Hiilihydraattilisäkkeet tuotejärjestelmässä

Sydänmerkki-tuotteiden asiantuntijaryhmä on työstämässä hiilihydraattilisäkkeiden tuoteryhmiä paremmin valikoimaa vastaavaksi. Uudet kriteerit tulevat koskemaan teollisuuden valmistamia tuotteita, ruokapalvelutahot voivat hyödyntää niitä halutessaan esimerkiksi elintarvikekilpailutuksissa.  Ruokapalveluiden valmistamissa energialisäkkeissä hyödynnetään jatkossakin aterian energialisäkkeiden myöntämisperusteita

Mikäli alla ehdotettuihin kriteereihin ei tule kuulemiskierroksella muutoksia, tullaan jatkossa Sydänmerkki-ateriallekin hyväksymään riisilisäkkeet, joiden kuitupitoisuus on nykyistä matalampi, vähintään 3g /100g. 

Alla alustava ehdotus uusiksi tuoteryhmiksi. Näillä näkymin päätös uusista tuoteryhmistä tehdään asiantuntijaryhmän kokouksessa 23.3.2018

Jos haluat kysyä lisää tai toivot muutoksia hiilihydraattikriteeristöön, olethan 20.3.2018 mennessä yhteydessä Sydänmerkin Annaan.

Hiilihydraattilisäkkeet
tuoteryhmätuoteryhmän myöntämisperusteet
Perunatuotteet (perunasoseainekset, gratiinit, röstit jne.) tai raaka-aineet, joihin on lisätty rasvan ja suolan lähteitä. Myös vastaavat bataattipohjaiset lisäkkeet. 

Kriteeri koskee käyttövalmista tai ohjeen mukaan valmistettua tuotetta.
Rasvaa ≤ 5 g/100 g
Kovaa rasvaa ≤ 1 g/100 g
Suolaa ≤ 0,6 g/100 g
Riisi

Kriteeri koskee käyttövalmista tai ohjeen mukaan valmistettua tuotetta.
Kovaa rasvaa ≤ 0,7 g/100 g
Suolaa ≤ 0,5 g/100 g
-----------
Kuitua ≥ 3 g/100 g (kuivapainosta)
Pastat, ohra, viljaseokset jne. 

Kriteeri koskee käyttövalmista tai ohjeen mukaan valmistettua tuotetta.
Kovaa rasvaa ≤ 0,7 g/100 g
Suolaa ≤ 0,5 g/100 g
 -----------
Kuitua ≥ 6 g/100 g (kuivapainosta)