Uutta kriteereissä

Tänä vuonna asiantuntijaryhmä on kokoontunut neljä kertaa kriteerien kehittämisen tiimoilla ja kokoustaa viimeisen kerran vielä joulukuussa. Asiantuntijaryhmän tehtävänä on sekä arvioida uusien tuoteryhmien kehittämisen tarvetta että päivittää jo olemassa olevia kriteereitä.

Tänä vuonna käsittelyssä ovat olleet seuraavien tuoteryhmien kriteerit

Sinapit ja ketsupit 

Tuoteryhmät jaettiin erikseen ja molemmille tuoteryhmille kehitettiin omat kriteerit. Molempien natriumkriteeriä löysennettiin hieman tuoteryhmän valikoiman tarkastelun jälkeen. Ketsuppi saattaa olla jollain kuluttajaryhmillä päivittäisessä käytössä (esim. lapset) ja tässä tuoteryhmässä pidettiinkin tärkeänä rajata todella makeat ja sokeripitoiset tuotteet pois Sydänmerkin piiristä.

SinapitNatriumia enintään  550 mg/100 g
Ketsupit Natriumia enintään 550 mg/100 g
Sokereita enintään  20 g/100 g


Jogurtit, rahkat ja niiden kaltaiset kasvipohjaiset lusikoitavat tuotteet

Yrityksiltä tulleiden yhteydenottojen myötä ryhdyttiin kehittämään tuoteryhmän olemassa olevia kriteereitä. Tavoitteena oli kehittää kriteeriä niin, että se sallisi jogurttiin lisättävän myös jonkinlaisen mysli/granolapäällisen, kertoen kuitenkin edelleen tuoteryhmässään terveellisemmästä valinnasta. Tuoteryhmälähtöisesti rasvakriteeriä löysennettiin. Toisaalta saatujen palautteiden perusteella sokerikriteeriä hieman kiristettiin.

Jogurtit, rahkat ja niiden kaltaiset
kasvipohjaiset lusikoitavat tuotteet
Rasvaa enintään 1 g/100 g, tai jos rasvaa 1 - 5 g/100 g,
kovaa rasvaa enintään 1 g/100 g  
Sokereita enintään 10 g/100 g  
Natriumia enintään 100 mg/100 g

Säilykekasvikset 

Säilykekasviksia käytetään paljon erityisesti suurkeittiöpuolella ja tuoteryhmästä löytyy terveysnäkökulmasta sekä hyviä että huonoja vaihtoehtoja. Säilykekasvikseksi määrittelimme elintarvikkeet, jotka  on pakattu tiiviiseen pakkaukseen ja ne säilyvät siinä avaamattomana huoneenlämmössä kuukausia tai vuosia. Tuoteryhmän kriteereiden osalta olennaisena nähtiin, että Sydänmerkkiä ei voi saada säilykkeet joissa on suolaa. Tätä perusteltiin sillä, että tuoteryhmästä löytyy monia tuotteita, jotka eivät sisällä lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita. Sen sijaan maltillinen pehmeän rasvan lisäys ei ole ongelma.

SäilykekasviksetRasvaa enintään 2 g/100 g, tai jos rasvaa 2,1 - 10 g/100 g,
kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta  
Ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineksia. 


Salaatinkastikkeet

Yrityksiltä saadun palautteen mukaan, salaatikastikekriteeri ei toiminut oliiviöljypohjaisten salaatikastikkeiden osalta, koska oliiviöljyn kovan rasvan määrä ylitti kriteerin. Asiantuntijaryhmä tarkasteli kriteeriä tämän asian osalta ja päätti nostaa tuoteryhmän kriteeriä kovan rasvan osalta niin, että myös oliiviöljypohjaiset salaatinkastikkeet voivat saada Sydänmerkin. Päivitetty kriteeri on

SalaatinkastikkeetRasvaa vähintään 25 g/100 g
Kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta
Sokereita enintään 15 g/100 g
Natriumia enintään 400 mg/100 g


Murot, myslit ja muut maustamattomat viljavalmisteet

Tuoteryhmän kriteereitä kehittiin niin, että hyvän rasvan lähteitä kuten pähkinöitä ja siemeniä on jatkossa helpompi lisätä enemmän tuotteisiin. Käytännössä rasvakriteeriä löysennettiin hieman, samalla kun rasvan laatukriteeriä kiristettiin vähän. Sokerikriteerin tiukentamisesta käytiin myös keskustelua, mutta toistaiseksi kriteeriä ei muutettu. 


Murot, myslit ja muut
maustamattomat viljavalmisteet
Rasvaa enintään 5 g/100 g tai jos rasvaa 5,1–15 g/100 g,
kovaa rasvaa enintään 30 % rasvasta
Natriumia enintään 400 mg/100 g
Sokereita enintään 15 g/100 g
Kuitua vähintään 6 g/100 g