Hiilihydraattilisäkkeet

Tuoteryhmän tuotteita käytetään aterian proteiinikomponentin lisäkkeenä, jolloin ne kattavat 1/4 lautasesta sekä erityyppisten keitto-, pata- ja laatikkoruokien raaka-aineena. Tässä elintarvikeryhmässä Sydänmerkki ohjaa enemmän kuitua, mutta maltillisesti suolaa sisältävien tuotteiden valintaan. Rasvan osalta tarkoitus on vähentää kovan rasvan saantia.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Peruna- tai bataattituotteet

Valmiit soseainekset, gratiinit, röstit jne. tai raaka-aineet, joihin on lisätty rasvan ja suolan lähteitä

Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältö





Rasvaa enintään 5,0 g/100g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,0 g/100 g

Suolaa enintään 0,6 g/100 g
Riisi ja riisinuudeli


Raaka-aine (kuiva riisi tai riisinuudeli)


Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältö





Kuitua vähintään 3,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)


Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g

Suolaa enintään 0,5 g/100 g

Kuitua vähintään 3,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)
Muut viljalisäkkeet

Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous ja muut vastaavat.


Raaka-aine (kuiva pasta, suurimot yms.)



Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältöä







Kuitua vähintään 6,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)



Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g
Suolaa enintään 0,5 g/100 g
Kuitua vähintään 6,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)