Karviaisgalette
Ravintosisältö / 100 g
Energiaa
270 kcal
Rasvaa
10 g
josta tyydyttynyttä rasvaa
2.1 g
Hiilihydraatteja
40 g
josta sokereita
18 g
Kuitua
3 g
Proteiinia
5 g
Suolaa
0.1 g
Raaka-aineet
- Pohja
-
4 dlvehnäjauhoja
-
Sydänmerkki-tuote1 dlhasselpähkinä- tai mantelijauhetta
-
4 rklsokeria
-
Sydänmerkki-tuote100 grasiamargariinia (rasvaa vähintään 60 %)
-
¾muna
-
3-4 rkljääkylmää vettä
- Täyte
-
Sydänmerkki-tuote6 dlkarviaisia
-
¾ – 1 dlsokeria
-
1-2 rklperunajauhoja
-
1 tlvaniljasokeria
-
Sydänmerkki-tuote3 rklmannasuurimoita
- Voiteluun ja koristeluun
-
¼muna
-
1 rkl(ruoko)sokeria, esim. demererasokeria
Valmistusohje
1. Laita jauhot, hasselpähkinäjauhe, sokeri ja rasva kulhoon. Sekoita ainekset keskenään esim. haarukalla. RIko muna juomalasiin ja sekoita rakenne tasaiseksi. Lisää suurin osa munasta ja vesi kuivien aineiden joukkoon. Kumoa taikina työpöydälle ja työstä käsin yhtenäiseksi taikinapalaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin tunniksi.
2. Saksi karviaisten kannat pois. Kaada kulhoon ja lisää sokeri. Anna mehustua taikinan tekeytymisen ajan.
3. Kauli levännyt taikina leivinpaperin päällä halkaisijaltaan noin 35 cm kiekoksi. Siisti taikinan reunat veitsellä tai taikinapyörällä. Ripottele mannasuurimot taikinakiekon keskelle noin 20 cm:n alueelle.
4. Sekoita karviaisten joukkoon perunajauhot ja vaniljasokeri. Jos käytät pakastettuja karviaisia, käytä perunajauhoja 2 rkl. Levitä marjat mannasuurimoiden päälle. Käännä taikinan reunat leivinpaperin avulla osittain karviaisten päälle ja laskista reunoja. Voitele piirakan reunat lopulla kananmunalla ja ripottele sekä reunoille että karviaisten päälle sokeria.
5. Kypsennä 175 asteessa, uunin keskitasolla 40–45 minuuttia, kunnes piirakka on kauniin kullanruskea. Tarjoa hieman jäähtyneenä esim. vaniljajäätelön kanssa.
Vinkki
Piirakan koristeluun voi käyttää ruokokidesokeria, ns. Demerarasokeria. Se on vaaleanruskeaa, täyteläisen makuista. Rakenteeltaan kovempaa ja suurikiteisempää kuin tavallinen sokeri.