​Kananmuna Sydänmerkki-aterialla ja muita kriteeritäsmennyksiä

Sydänmerkki-aterian kriteereihin on tehty täsmennyksiä saatujen palautteiden pohjalta. 

Marjat salaattitarjonnassa


Kasvikset kuuluvat kaikentyyppisten Sydänmerkki-aterioiden lisäkkeeksi. Puuro- ja keittopäivinä salaatin voi korvata muulla kasvistarjonnalla, kuten leivänpäällysvihanneksilla, juurespaloilla tai jälkiruokahedelmillä.  Myös marjat sopivat lisäkkeeksi muun tarjonnan rinnalla tai yksistäänkin suurempina annoksina.  Suositeltava kasvisannos on puolet lautasesta eli n. 150 g / ruokailija tai enemmän, ruokailijan ikä huomioiden. Marjat voi sokeroida kevyesti.    

Lue lisää

Kananmuna leivänpäällisenä ja salaattibaarissa


Jos Sydänmerkin mukaisina keitto- ja puuropäivinä halutaan tarjota proteiinipitoisia leivänpäällisiä, kuten juustoa tai leikkeleitä, tulee niiden olla Sydänmerkki-tuotekriteereiden mukaisia.  Myös kananmunan soveltuvuudesta leivänpäällisenä on kysytty, koska kananmunalle ei ole kriteereitä Sydänmerkki-järjestelmässä. 

Jotta Ateria-järjestelmä olisi linjassa eri suositusten kanssa, todettiin, että kananmuna sopii leivänpäälliseksi Sydänmerkin mukaisille keitto- ja puuroaterioille.  Kuten suosituksissa, myös Sydänmerkki-ateriassa edellytetään, että leivänpäällisvaihtoehdoissa on vaihtelua: kananmunan, juuston ja leikkeleiden rinnalla tarjotaan esimerkiksi kasvis- tai kalapohjaisia täytteitä.  

Kananmuna sopii myös salaattibaarin proteiinikomponentiksi. Kuten leivänpäällisissä, myös salaattitarjonnassa edellytetään vaihtelevuutta proteiininlähteissä. 

Kehityskohteena myös kasvipohjaiset juomat 


Sydänmerkki-tuotteiden asiantuntijaryhmä on työstämässä ammattikeittiöiden palautteiden pohjalta kriteerimuutoksia kasvipohjaisiin juomien ja riisien tuoteryhmiin. Kasvijuomissa pohdinnassa on rasvakriteerin nostaminen, jolloin ruokajuomavalikoima olisi kattavampi  ja esimerkiksi proteiinipitoiusuudeltaan hyvät soijajuomat soveltuisivat osaksi Sydänmerkki-ateriaa. 

Riiseissä taas pohdinnassa on muutoksia kuitukriteeriin, tavoitteena myös laajentaa etenkin ammattikeittiöille sopivien tuotteiden valikoimaa. Tiedotamme kriteerimuutoksista kevään aikana, kun päätökset on tehty. 

Toivotko muutoksia Sydänmerkki-tuotteiden tai -aterian myöntämisperusteisiin? Lähetä toiveesi Sydänmerkin Annalle