Pääruoat

Sydänmerkki voidaan laittaa mihin tahansa ruokiin makkarakeitosta broilersalaattiin tai uunikalaan. Raaka-aineet saavat olla millaisia tahansa, kunhan lopputulos on kriteereiden mukainen.

Pääruokien myöntämisperusteet vaihtelevat erityyppisissä ruoissa. Vaihteluun vaikuttaa annoksen koko: koska jauhelihakeittoa syödään enemmän kuin jauhelihakastiketta, keittojen rasva- ja suolakriteeit ovat tiukemmat.

Huomioita kriteereistä:

  • Kriteerit koskevat valmista ruokaa.
  • Suluissa olevat rasvaluvut koskevat kala-aterioita. Luvut ovat muita suuremmat kalan sisältämän hyvän rasvan vuoksi. Kuitenkin tyydyttyneen rasvan määrän pitää olla kohtuullinen.
  • Suolan määrä lasketaan ruokaohjeen kaikesta natriumista eli siinä huomioidaan raaka-aineiden luontainen natrium sekä eri lähteistä tuleva lisätty suola.
  • Keitto- ja laatikkoruoissa enimmäissuolan määrälle on vaihteluväli. Tavoitteena on, että pienempi luku saavutetaan pidemmällä aikavälillä, mutta on sallittua, että keittoruuissa suolaa on enintään 0,7 % ja laatikkoruuissa 0,75 %.
  • Sydänmerkki-tuotteet sopivat aina osaksi Sydänmerkki-aterioita, vaikka tuotteissa olisi suolaa tai rasvaa Sydänmerkki-aterian kriteereitä enemmän.
  • Sydänmerkki-tuotteiden ohella vaihtoehdoksi käyvät kaikki samanlaatuiset elintarvikkeet, esimerkiksi vähempisuolainen ja runsaskuituinen leipä, vaikka sillä ei olisi Sydänmerkkiä. Sydänmerkittyjen tuotteiden käyttö ei ole siis pakollista.
  • Proteiinipitoisten leivänpäällisten tarjoaminen ei ole pakollista. Jos niin halutaan tehdä keitto- ja puuroaterioilla, tulee päällisten(esim.leikkeleet tai juustot) täyttää Sydänmerkki-tuotekriteerit. Leivänpäälliseksi sopii myös keitetty kananmuna tai vaikkapa kasvis- ja kalatahnat. Tahnojen hyvä ravitsemuslaatu toteutuu pääruokakastikkeiden kriteerillä (kts. alla). Leivänpäällisissä on hyvä olla vaihtelua.
  • Kappale & kastike -ruokalajiin soveltuvat kaikki kappaletuotteet ja lisäkekastikkeet, jotka täyttävät kriteerit. Jos toisessa komponentissa on suolaa tai rasvaa enemmän, arvioidaan kokonaisuuden ravintoarvo siten, että kappaletuotteen rasva- tai suolamäärästä otetaan 70% ja siihen lisätään kastikkeen rasva- tai suolamäärästä 30%.

    Esimerkiksi: Lihapullissa on rasvaa 10% ja niiden kanssa tarjotaan kastiketta, jossa on rasvaa 2%. Kokonaisuuden rasvamäärä on 10 x 0,7 + 2 x 0,3= 7,6 eli ruokalaji täyttää kriteerin.PääruoatRavintosisältö/100 g, enintään

rasva, gtyydyttynyt rasva, gsuola (NaCl), gvaihtoehtoinen tuote
Puurot*310,5Sydänmerkki-valmisruoka
Keitot3 (5) 1 (1,5)0,5 - 0,7**Sydänmerkki-valmisruoka
Laatikkoruoat, risotot, pitsat, ateriasalaatit***5 (7)2 (2)0,6 - 0,75**Sydänmerkki-valmisruoka
Pääruokakastikkeet9 (11)3,5 (3,5)0,9Sydänmerkki-valmisruoka
Kappaleruoat kastikkeen kanssa tai ilman8 (12)****3 (3,5)0,9Sydänmerkki-valmisruoka

* puuroissa viljaraaka-aineen tulee olla runsaskuituista (kuitua vähintään 6%). Jos keitto- tai puuroaterialla tarjotaan lisäkkeitä, esimerkiksi raejuustoa tai kananmunaa, lisäkkeen tulee yhdessä pääruoan kanssa mahtua kriteeriin


** alempi suolaraja on pidemmän tähtäimen tavoite.

*** Ateriasalaatissa kasvisten osuus tulee olla vähintään 150g/annos. Perunaa ei lasketa kasvikseksi

**** rasvan määrä voi kalaruoassa olla kriteeriä suurempi, jos ruoan ainoa rasvan lähde on itse kala. Ts. ruokalajia ei ole höystetty kastikkeella, maitotuotteilla, rasvalla tmv. Myöskään kypsennyksessä ei käytetä rasvaa.