Ravintoaineiden määritelmät

Myöntämisperusteissa käytettyjen ravintoaineiden määritelmät

RavintoaineMääritelmä
SuolaTuotteen kokonaisnatriumista (sisältää suolasta, raaka-aineista ja lisäaineista tulevan natriumin) laskettu suolan määrä kertoimella 2,5.

Rasva

Kaikki lipidit, myös fosfolipidit
Tyydyttyneet rasvahapotRasvahapot, joissa ei ole kaksoissidoksia
Tyydyttyneen rasvan osuus rasvastaTyydyttyneiden rasvahappojen osuus rasvan määrästä
Rasva energiaprosentteina37 kJ/g x rasva (g)
-------------------------- x 100 = E%
energia kJ/100 g
KuituRavintokuidulla tarkoitetaan sitä osaa hiilihydraatista, joka saadaan käytettäessä A.O.A.C:n menetelmää kuidun määrittämiseksi
SokeritTuotteen kaikki mono-ja disakkaridit
KeskiarvoLukuarvo, joka parhaiten ilmaisee sen ravintoaineen määrän, jota elintarvike sisältää ottaen huomioon vuodenaikojen vaihtelusta, käyttötavoista tai muista vastaavista tekijöistä johtuvat poikkeamat, jotka voivat aiheuttaa vaihteluita ravintoaineen todellisessa pitoisuudessa.


Ravintoaineiden yksiköt ja ilmoittamistarkkuus

RavintoaineYksikköIlmoittamistarkkuus
Rasvagramma (g)yksi desimaali
Tyydyttyneet rasvahapotgramma (g)yksi desimaali
Energiakilojoule (kJ)kokonaisluku
Suolagramma (g)kaksi desimaalia
Sokeritgramma (g)yksi desimaali
Kuitugramma (g)yksi desimaali