Sydänmerkki voidaan myöntää myös salaattibaarille. Kriteerit täyttävät komponentit merkitään salaattibaarissa Sydänmerkillä, jotta asiakas voi koota helposti terveellisen kokonaisuuden tarjolla olevista vaihtoehdoista.
Sydänmerkki-salaattibaari toteutetaan seuraavasti:
1. Kasvikset
Salaattibaarissa tulee olla vähintään kolme kriteerit täyttävää kasvista, joista
- vähintään kahden tulee olla rasvaa ja suolaa sisältämättömiä kasvisvaihtoehtoja (esimerkiksi salaattia, tomaattilohkoja, melonikuutioita)
- kolmas voi olla mikä tahansa Sydänmerkki-kriteerit täyttävä kasvisvaihtoehto eli tuore tai kypsennetty kasvis.
- Kriteerit täyttävät komponentit merkitään salaattibaarissa Sydänmerkillä
2. Proteiinilisäke
Tarjolla tulee olla ainakin yksi kriteerit täyttävä proteiinilisäke.
Proteiinilisäke voi olla lihaa, kalaa, keitettyä kananmunaa tai maito- tai kasvipohjainen tuote
- Käyttövalmiina hankittavien lisäkkeiden tulee olla Sydänmerkki-tuotteiden mukaisia (esimerkiksi kinkku tai raejuusto)
- Ravintolassa valmistettavien lisäkkeiden kohdalla käytetään Sydänmerkki-aterian myöntämisperusteita (esimerkiksi paistettu kala tai marinoidut pavut)
- Kriteerit täyttävät komponentit merkitään salaattibaarissa Sydänmerkillä (kts. kuva yllä)
3. Muut aterianosat
Salaattiannoksen lisäksi tarjolla tulee olla muut Sydänmerkki-ateriaan kuuluvat aterianosat, jotta asiakkaalla on mahdollisuus koota terveellinen ateriakokonaisuus
- leipää vähempisuolaisena ja runsaskuituisena sekä leivälle kasvirasvalevitettä
- maitoa tai piimää rasvattomana
- öljypohjaista salaatinkastiketta
- halutessa tarjolla voi olla Sydänmerkin mukaisia vilja- tai perunalisäkkeitä, esimerkiksi riisiä tai täysjyväpastaa.
Myös muut aterianosat merkitään Sydänmerkillä.
4. Malli aterian koostaminen
Asiakasta ohjataan muodostamaan lautasmallin mukainen kokonaisuus esimerkiksi visuaalisella tai sanallisella opasteella.