Tuoreilla kasviksilla ei olekaan rasvan ja suolan saannille olennaista merkitystä, mutta markkinoilla on nykyään kasvistuotteita, joissa on yllättävän paljon suolaa. Esimerkiksi toisissa perunasoseaineksissa tai wokkisekoituksissa on suolaa ja rasvaakin melko runsaasti, toisissa sitä ei ole lainkaan. Näin ollen pakaste, joka ei sisällä suolaa, on parempi valinta omassa tuoteryhmässään. Myös erilaisissa kasvipohjaisissa proteiininlähteissä on eroja: toiset ovat rasvan ja suolan suhteen parempia kuin toiset.
Tuoteryhmä | Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet |
Tuoreet tai käsitellyt* vihannekset, juurekset, marjat**, hedelmät**, sienet, pähkinät, siemenet, linssit, pavut ja kikherneet | Ei lisättyä rasvaa Ei lisättyä sokeria Ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineitaEi kookos |
Kasviksia sisältävät juomat, kuten smoothiet | Rasvaa enintään 0,5 g/100 g, tai jos rasvaa 0,5-3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g Sokereita enintään 11,0 g/100 g Kuitua vähintään 1,0 g/ 100 g |
Prosessoidut pavut, kikherneet, linssit ja soijapaputuotteet (esim. säilötyt pavut ja kikherneet) | Ei lisättyä rasvaa Ei lisättyä sokeria Suolaa enintään 0,50 g/100 g |
Säilykekasvikset (mm. tomaattimurska) | Rasvaa enintään 2,0 g/100 g, tai jos rasvaa 2,1 - 10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % Ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineksia. |