Maitovalmisteet sekä niiden kaltaiset valmisteet

Tavoite on vähentää kokonaisrasvan ja erityisesti kovan rasvan saantia, mutta myös lisätä pehmeän rasvan suhteellista saantia. Monissa tuoteryhmissä on myös kriteeri sokerille ja suolalle.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet

Jogurtti, rahka, viili ja niiden kaltaiset lusikoitavat maito- tai

kasvipohjaiset tuotteet

Hapatetut tuotteet sekä sakeutetut tuotteet esim. vaahdot, kiisselit ja vanukkaat

Rasva: enintään 1,0 g/100 g tai jos rasvaa 1,1 – 5,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 1 g/100 g
Sokerit: enintään 10,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: enintään 0,25 g/100 g

Ruoanvalmistustuotteet

Kermat, kermaviilit, ranskankerma sekä vastaavat kasvipohjaiset tuotteet

Rasva: enintään 7,0 g/100 g tai jos rasvaa 7,1 - 15,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,75 g/100 g


Tuorejuustot ja sen kaltaiset kasvipohjaiset tuotteet

Tuorejuustot, vastaavat kasvipohjaiset tuotteet, sekä
muut kypsyttämättömät juustot kuten mozzarella, feta ja vuohenjuusto


Rasva: enintään 15,0 g/100 g tai jos rasvaa 15,1 - 30,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,20 g/100 g

Raejuustot

Rasva: enintään 2,0 g/100 g
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,75 g/100 g

Kypsytetyt juustot ja sen kaltaiset valmisteet

Palat, viipaleet, raasteet, kuutiot ja murut

Rasva: enintään 17,0 g/100 g tai jos rasvaa 17,1 - 30,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 1,20 g/100 g


Jäätelöt, sorbetit


Ei jäähilejuomia


Rasva: -
Tyydyttynyt rasva: enintään 4,0 g/100 g
Sokerit: enintään 24,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: -