Pääruokien lisäkkeet

Pääruokien lisäkkeet koskevat pääruokakastikkeiden ja kappaleruokien kanssa tarjottavia peruna- tai viljapohjaisia lisäkkeitä. Asiakas voi halutessaan valita energialisäkkeen sijaan kypsennettyjä kasviksia.

Huomioita kriteereistä

  • täysjyväriisien kuitupitoisuus on yleensä 4-5%, jonka vuoksi Sydänmerkki-aterialle hyväksytään tuotteet, joiden kuitupitoisuus on ainakin 4%. 
  • useimmissa energialisäkkeissä rasvaa voi käyttää vapaasti, kunhan tyydyttyneen rasvan määrä on alhainen.
  • Suolan määrä muissa perunalisäkkeissä on enintään 0,5%, mutta pidemmällä tähtäimellä suositellaan tavoitetasoksi 0,3 %:a. 
LisäkeRavintosisältö/100g
rasva, gtyydyttynyt rasva, gsuola (NaCl), gkuitu (kuivapainosta), g
Pasta-*enintään 0,7enintään 0,3vähintään 6
Ohrasuurimo, riisi-viljaseokset ja vastaavat-enintään 0,7enintään 0,3vähintään 6
Riisi-enintään 0,7enintään 0,3vähintään 3
Keitetty perunaei lisättyä rasvaa-ei lisättyä suolaa
Muu perunalisäke, esim. perunasose, lohkoperunat-enintään 0,7enintään 0,3 - 0,5 **

* (-) merkintä = ei kriteeriä ko. tekijän suhteen

** 0,3% pitkän aikavälin tavoite