Pääruokien lisäkkeet koskevat pääruokakastikkeiden ja kappaleruokien kanssa tarjottavia peruna- tai viljapohjaisia lisäkkeitä. Asiakas voi halutessaan valita energialisäkkeen sijaan kypsennettyjä kasviksia.
Energialisäkkeisiin saa lisätä kasviksia. Esimerkiksi peruna-juuressoseet, peruna-kasvisvuoat tai riisi kasviksilla höystettynä ovat erinomaisia pääruokien lisäkkeitä.
Huomioita kriteereistä
- täysjyväriisien kuitupitoisuus on yleensä 3-5%, jonka vuoksi Sydänmerkki-aterialle hyväksytään tuotteet, joiden kuitupitoisuus on ainakin 3 %.
- useimmissa energialisäkkeissä rasvaa voi käyttää vapaasti, kunhan tyydyttyneen rasvan määrä on alhainen.
- Suolan määrä muissa perunalisäkkeissä on enintään 0,5%, mutta pidemmällä tähtäimellä suositellaan tavoitetasoksi 0,3 %:a.
- Riisilisäke vai viljalisäke? Viljasekoitukset (esim. riisi-ruis, riisi-kaura ja vastaavat) katsotaan riisilisäkkeiksi, jos riisin osuus on 50 % tai enemmän. Jos riisiä on alle 50%, kyseessä on viljalisäke.
Lisäke | Ravintosisältö/100g | |||
rasva, g | tyydyttynyt rasva, g | suola (NaCl), g | kuitu (viljatuotteen kuivapainosta), g | |
Pasta | -* | enintään 0,7 | enintään 0,3 | vähintään 6 |
Ohrasuurimo, vilja- tai vilja-kasvisseokset | - | enintään 0,7 | enintään 0,3 | vähintään 6 |
Riisi, riisi-kasvisseokset | - | enintään 0,7 | enintään 0,3 | vähintään 3 |
Keitetty peruna | ei lisättyä rasvaa | - | ei lisättyä suolaa | |
Muu perunalisäke, esim. perunasose, lohkoperunat, peruna-kasvissekoitukset | - | enintään 0,7 | enintään 0,3 - 0,5 ** |
* (-) merkintä = ei kriteeriä ko. tekijän suhteen
** 0,3% pitkän aikavälin tavoite