotteet

Rasvaa enintään 1 g/100 g tai jos rasvaa 1,1 – 5,0 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 1 g/100 g

Sokereita enintään 10 g/100 g

Suolaa enintään 0,25 g/100 g

Jogurttijuomat ja niiden kaltaiset maustetut juomat

Esimerkiksi maito-, soija- ja kaurapohjaiset tuotteet

Ei sisällä aterian- tai ruokavalionkorvikkeita tai kliinisiä ravintovalmisteita

Rasvaa enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,5-3,0 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 0,4 g/100 g

Sokereita enintään 6 g/100 g

Viili

Rasvaa enintään 1,0 g/100 g

Sokereita enintään 12 g/100 g

Ruoanvalmistuksessa käytettävät maito- ja kasvisrasvavalmisteet

Esimerkiksi kermaviilit ja kerman tapaan käytettävät kasvirasvavalmisteet

Rasvaa enintään 7 g/100 g tai jos rasvaa 7,1 - 15 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 33 % rasvasta

Suolaa enintään 0,75 g/100 g

Tuorejuustot ja sen kaltaiset valmisteet

Esimerkiksi maito- ja kasviöljypohjaiset tuotteet, mozzarella

Rasvaa enintään 15 g/100 g tai jos rasvaa 15,1 - 30 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 33 % rasvasta

Suolaa enintään 1,20 g/100 g

Raejuustot

Rasvaa enintään 2,0 g/100 g

Suolaa enintään 0,75 g/100 g

Kypsytetyt juustot ja sen kaltaiset valmisteet

Esimerkiksi maitopohjaisten tuotteiden lisäksi kasviöljypohjaiset valmisteet

Rasvaa enintään 17 g/100 g tai jos rasvaa 17,1 - 30 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 33 % rasvasta

Suolaa enintään 1,20 g/100 g

Jäätelöt, sorbetitKovaa rasvaa enintään 4 g/100 g