Ravintoaineiden määritelmät

Myöntämisperusteissa käytettyjen ravintoaineiden määritelmät

RavintoaineMääritelmä
SuolaTuotteen kokonaisnatriumista (sisältää suolasta, raaka-aineista ja lisäaineista tulevan natriumin) laskettu suolan määrä kertoimella 2,5.
KokonaisrasvaKaikki lipidit, myös fosfolipidit
Rasvahapot yhteensäTyydyttymättömät ja tyydyttyneet rasvahapot yhteenlaskettuina
Tyydyttyneet rasvahapotRasvahapot, joissa ei ole kaksoissidoksia
Trans-rasvahapotRasvahapot, jotka sisältävät yhden trans-kaksoissidoksen
Kova rasvaTyydyttyneiden ja trans-rasvahappojen yhteenlaskettu määrä
Kovan rasvan osuus rasvastaTyydyttyneiden ja trans-rasvahappojen yhteismäärän osuus laskettuna kaikista rasvahapoista yhteensä
Rasva energiaprosentteina37 kJ/g x rasva (g)
-------------------------- x 100 = E%
energia kJ/100 g
KuituRavintokuidulla tarkoitetaan sitä osaa hiilihydraatista, joka saadaan käytettäessä A.O.A.C:n menetelmää kuidun määrittämiseksi
SokeritTuotteen kaikki mono-ja disakkaridit
KeskiarvoLukuarvo, joka parhaiten ilmaisee sen ravintoaineen määrän, jota elintarvike sisältää ottaen huomioon vuodenaikojen vaihtelusta, käyttötavoista tai muista vastaavista tekijöistä johtuvat poikkeamat, jotka voivat aiheuttaa vaihteluita ravintoaineen todellisessa pitoisuudessa.


Ravintoaineiden yksiköt ja ilmoittamistarkkuus

RavintoaineYksikköIlmoittamistarkkuus
Rasvagramma (g)yksi desimaali
Tyydyttyneet rasvahapotgramma (g)yksi desimaali
Trans-rasvahapotgramma (g)yksi desimaali
Energiakilojoule (kJ)kokonaisluku
Suolagramma (g)kaksi desimaalia
Sokeritgramma (g)yksi desimaali
Kuitugramma (g)yksi desimaali


Ravintoarvot voidaan pyöristää yhden merkitsevän numeron tarkkuudella.