Leipä ja viljavalmisteet

Leipä ja viljavalmisteet ovat tärkeä hiilihydraattien ja kuidun lähde. Sydänmerkin myöntämisperusteena on erityisesti suola, koska leipä on sen merkittävä lähde. Myöntämisperusteiden tavoitteena on vähentää natriumin saantia. Eräissä viljavalmisteissa on runsaasti rasvaa ja kovaa rasvaa, minkä takia myöntämisperusteena on myös rasva. Kovan rasvan osalta myöntämisperusteet noudattelevat yleisiä ravitsemussuosituksia.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Leipä

Rasvaa enintään 5 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta

Suolaa enintään 0,70 g/100g

Sokereita enintään 7 g/100 g

Kuitua vähintään 6 g/100 g

Näkkileivät, hapankorput

Rasvaa enintään 5 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta

Suolaa enintään 1,20 g/100 g

Sokereita enintään 5 g/100 g

Kuitua vähintään 10 g/100 g

Leivonnaiset, joiden kosteuspitoisuus on yli 10 %

Sekä suolaiset että makeat

Esimerkiksi pullat, kakut, pasteijat

Rasvaa enintään 30 % energiasta

Kovaa rasvaa enintään 33 % rasvasta

Suolaa enintään 0,70 g/100 g

Sokereita enintään 20 g/100 g

Leivonnaiset, joiden kosteuspitoisuus on 0 - 10 %

Sekä suolaiset että makeat

Esimerkiksi pikkuleivät, korput, rinkelit

Rasvaa enintään 20 g/100 g

Kovaa rasvaa alle 30 % rasvasta

Suolaa enintään 1,00 g/100 g

Sokereita enintään 23 g/100 g

Maustamattomat viljavalmisteet

Esimerkiksi hiutaleet, jauhot

Ei lisättyä rasvaa

Ei lisättyä sokeria

Ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita

Kuitua vähintään 6 g/100 g

Saa sisältää: Vilja, siemenet, pähkinät, mantelit

Ei saa sisältää: Kookos

Murot, myslit ja muut maustetut viljavalmisteet

Rasvaa enintään 5 g/100 g tai jos rasvaa 5,1-15 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 30 % rasvasta

Suolaa enintään 1,0 g/100 g

Sokereita enintään 15 g/100 g

Kuitua vähintään 6 g/100 g

Valmispuurot ja puurohiutaleista, ohjeen mukaan valmistetut, maustetut puurotRasvaa enintään 3 g/100 g tai jos rasvaa 3,1–5 g/100 g, kovaa rasvaa enintään 33 % rasvasta
Suolaa enintään 0,40 g/100 g
Sokereita enintään 7 g/100 g
Kuitua vähintään 1 g/ 100 g tai jos sokereita 7,1–10 g/ 100 g, kuitua vähintään 2,5 g/100 g