Tuoteryhmän tuotteita käytetään aterian proteiinikomponentin lisäkkeenä, jolloin ne kattavat 1/4 lautasesta sekä erityyppisten keitto-, pata- ja laatikkoruokien raaka-aineena. Tässä elintarvikeryhmässä Sydänmerkki ohjaa enemmän kuitua, mutta maltillisesti suolaa sisältävien tuotteiden valintaan. Rasvan osalta tarkoitus on vähentää kovan rasvan saantia.
Tuoteryhmä | Tuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet |
Peruna- tai bataattituotteet Valmiit ja puolivalmiit peruna- ja bataattilisukkeet (soseainekset, gratiinit, lohkoperunat), tai raaka-aineet, joihin on lisätty rasvaa ja suolaa. Jos tuotteeseen on lisätty lihaa, kalaa tai kasviproteiinivalmisteita, sovelletaan tuotteeseen valmiiden aterioiden tuoteryhmäkriteeriä. | Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältö Rasva: enintään 5,0 g/100g Tyydyttynyttä rasvaa enintään 1,0 g/100 g Sokerit: - Kuitu: - Suola: enintään 0,6 g/100 g |
Riisi ja riisinuudeli | Kuiva tuote (kuiva riisi tai riisinuudeli) Rasva: - Tyydyttynyt rasva: - Sokerit: - Kuitu: vähintään 3,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa) Suola: - Käyttövalmis tai ohjeen mukaan valmistettu tuote (Käyttövalmiin tuotteen ravintosisältö)
Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g Sokeri: - Kuitu: vähintään 3,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa) Suola: enintään 0,5 g/100 g |
Muut viljalisäkkeet ja niiden kaltaiset tuotteet Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous ja muut vastaavat. Edellä mainittujen tuotteiden tapaan käytettävät palkokasvituotteet tai muut kasvipohjaiset tuotteet. | Kuiva tuote (esim. kuiva pasta, suurimot yms.) Rasva: - Tyydyttynyt rasva: - Sokeri: - Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa) Suola: - Käyttövalmis tai ohjeen mukaan valmistettu tuote (Käyttövalmiin tuotteen ravintosisältö) Rasva: -Tyydyttynyttä rasvaa enintään 0,7 g/100 g Sokeri: - Kuitu: vähintään 6,0 g/100 g (raaka-aineessa, ei valmiissa tuotteessa) Suola: enintään 0,5 g/100 g |