Muut lisäkkeet

Muihin lisäkkeisiin kuuluu leipä levitteineen ja salaatti kastikkeineen sekä ruokajuoma.

Huomioita kriteereistä:

  • "kova rasva"-kriteerissä huomioidaan tuotteen tyydyttyneen rasvan sekä transrasvan määrä. Esimerkiksi Sydänmerkin omaavat tuotteet täyttävät aina kriteerin
  • pehmeiden rasvojen saannin turvaamiseksi leipärasvaksi suositellaan rasvaisempia vaihtoehtoja. Myös vähärasvaisemmat käyvät, kun rasvan laatu ja suolan määrä ovat kriteereiden mukaisia
  • pehmeiden rasvojen saamiseksi myös salaatinkastikkeiden suositellaan olevan öljyisiä, täysrasvaisia vaihtoehtoja. Myös kevyemmät kastikkeet, jotka täyttävät muut kriteerit, hyväksytään 
  • salaatinkastikkeeksi sopii valmiin salaatinkastikkeen ohella kaikki kasviöljyt, joissa kovan rasvan määrä on enintään 20% rasvasta. Näitä ovat esimerkiksi rypsiöljy, oliiviöljy sekä auringonkukkaöljy
  • kasviksiin voi lisätä valmistus- tai tarjollepanovaiheessa rasvaa, joka täyttää em. rasvan laatukriteerit. Salaattipöydässä voi esimerkiksi olla öljymarinoituja vihanneksia. 
  • tuoresalaatteihin ja raasteisiin ei lisätä suolaa sisältäviä aineksia kuten juustoja tai suolaa sisältäviä säilykkeitä. 
  • marjoja ja hedelmiä voi käyttää salaatin osana, puuron lisukkeena tai tarjota jälkiruokana. Marjoja voi tarvittaessa sokeroida kevyesti, hedelmät tarjotaan sellaisenaan. Myös säilykehedelmiä voi käyttää salaatin osana. 
  • kasvisannoksen suosituskoko aterialla on puolet lautasesta eli n. 150 g/ruokailija tai enemmän. Kasvisannoksen koossa huomioidaan ruokailijan ikä, esimerkiksi pienten lasten kohdalla sopiva mitta lounaalla voi olla 1-2 oman kouran kokoista annosta.
  • lämpimässä ruuassa olevat kasvikset, kuten lihakeiton juurekset, eivät korvaa kasvislisäkettä. Kasvisannos voi koostua lämpimistä kasviksista, salaatista, leivänpäällysvihanneksista, juurespaloista, marjoista tai hedelmistä, joko yhdestä tai useammasta komponentista.  
  • salaatinkastike tarjotaan pääsääntöisesti erikseen, jolloin sen määrää on helpompi säädellä. Halutessa öljyn tai salaatinkastikkeen voi lisätä kasviksiin (esim. kaaliraasteeseen) jo valmiiksi kasviksia pehmentämään ja makua antamaan.
Muu lisäkeRavintosisältö
rasva, g/100gkova rasva, % rasvastasuola, g/100gkuitu, g/100gvaihtoehtoinen tuote
Leipä--tuoreleipä enintään 0,7, näkkileipä enintään 1,2 *vähintään 6Sydänmerkki-leipä tai -näkkileipä
Leipärasvamielellään 60 tai enemmänenintään 30 (tyydyttynyt + trans)enintään 1-Sydänmerkki-leipärasva
Maito tai piimäenintään 0,5---Sydänmerkki-juomat
Kasvislisäke***:
- tuoreet kasvikset
-mahdollisessa marinadissa enintään 20 % rasvasta kovaa rasvaa ei lisättyä suolaa-Sydänmerkki-salaatti
-kypsennetyt kasvikset-marinadissa enintään 20 % rasvasta kovaa rasvaa  enintään 0,3-Sydänmerkki-tuote
Salaatinkastike tai öljy salaattiinmielellään 25 tai enemmänenintään 20enintään 1-Sydänmerkki- salaatinkastike tai -kasviöljy


* Itseleivotun leivä suolapitoisuus on 0,7 g/100 g, kun taikinanesteeseen lisätään suolaa enintään 15 g/l eivätkä jauhoseokset tai muut taikinaan lisättävät ainekset sisällä suolaa tai suolaa sisältäviä mausteita.