Kriteerimuutoksia useissa tuoteryhmissä

Uudet kansalliset ravitsemussuositukset julkaistiin marraskuussa 2024. Tämän myötä Sydänmerkin asiantuntijaryhmä on käynyt läpi Sydänmerkin tuoteryhmiä ja niiden kriteereitä. Suositusten pohjalta asiantuntijaryhmä tarkasteli Jäätelöt ja sorbetit, Pullat, kakut, pasteijat, piiraat, rinkelit, letut sekä muut pehmeät leivonnaiset ja Keksi ja korput sekä muut kovat leivonnaiset -tuoteryhmiä ja niiden kriteereitä. ​Lihavalmisteiden kriteereitä arvioitiin jo vuonna 2024. ​Tuotteet kuuluvat suomalaisissa ravitsemussuosituksissa mahdollisimman vähän ja harvoin käytettävien tuotteiden joukkoon eli ruokakolmion huipun sattumiin.

Muutoksista järjestettiin yrityskuuleminen

Näiden tuoteryhmien ja kriteerimuutosten osalta on järjestetty yrityskuuleminen toimijoille, joilla on näiden tuoteryhmien tuotteita Sydänmerkki-valikoimassa tai on aiemmin ollut.​ Kommentoinnissa oli alustavat asiantuntijaryhmän laatimat kriteeriehdotukset, joita pystyttiin arvioimaan esimerkiksi teknologisesta näkökulmasta. ​Asiantuntijaryhmä kävi läpi yrityskuulemisessa saatuja kommentteja ja palautteita ennen päätöstensä tekemistä.​

Sydänmerkki-kriteerien muutokset​

Sydänmerkin asiantuntijaryhmä päätti tehdä tuoteryhmiin seuraavia muutoksia. Muutokset astuivat voimaan 5/2025 ja niitä noudatetaan kesäkuun 2025 hakemuksia käsiteltäessä.

Jäätelöt ja sorbetit -tuoteryhmä

Jäätelöt ja sorbetit -tuoteryhmä lopetetaan Sydänmerkki-järjestelmästä. ​

Perustelut päätökselle

​Tuoteryhmän tuotevalikoima on kapea markkinan kokoon verrattuna. ​Tuoteryhmän kriteereitä päivittämällä ei ole mahdollista päästä nykysuositusta tukeviin parempiin valintoihin. Kriteerien kehittäminen karsisi tuotteiston lähes kokonaan. ​

Yritykset voivat käyttää Sydänmerkkiä tuotteissaan (24 kpl) 31.12.2026 asti. Yrityksen vastuulla on huolehtia merkin käytön lopettamisesta ja tuotteen käyttöoikeuden päättämisestä (laskutus). ​Päätös astui voimaan 5/2025. Uusia tuotteita ei hyväksytä enää valikoimaan kesäkuun 2025 hakemuksissa.​

Keksi ja korput sekä muut kovat leivonnaiset -tuoteryhmä

Keksi ja korput sekä muut kovat leivonnaiset -tuoteryhmän kriteerit muuttuvat. Tuoteryhmään lisätään kuitukriteeri, kuitua vähintään 6 g/100 g​ ja sokerikriteeri lasketaan 20 g/100 g (nykyinen 23 g/100 g)​.

Vanhat kriteeritUudet kriteerit
Rasva: enintään 20,0 g/100 g
Tyydyttynyt rasva: enintään 30 % rasvasta
Sokerit: enintään 23,0 g/100 g
Kuitu: -

Suola: enintään 1,00 g/100 g

Rasva: enintään 20,0 g/100 g
Tyydyttynyt rasva: enintään 30 % rasvasta
Sokerit: enintään 20,0 g/100 g
Kuitu: vähintään 6 g/100 g

Suola: enintään 1,00 g/100 g

Perustelut päätöksille

Keksien valikoima on monipuolistunut ja niiden ravintosisältö on kehittynyt paljon viimeisten vuosien aikana. Ravitsemussuositukset korostavat täysjyväviljan merkitystä ja runsaskuituisten tuotteiden suosimista viljavalmisteissa. Kehittämällä keksien ja kovien leivonnaisten Sydänmerkki-kriteereitä, tuoteryhmä voi säilyä Sydänmerkki-järjestelmässä. Uudet kriteerit ohjaavat tuotteistoa runsaskuituisten ja täysjyväviljaa sisältävien tuotteiden suuntaan​.

Jos tuotteet eivät enää täytä kriteereitä, voivat yritykset käyttää Sydänmerkkiä tuotteissaan 31.12.2026 asti. Yrityksen vastuulla huolehtia merkin käytön lopettamisesta ja tuotteen käyttöoikeuden päättämisestä (laskutus). ​Päätös astui voimaan 5/2025. Kesäkuun hakemuksia käsiteltäessä noudatetaan uusia kriteereitä.​

Pullat, kakut, pasteijat, piiraat, rinkelit ja letut sekä muut pehmeät leivonnaiset -tuoteryhmä

Pullat, kakut, pasteijat, piiraat, rinkelit ja letut sekä muut pehmeät leivonnaiset -tuoteryhmä lopetetaan Sydänmerkki-järjestelmässä:​

  • Pullat, kakut, makeat piiraat ja muut makeat pehmeät leivonnaiset eivät voi jatkossa enää saada Sydänmerkkiä.​
  • Suolaiset leivonnaiset (esim. suolaiset piirakat) siirretään Sydänmerkki-järjestelmässä Täytetyt voileivät ja sen kaltaiset tuotteet -tuoteryhmään. Täytetyt voileivät ja sen kaltaiset tuotteet -tuoteryhmän kriteereitä tullaan tarkastelemaan mahdollisimman pian ja markkinoilla olevasta tuotteistosta tehdään markkinakartoitus, jonka pohjalta tehdään mahdolliset kriteeripäivitykset tuoteryhmään.​​
Täytetyt voileivät ja sen kaltaiset tuotteet

Täytetyt leivät, patongit, wrapit ja suolaiset leivonnaiset

Rasva: enintään 15,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: vähintään 2,0 g/100 g
Suola: enintään 1,00 g/100 g


  • Letut siirretään Valmiit ateriat ja puolivalmisteet -tuoteryhmään. Kyseiseen tuoteryhmään tullaan määrittämään mahdollisimman pian sokerikriteeri kattavan markkinakartoituksen pohjalta. ​​
Valmiit ateriat sekä ohjeen mukaan valmistetut puolivalmisteet

Esim. valmisateriat, -laatikot, salaatit, letut.

Rasva: enintään 15,0 g/100 g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta
Sokerit: -
Kuitu: vähintään 2,0 g/100 g
Suola: enintään 1,00 g/100 g


Perustelut päätöksille:

​Makeiden leivonnaisten kriteereitä päivittämällä ei ole mahdollista päästä nykysuositusta tukeviin parempiin valintoihin. Kriteerien kehittäminen karsisi tuotteiston lähes kokonaan. ​Suolaiset leivonnaiset ja letut säilyvät mukana Sydänmerkki-järjestelmässä, koska aterioita korvaavia välipalatyyppisiä tuotteita käytetään yhä enemmän. Tuoteryhmän kriteerit ohjaavat valintoja rasvan, sokerin ja suolan osalta parempiin valintoihin.​​

Yritykset voivat käyttää Sydänmerkkiä makeissa leivonnaisissa (10 kpl) 31.12.2026 asti. Yrityksen vastuulla huolehtia merkin käytön lopettamisesta ja tuotteen käyttöoikeuden päättämisestä. ​Päätös astui voimaan 5/2025. Kesäkuun hakemuksia käsiteltäessä noudatetaan uusia kriteereitä.​ Sydänmerkin tiimi siirtää tuotteet uusiin tuoteryhmiin.​

Leivän päälle tarkoitetut leikkeleet sekä täyslihavalmisteet -tuoteryhmä

Leivän päälle tarkoitetut leikkeleet sekä täyslihavalmisteet -tuoteryhmä säilyy nykyisillä kriteereillä Sydänmerkki-järjestelmässä​.

Perustelut päätökselle

​Lihavalmisteiden käyttö tulisi olla mahdollisimman vähäistä suositusten mukaisesti. Suomessa kulutetaan tällä hetkellä runsaasti esimerkiksi lihaa, leikkeleitä, makkaroita ja nakkeja, ja tuotteet ovat suomalaisten ruokavaliossa merkittävä suolan ja tyydyttyneen rasvan lähde. ​

Leikkeleet säilyvät Sydänmerkki-järjestelmässä, koska Sydänmerkki osoittaa lihavalmisteiden tuoteryhmän sisällä valitsemaan vähemmän suolaa ja rasvaa sisältäviä tuotteita. Sydänmerkki-kriteerit ovat erityisesti suolan osalta ohjanneet elintarviketeollisuus yritysten lihavalmisteiden suolapitoisuuksia laskusuuntaan.​

Löydät kaikki Sydänmerkin kriteerit täältä.