Kasvikset

Tuoreilla kasviksilla ei olekaan rasvan ja suolan saannille olennaista merkitystä, mutta markkinoilla on nykyään kasvistuotteita, joissa on yllättävän paljon suolaa. Esimerkiksi toisissa perunasoseaineksissa tai wokkisekoituksissa on suolaa ja rasvaakin melko runsaasti, toisissa sitä ei ole lainkaan. Näin ollen pakaste, joka ei sisällä suolaa, on parempi valinta omassa tuoteryhmässään. Myös erilaisissa kasvipohjaisissa proteiininlähteissä on eroja: toiset ovat rasvan ja suolan suhteen parempia kuin toiset.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet

Tuoreet tai käsitellyt* vihannekset, juurekset, marjat**, hedelmät**, sienet, pähkinät, siemenet, linssit, pavut ja kikherneet

*pilkotut, raastetut, soseutetut, pakastetut, keitetyt, kuivatut

** ei kuivattuja tai jauhettuja hedelmiä tai marjoja.

Ei lisättyä rasvaa

Ei lisättyä sokeria

Ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita


Ei kookos

Kasviksia sisältävät juomat, kuten smoothiet

(kokonaisia kasviksia tai kasvissoseita vähintään

35 % tuotteen painosta)
Rasvaa enintään 0,5 g/100 g,
tai jos rasvaa 0,5-3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g

Sokereita enintään 11,0 g/100 g

Kuitua vähintään 1,0 g/ 100 g
Prosessoidut pavut, kikherneet, linssit ja soijapaputuotteet

(esim. säilötyt pavut ja kikherneet)
Ei lisättyä rasvaa

Ei lisättyä sokeria


Suolaa enintään 0,50 g/100 g
Säilykekasvikset

(mm. tomaattimurska)
Rasvaa enintään 2,0 g/100 g,
tai
jos rasvaa 2,1 - 10,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 %


Ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineksia.