Hiilihydraattilisäkkeet

Tuoteryhmän tuotteita käytetään aterian proteiinikomponentin lisäkkeenä, jolloin ne kattavat 1/4 lautasesta sekä erityyppisten keitto-, pata- ja laatikkoruokien raaka-aineena. Tässä elintarvikeryhmässä Sydänmerkki ohjaa enemmän kuitua, mutta maltillisesti suolaa sisältävien tuotteiden valintaan. Rasvan osalta tarkoitus on vähentää kovan rasvan saantia.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Peruna- tai bataattituotteet

Valmiit ja puolivalmiit peruna- ja bataattilisukkeet (soseainekset, gratiinit, lohkoperunat), tai raaka-aineet, joihin on lisätty rasvaa ja suolaa


Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältö:


Rasva: enintään 5,0 g/100g
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,0 g/100 g
Sokerit: -
Kuitu: -
Suola: enintään 0,6 g/100 g

Riisi ja riisinuudeli

Raaka-aine (kuiva riisi tai riisinuudeli):

Rasva: -
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: vähintään 3,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)
Suola: -



Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältö:


Rasva: -
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g
Sokeri: -
Kuitu: vähintään 3,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)
Suola: enintään 0,5 g/100 g

Muut viljalisäkkeet

Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous ja muut vastaavat.

Raaka-aine (kuiva pasta, suurimot yms.):

Rasva: -
Tyydyttynyt rasva: -
Sokeri: -
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)
Suola: -



Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältöä:

Käyttövalmis tai ohjeen mukaan valmistettu tuote:
Rasva: -
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g
Sokeri: -
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)
Suola: enintään 0,5 g/100 g