selected site: professionals
other site url: https://www.sydanmerkki.fi/
Maalaisleipä
M Munaton
K Kasvis (lakto-ovo)
Page 1 Created with Sketch. Tallenna resepti Rekisteröimällä Sydänmerkki-tilin voit tallentaa lempireseptisi ja kerätä ne henkilökohtaiselle sivullesi. Rekisteröidy tästä.

Maalaisleipä

M Munaton
K Kasvis (lakto-ovo)
Page 1 Created with Sketch. Tallenna resepti Rekistöröimällä Sydänmerkki-tilin voit tallentaa lempireseptisi ja kerätä ne henkilökohtaiselle sivullesi. Rekisteröidy tästä.

Leivän valmistus juurimenetelmällä ei ole hätäisen hommaa, mutta aromikas maku palkitsee vaivan.



Raaka-aineet

Juuri
1 dl
vettä
2 dl
vehnäjauhoja
Sydänmerkki-tuote
1 rkl
piimää tai jogurttia
Lisäksi
3 dl
vehnäjauhoja
2 dl
vettä
Taikina
4 dl
leivänjuurta
6 dl
vettä
10 g
hiivaa
2 tl
suolaa
Sydänmerkki-tuote
1 dl
leseitä
6 dl
hiivaleipäjauhoja
5 dl
vehnäjauhoja
Resepteissä -merkityt tuotteet löydät kaupassa Sydänmerkillä varustettuna.

Valmistusohje

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon jauhot ja jogurtti. Kaada velli tiiviiseen astiaan (esim. kannelliseen pakasterasiaan tai lasipurkkiin) ja anna seistä huoneenlämmössä vuorokauden ajan.
2. Lisää seuraavana päivänä 1 ½ dl jauhoja ja desi kädenlämpöistä vettä ja sekoita. Sulje kansi ja anna seistä huoneenlämmössä pari päivää.
3. Lisää neljäntenä päivänä jälleen 1 ½ dl jauhoja ja kädenlämpöistä vettä ja anna seistä vielä vuorokausi huoneenlämmössä. Valmis juuri tuoksuu happamalle. Käytä taikinaan osa juuresta ja siirrä loppu kannellisessa astiassa jääkaappiin.
4. Taikina: sekoita juuri, vesi, hiiva, suola ja leseet kulhossa. Lisää jauhoja vähitellen niin, että saat pehmeän taikinan. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia eli kunnes se on kimmoisaa. Peitä kulho muovipussilla ja laita jääkaappiin kohoamaan ainakin 12 tunniksi.
5. Jaa kohonnut taikina 2 osaan ja taputtele paksuksi (20 x 20 cm) levyksi. Pyöritä levy pitkulaiseksi limpuksi ja kohota liinan alla 45 minuuttia.
6. Paista aluksi 200 asteessa 20 minuuttia, ja sitten 175 asteessa 10 minuuttia.

Vinkki

Säilytä juuri jääkaapissa ja ruoki sitä pari kertaa viikossa ½ desillä jauhoja ja vettä. Kun käytät juurta, lisää purkkiin saman verran vettä ja jauhoja. Juuren voi hyvin pakastaa, jos et leivo koko ajan. Ruoki sulanutta juurta pari päivää vedellä ja jauhoilla ennen leipomista.

Ravintosisältö / 100 g

Energiaa
204 kcal
Rasvaa
1 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
0.1 g
Hiilihydraatteja
40 g
josta sokereita
0 g
Kuitua
3 g
Proteiinia
7 g
Suolaa
0.7 g
Kuva: Sydänmerkki/Elina Himanen
Kuva: Sydänmerkki/Elina Himanen
Kuva: Sydänmerkki/Elina Himanen
Sydänmerkki - Parempi valinta

Tästä merkistä tunnistat Sydänmerkki-tuotteen

Ravintosisältö / 100 g

Energiaa
204 kcal
Rasvaa
1 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
0.1 g
Hiilihydraatteja
40 g
josta sokereita
0 g
Kuitua
3 g
Proteiinia
7 g
Suolaa
0.7 g