Sydänmerkin mukaisella ruualla kymmenien miljoonien kustannussäästöt

THL:ssä on laskettu, että jos suolaa käytettäisiin koko väestössä gramman vähemmän päivässä kuin nyt, säästettäisiin terveydenhuollon kuluissa keskimäärin 70 miljooonaa euroa vuodessa. Säästö tulisi esimerkiksi uusien sydäninfarktien sekä aivohalvausten vähenemisestä useilla sadoilla. Myös terveet elinvuodet lisääntyvät 1700:lla  vuodessa. 

Selvitimme, miten paljon vähemmän Sydänmerkin mukaisesta ateriasta saa suolaa suhteessa ”tavanomaiseen”. Ja voitaisiinko Sydänmerkin mukaista ruokaa kattavasti tarjoamalla säästää yhteiskunnan varoja.


Miten tehtiin?

  • otettiin 6 viikon kiertävä ruokalista
  • laskettiin suolan määrä / ateria, jos lista toteutetaan Sydänmerkki-aterian kriteereillä tai vastaavantyyppisillä "tavanomaisen ruuan" kriteereillä.*
  • laskelmaan otettiin mukaan lämmin ruoka  eli pääruoka ja sen pasta tai perunalisäke sekä 1 pala leipää


Tuloksia

  • suolan saanti vaihtelee jonkin verran päivien välillä. Esimerkiksi kun pääruokana on juustoinen kinkkukastike, suolaa saadaan jopa 1,6 g vähemmän Sydänmerkki-ateriasta kuin tavanomaisesta, kasvislasagnetessa ero oli taas Sydänmerkin eduksi maltillisempi, 0,3g.
  • viikkotasolla Sydänmerkki-ruuasta saa vähemmän suolaa 4,2-5,2g, 
  • Päivätasolla ero on keskimäärin 1g Sydänmerkki-aterian eduksi.  

Johtopäätöksiä

Jos ruokapalveluissa hyödynnettäisiin kattavasti Sydänmerkki-aterian kriteereitä, väestön suolan saantia on helppo vähentää noin 1 g/päivä. Tämä toisi merkittäviä kustannussäästöjä terveydenhuolltomenoihin. 


*Tavanomaisen ruuan ravintoarvot vaihtelevat toimijoittain paljon. Jokaisella toimijalla, julkisella ja yksityisellä, on omat reseptiinsä ja niissä omat suolatasot. Tähän vaikuttaa mm. saatavilla olevat elintarvikkeet, asiakkaiden mieltymykset ja tottumukset sekä tietysti kokin mieltymykset ja osaaminen. Jos kokki on mieltynyt suolaisempaan ruokaan ja maustaa sitä makunsa mukaan, toteutuma ”suolatietoisen kunnan tai ravintolaketjun” ravintolassa voi olla muuta kuin resepti ja ravintoarvolaskelma sanoo. Tämä on siis varovainen ja suuntaa-antava laskelma suolapitoisuuksista. Suolapitoisuuksien ero suhteessa Sydänmerkin kriteereihin voi jossain kunnassa/ toimijalla olla pienempi, jossain suurempi.
Tähän selvitykseen tavanomaisen ruuan ravintoarvot saatiin pääosin ammattikeittiöiden tuotannonohjausjärjestelmästä.

Lue lisää THL:n laskelmista