Macarons
Kun omistat digitaalivaa´an ja kärsivällisen luonteen, macaronsit eli ranskalaiset mantelileivokset onnistuvat varmasti. Väri- ja makuvariaatioissa vain taivas on rajana: raikas limetahna ja aromikas marjatäyte täydentävät hyvin makeiden macaronsien makua.
Raaka-aineet
- Pohjat
-
120 gmantelijauhetta
-
200 gtomusokeria
-
100 gmunanvalkuaista (huoneenlämpöisinä)
-
½ dlsokeria
-
¼ tlsuolaa
-
(elintarvikeväriä)
- Vadelma- tai mustikkatäyte
-
Sydänmerkki-tuote1 dlkotimaisia marjoja
-
Sydänmerkki-tuote100 gmaustamatonta tuorejuustoa
-
3 rkltomusokeria
-
1 rklvaniljakreemijauhetta
- Limetäyte
-
Sydänmerkki-tuote100 gmaustamatonta tuorejuustoa
-
½ dllime curdia
Resepteissä -merkityt tuotteet löydät kaupassa Sydänmerkillä varustettuna.
Valmistusohje
1. Sekoita mantelijauho ja tomusokeri. Jos haluat varmistaa sileän lopputuloksen, voit pyöräyttää seoksen esimerkiksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.
2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset, sokeri ja suolaripaus notkeaksi, mutta ei jäykäksi vaahdoksi. Vaahdottaminen käy nopeasti myös käsivispilällä. Vaahdon ei tarvitse pysyä vatkauskulhossa, kun astian kääntää ympäri. Värjää vaahto halutessasi elintarvikevärillä. Siivilöi tomusokeri-mantelijauhoseos valkuaisvaahdon joukkoon parissa erässä nuolijalla sekoittaen.
3. Laita taikina pursotinpussiin tai paksuun pakastepussiin. Leikkaa kärki auki ja pursota pellille halkaisijaltaan 3 cm kiekkoja. Kiekot voivat olla lähekkäin sillä ne eivät juurikaan leviä paistettaessa. Anna kiekkojen kuivahtaa ennen paistamista 30–45 min, jotta pintaan tulee kuivumisen johdosta ohut kuori.
4. Kypsennä 150 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä paperin päällä ainakin pari tuntia, jolloin irrottaminen on helpompaa ja pohjat eivät murru niin helposti. Pohjien käsittely on vielä helpompaa, jos ne saavat kuivua seuraavaan päivään. Hyvä kuivatuspaikka on esimerkiksi jäähtynyt uuni.
5. Valitse haluamasi täyte. Yksi täyteannos riittää noin 25 macaronille. Soseuta marjat ja sekoita tuorejuuston kanssa. Mausta tomusokerilla ja lisää vaniljakreemijauhetta kiinteämmän rakenteen saamiseksi. Limetäytteessä sekoita tuorejuusto ja lime curd tasaiseksi.
6. Kokoa leivokset laittamalla kahden pohjan väliin noin ½ teelusikallista täytettä. Säilytä macaronit kylmässä.
Vinkki
- Macaronit vettyvät hieman seistessään, joten ne kannattaa täyttää tarjoilupäivänä. Ylimääräiset leivokset voi mainiosti pakastaa.
- Hieman nopeammin valmistat kaurakeksejä tai timjami-sitruunakeksejä
Makeat leivonnaiset
Pikkuleivät
Kananmuna
Marjat ja hedelmät
Kiireettömään kokkaukseen
Juhlan aikaan
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa
380 kcal
Rasvaa
16 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
4.1 g
Hiilihydraatteja
49 g
josta sokereita
48 g
Kuitua
2 g
Proteiinia
7 g
Suolaa
0.6 g
Ruokalaji
Pääraaka-aine
Kuva: Sydänmerkki / Suvi Laine
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa
380 kcal
Rasvaa
16 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
4.1 g
Hiilihydraatteja
49 g
josta sokereita
48 g
Kuitua
2 g
Proteiinia
7 g
Suolaa
0.6 g