Hiilihydraattilisäkkeet

Tuoteryhmän tuotteita käytetään aterian proteiinikomponentin lisäkkeenä, jolloin ne kattavat 1/4 lautasesta sekä erityyppisten keitto-, pata- ja laatikkoruokien raaka-aineena. Tässä elintarvikeryhmässä Sydänmerkki ohjaa enemmän kuitua, mutta maltillisesti suolaa sisältävien tuotteiden valintaan. Rasvan osalta tarkoitus on vähentää kovan rasvan saantia.

TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
Peruna- tai bataattituotteet

Valmiit ja puolivalmiit peruna- ja bataattilisukkeet (soseainekset, gratiinit, lohkoperunat), tai raaka-aineet, joihin on lisätty rasvaa ja suolaa. Jos tuotteeseen on lisätty lihaa, kalaa tai kasviproteiinivalmisteita, sovelletaan tuotteeseen valmiiden aterioiden tuoteryhmäkriteeriä.


Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältö


Rasva: enintään 5,0 g/100g

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,0 g/100 g

Sokerit: -

Kuitu: -

Suola: enintään 0,6 g/100 g

Riisi ja riisinuudeliKuiva tuote (kuiva riisi tai riisinuudeli)

Rasva: -
Tyydyttynyt rasva: -
Sokerit: -
Kuitu: vähintään 3,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)
Suola: -



Käyttövalmis tai ohjeen mukaan valmistettu tuote
(Käyttövalmiin tuotteen ravintosisältö)


Rasva: -

Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g

Sokeri: -

Kuitu: vähintään 3,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)

Suola: enintään 0,5 g/100 g

Muut viljalisäkkeet ja niiden kaltaiset tuotteet

Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous ja muut vastaavat. Edellä mainittujen tuotteiden tapaan käytettävät palkokasvituotteet tai muut kasvipohjaiset tuotteet.​
Kuiva tuote (esim. kuiva pasta, suurimot yms.)

Rasva: -

Tyydyttynyt rasva: -

Sokeri: -

Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)

Suola: -

Käyttövalmis tai ohjeen mukaan valmistettu tuote (Käyttövalmiin tuotteen ravintosisältö)

Rasva: -
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g
Sokeri: -
Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa)
Suola: enintään 0,5 g/100 g