Tavoite on vähentää kokonaisrasvan ja erityisesti kovan rasvan saantia, mutta myös lisätä pehmeän rasvan suhteellista saantia.
Tuoteryhmä | Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet |
Maito, piimä ja niiden kaltaiset kasvijuomat | Rasvaa enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,51 – 2,0 g/100 g, Suolaa enintään 0,13 g/100 g Sokereita enintään 5,0 g/100 g |
Jogurtti, rahka ja niiden kaltaiset lusikoitavat valmisteet Esimerkiksi maito-, soija- ja kaurapohjaiset tuotteet | Rasvaa enintään 1,0 g/100 g tai jos rasvaa 1,1 – 5,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 1 g/100 g Sokereita enintään 10,0 g/100 g Suolaa enintään 0,25 g/100 g |
Jogurttijuomat ja niiden kaltaiset maustetut juomat Esimerkiksi maito-, soija- ja kaurapohjaiset tuotteet Ei sisällä aterian- tai ruokavalionkorvikkeita tai kliinisiä ravintovalmisteita | Rasvaa enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,5-3,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,4 g/100 g Sokereita enintään 6,0 g/100 g |
Viili | Rasvaa enintään 1,0 g/100 g Sokereita enintään 12,0 g/100 g |
Ruoanvalmistuksessa käytettävät maito- ja kasvirasvavalmisteet Esimerkiksi kermaviilit ja kerman tapaan käytettävät kasvirasvavalmisteet | Rasvaa enintään 7,0 g/100 g tai jos rasvaa 7,1 - 15,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta Suolaa enintään 0,75 g/100 g |
Tuorejuustot ja sen kaltaiset valmisteet Esimerkiksi maito- ja kasviöljypohjaiset tuotteet, mozzarella | Rasvaa enintään 15,0 g/100 g tai jos rasvaa 15,1 - 30,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta Suolaa enintään 1,20 g/100 g |
Raejuustot | Rasvaa enintään 2,0 g/100 g Suolaa enintään 0,75 g/100 g |
Kypsytetyt juustot ja sen kaltaiset valmisteet Esimerkiksi maitopohjaisten tuotteiden lisäksi kasviöljypohjaiset valmisteet | Rasvaa enintään 17,0 g/100 g tai jos rasvaa 17,1 - 30,0 g/100 g, tyydyttynyttä rasvaa enintään 30 % rasvasta Suolaa enintään 1,20 g/100 g |
Jäätelöt, sorbetit | Tyydyttynyttä rasvaa enintään 4,0 g/100 g |