Leipä ja viljavalmisteet ovat tärkeä hiilihydraattien ja kuidun lähde, mutta myös potentiaalinen suolan, sokerin ja rasvan lähde. Tuoteryhmästä riippuen näihin ravintoaineisiin on kiinnitetty huomiota kriteerien muodossa.
Tuoteryhmä | Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet |
Leipä | Rasva: enintään 5,0 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta |
Näkkileivät, hapankorput | Rasva: enintään 5,0 g /100 g tai jos rasvaa 5,1 - 7,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % rasvasta |
Pullat, kakut, pasteijat, piiraat, rinkelit ja letut sekä muut pehmeät leivonnaiset Sekä suolaiset että makeat | Rasva: enintään 10 g /100 g |
Keksi ja korput sekä muut kovat leivonnaiset | Rasva: enintään 20,0 g/100 g |
Maustamattomat viljavalmisteet Hiutaleet, leseet ja jauhot sekä muut maustamattomat | Rasva: ei lisättyä rasvaa |
Murot, myslit ja muut maustetut viljavalmisteet | Rasva: enintään 5,0 g/100 g tai jos rasvaa 5,1-15,0 g/100 g, |
Valmispuurot ja puurohiutaleista, ohjeen mukaan valmistetut, maustetut puurot Kriteerit koskevat valmista tuotetta | Rasva: enintään 3,0 g/100 g tai jos rasvaa 3,1–5,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta Sokerit: enintään 7,0 g/100 g Kuitu: vähintään 1,0 g/ 100 g tai jos sokereita 7,1–10,0 g/ 100 g, kuitua vähintään 2,5 g/100 g Suola: enintään 0,30 g/100 g |