Leipä ja viljavalmisteet

Leipä ja viljavalmisteet ovat tärkeä hiilihydraattien ja kuidun lähde, mutta myös potentiaalinen suolan, sokerin ja rasvan lähde. Tuoteryhmästä riippuen näihin ravintoaineisiin on kiinnitetty huomiota kriteerien muodossa.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Leipä

Rasva: enintään 5,0 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: enintään 7,0 g/100 g
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g
Suola: enintään 0,90 g/100g

Näkkileivät, hapankorput

Rasva: enintään 5,0 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokerit: enintään 5,0 g/100 g
Kuitu: vähintään 10,0 g/100 g
Suola: enintään 1,20 g/100 g

Pullat, kakut, pasteijat, piiraat, rinkelit ja letut sekä muut pehmeät leivonnaiset

Sekä suolaiset että makeat

Rasva: enintään 10 g /100 g
Tyydyttynyt rasva: enintään 30 % rasvasta
Sokerit: enintään 20,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: enintään 0,70 g/100 g

Keksi ja korput sekä muut kovat leivonnaiset

Sekä suolaiset että makeat. Ei sisällä aterian- tai
ruokavalionkorvikkeita tai kliinisiä ravintovalmisteita


Rasva: enintään 20,0 g/100 g
Tyydyttynyt rasva: enintään 30 % rasvasta
Sokerit: enintään 23,0 g/100 g
Kuitu: -
Suola: enintään 1,00 g/100 g

Maustamattomat viljavalmisteet

Hiutaleet, leseet ja jauhot sekä muut maustamattomat
viljavalmisteet.
Saa sisältää: Vilja, siemenet, pähkinät, mantelit
Ei saa sisältää: Kookos

Rasva: ei lisättyä rasvaa
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: ei lisättyä sokeria
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g
Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita

Murot, myslit ja muut maustetut viljavalmisteet

Rasva: enintään 5,0 g/100 g tai jos rasvaa 5,1-15,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: enintään 15,0 g/100 g
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g
Suolaa enintään 1,0 g/100 g

Valmispuurot ja puurohiutaleista, ohjeen mukaan valmistetut, maustetut puurot
Kriteerit koskevat valmista tuotetta
Rasva: enintään 3,0 g/100 g tai jos rasvaa 3,1–5,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: enintään 7,0 g/100 g
Kuitu: vähintään 1,0 g/ 100 g tai jos sokereita 7,1–10,0 g/ 100 g, kuitua vähintään 2,5 g/100 g
Suola: enintään 0,30 g/100 g