Kasvikset

Tuoreilla kasviksilla ei olekaan rasvan ja suolan saannille olennaista merkitystä, mutta markkinoilla on nykyään kasvistuotteita, joissa on yllättävän paljon suolaa. Tässä elintarvikeryhmässä kriteerit keskittyvät suolan ja rasvan maltilliseen saantiin sekä riittävään kasvisten määrään tuotteissa.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet

Tuoreet tai käsitellyt* vihannekset, juurekset, marjat**, hedelmät**, sienet, pähkinät, siemenet, linssit, pavut ja kikherneet

*Sallitaan pilkotut, raastetut, soseutetut, pakastetut, keitetyt ja kuivatut tuotteet
**Ei sallita kuivattuja tai jauhettuja hedelmiä tai marjoja.
Ei kookosta

Rasva: ei lisättyä rasvaa
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: ei lisättyä sokeria
Kuitu: -
Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita

Kasviksia sisältävät juomat, kuten smoothiet

Kokonaisia kasviksia tai kasvissoseita vähintään 35 % tuotteen painosta
Ei lisättyjä kuidunlähteitä tai viljavalmisteita

Rasva: enintään 0,5 g/100 g,
tai jos rasvaa 0,5-3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g
Sokerit: enintään 11,0 g/100 g
Kuitu: vähintään 1,0 g/ 100 g
Suola: -
Kasviksia vähintään 35 % tuotteen painosta
Ei viljaa
Prosessoidut pavut, kikherneet, linssit ja soijapaputuotteet

Esim. säilötyt pavut ja kikherneet
Rasva: ei lisättyä rasvaa
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: ei lisättyä sokeria
Kuitu: -
Suola: enintään 0,50 g/100 g
Säilykekasvikset

Säilötyt vihannekset, juurekset ja sienet
Rasva: enintään 2,0 g/100 g,
tai
jos rasvaa 2,1 - 10,0 g/100 g,
tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 %
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineksia