L Maidoton
K Kasvis (lakto-ovo)
Page 1 Created with Sketch. Tallenna resepti Rekisteröimällä Sydänmerkki-tilin voit tallentaa lempireseptisi ja kerätä ne henkilökohtaiselle sivullesi. Rekisteröidy tästä.

Amerikkalainen omenapiirakka

L Maidoton
K Kasvis (lakto-ovo)
Page 1 Created with Sketch. Tallenna resepti Rekistöröimällä Sydänmerkki-tilin voit tallentaa lempireseptisi ja kerätä ne henkilökohtaiselle sivullesi. Rekisteröidy tästä.

Amerikkalainen omenapiirakka, tuttavallisemmin apple pie tai Mummo Ankan omenapiirakka, kätkee ohuiden murotaikinakerrosten sisään runsaan sitruunaisen omenatäytteen.



Raaka-aineet

Pohja
Sydänmerkki-tuote
150 g
rasiamargariinia (60-70 %)
¾ dl
sokeria
1
muna
5 dl
vehnäjauhoja
Täyte
Sydänmerkki-tuote
1 kg
omenoita
Sydänmerkki-tuote
1
sitruuna
1 ½ dl
fariinisokeria
2 rkl
perunajauhoja
2 tl
kanelia
¼ tl
muskottipähkinää
(1 dl
rusinoita)
Resepteissä -merkityt tuotteet löydät kaupassa Sydänmerkillä varustettuna.

Valmistusohje

1. Sekoita pohjan ainekset ja laita taikina jähmettymään jääkaappiin. Kananmunan koko vaikuttaa tarvittavaan jauhomäärään. Jos taikina vaikuttaa kuivalta, lisää lusikallinen tai pari vettä. Vastaavasti, jos liian löysältä, lisää jauhoja lusikallinen kerrallaan.
2. Kuori ja kuutioi omenat. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Lisää kuori ja mehu omenapalojen joukkoon, samoin muut täytteen ainekset. Rusinoiden ohella täytteeseen sopivat myös muut kuivatut (ja pilkotut) hedelmät.
3. Kauli ¾ taikinasta parin mm paksuiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Vuoraa taikinalevyllä halkaisijaltaan noin 20 cm irtopohjavuoan pohja ja reunat. Kaada vuokaan omenatäyte ja kauli loppu taikina ohueksi kanneksi. Ei haittaa, jos omenakerros nousee vuoan reunojen yläpuolelle. Tee halutessasi kanteen koristekuvioita terävällä veitsellä leikaten tai painele haarukalla muutamia reikiä höyryaukoiksi.
4. Paista amerikkalaista omenapiirakkaa 200 asteessa 15 minuuttia. Alenna lämpötilaa 175 asteeseen ja paista vielä 35-45 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla.

Vinkki

  • Voit paistaa amerikkalaisen omenapiirakan myös laakeammassa piirakka- tai irtopohjavuoassa. Etenkin piirakkavuoka-versiossa paistoaika voi olla hiukan lyhyempi.
  • Kuvan koristeet on tehty ottamalla ohueksi kaulitusta taikinalevystä pyöreällä muotilla ympyröitä. Muotiksi käy esimerkiksi juomalasi. Ympyröiden ulkokehälle on tehty viilto terävällä veitsellä. Asettele ympyrät limittäin omenatäytteen päälle.

Ravintosisältö / 100 g

Energiaa
180 kcal
Rasvaa
6 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
1.5 g
Hiilihydraatteja
29 g
josta sokereita
9 g
Kuitua
2 g
Proteiinia
3 g
Suolaa
0.1 g
Kuva: Sydänmerkki / Suvi Laine
Kuva: Sydänmerkki / Suvi Laine
Kuva: Sydänmerkki / Suvi Laine

Reseptin Sydänmerkki-tuotteita