Sydänmerkki-aterian konsepti on nimensä mukaisesti tarkoitettu terveellisen lounasruuan, ateriakokonaisuuden merkitsemiseen. Sen lisäksi Sydänmerkkiä voidaan hyödyntää päivän muilla aterioilla, osoittamaan yksittäisiä terveellisempiä vaihtoehtoja esimerkiksi:
- Kokoustarjoiluissa
- Aamiaisella
- Välipalamyynnissä
Tarjonta
Tarjottavat voivat olla
- teollisuuden valmistamia Sydänmerkki-tuotteita, esimerkiksi täytettyjä voileipiä, leikkeleitä, jogurtteja tai smoothieta. Myös kasviksia, hedelmiä ja marjoja voidaan hyödyntää.
- Ruokapalvelut voivat valmistaa tuotteita myös itse. Sydänmerkkiä voi käyttää, kun tuotekriteerit täyttyvät.
Miten kertoa hyvistä valinnoista?
- Olennaista on tehdä merkinnät selkeästi niin, ettei kuluttajaa johdeta harhaan. Merkinnän voi tehdä yhdellä tai useammalla tavalla.
- Sydänmerkki-vaihtoehdot merkitään vaikkapa linjastoon, hinnastoon, vitriiniin tai nimikylttiin Sydänmerkki-logolla. Esimerkiksi hotellin aamiaisbuffetissa terveellisempi levite voidaan merkitä nimikylttiin: margariinin nimi + Sydänmerkki-logo.
- Logoa voidaan käyttää sähköisenä, ja halutessa tarroja tai muita aineistoja voi tilata Sydänkaupasta.
- Suositus: asiakkaille kannattaa selittää muutamalla sanalla, mitä Sydänmerkki tarkoittaa. Tiedottamiseen sopii myös esimerkiksi Seuraa Sydäntä -info.
Miten merkinnän voi aloittaa?
- Teollisuuden valmistama elintarvike ja kasvikset: merkinnät voi aloittaa kun itselle sopii. Asiasta ei tarvitse ilmoittaa Sydänliittoon.
- Itse valmistettava tuote: tuotteelle tulee hakea Sydänmerkin käyttöoikeutta. Käyttöoikeutta haetaan extranetissa, Tuotteet-välilehdellä. Tuotehakemuksia käsitellään kerran kuussa, kuun puolivälissä (heinäkuuta lukuun ottamatta).
- Jos Sydänmerkkiä ei halua hakea itse valmistamalle välipalatuotteelle tai vastaavalle, sitä ei voi merkitä Sydänmerkillä, vaikka kriteerit täyttyisivät.
Mitä maksaa?
- Teollisuuden valmistama elintarvike tai kasvikset: ei maksa mitään. Kuluja saattaa tulla merkintämateriaaleista.
- Itse valmistettava tuote: Sydänmerkin käytöstä peritään käyttöoikeusmaksu. Maksun suuruus ammattikeittiöille on 200 €/tuote/kalenterivuosi.