Tuoreilla kasviksilla ei olekaan rasvan ja suolan saannille olennaista merkitystä, mutta markkinoilla on nykyään kasvistuotteita, joissa on yllättävän paljon suolaa. Tässä elintarvikeryhmässä kriteerit keskittyvät suolan ja rasvan maltilliseen saantiin sekä riittävään kasvisten määrään tuotteissa.
Tuoteryhmä | Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet |
Tuoreet tai käsitellyt* vihannekset, juurekset, marjat**, hedelmät**, sienet, pähkinät, siemenet, linssit, pavut ja kikherneet | Rasva: ei lisättyä rasvaa |
Kasviksia sisältävät juomat, kuten smoothiet | Rasva: enintään 0,5 g/100 g, tai jos rasvaa 0,5-3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g Sokerit: enintään 11,0 g/100 g Kuitu: vähintään 1,0 g/ 100 g Suola: - Kasviksia vähintään 35 % tuotteen painosta Ei viljaa |
Prosessoidut pavut, kikherneet, linssit ja soijapaputuotteet Esim. säilötyt pavut ja kikherneet | Rasva: ei lisättyä rasvaa Tyydyttynyt rasva: - Sokerit: ei lisättyä sokeria Kuitu: - Suola: enintään 0,50 g/100 g |
Säilykekasvikset Säilötyt vihannekset, juurekset ja sienet | Rasva: enintään 2,0 g/100 g, tai jos rasvaa 2,1 - 10,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 20 % Sokerit: - Kuitu: - Suola: ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineksia |