Kriteerit kehittyvät

Tästä löydät kootusti uusimmat kriteerimuutokset

Sydänmerkin kriteereitä kehittämään on valittu puolueeton asiantuntijaryhmä. Ryhmän tehtävä on arvioida tuotekriteerien toimivuutta elintarvikevalikoiman muuttuessa, teknologian kehittyessä ja ravitsemustutkimuksista saadun tiedon tarkentuessa. Tarkoitus on, että tuotekriteerit ja siten Sydänmerkki-tuotteet palvelevat sekä kuluttajaa että elintarvikeyrityksiä.

Sydänmerkin asiantuntijaryhmä on velvollinen käsittelemään kaikki teollisuudelta tulevat, kriteereihin liittyvät kehitystoiveet tai kysymykset. Kehitysehdotukset käsitellään asiantuntijaryhmän kokouksissa, joita järjestetään 5-6 kertaa vuodessa. 

Seuraava asiantuntijaryhmän kokous on marraskuussa 19.11.

Kehitystoiveet ja kysymykset: anna.kara@sydanliitto.fi


Kriteerien kehitys syksyllä 2018

Sydänmerkin asiantuntijaryhmä on tavannut keväällä kolmesti, tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Viimeisen kerran tavataan keväällä tavataan toukokuussa.


Vuosikello 2018

Tänä vuonna käsittelylistalla olevat tuoteryhmät. Osa kehityskohteista on Sydänmerkin asiantuntijaryhmän määrittelemää, osa on yrityksiltä tulleita yhteydenottoja. Se, että tuoteryhmä otetaan asiantuntijaryhmän arviointiin, ei tarkoita suoraan, että tuoteryhmälle kehitetään kriteerit.

 • Kasvikset ja kasvisvalmisteet elintarvikeryhmänä (tuoteryhmien arviointi, nykyisten kriteerin arviointi, uudet kasviproteiininlähteet)
 • Siemennäkkileivät
 • Marjasmoothiet ja marjajuomat
 • Kasvispohjaiset makkaratyyppiset tuotteet
 • Alkoholittomat panimotuotteet


Kriteerien kehitys

 • Liemivalmisteet. Kriteerin kehittämisestä on tullut toiveita suolakriteerin noston suhteen. Yrityksiä konsultoitiin kriteeristä, joista osa kannatti kriteerin väljentämistä ja osa taas piti kriteeriä nykyisellään hyvänä. Kriteeriä ei muutettu.
 • Keksit. Keksien rasvakriteerin tiukkuudesta on tullut palautetta yrityksiltä. Asiantuntijaryhmä tarkasteli kriteeriä ja konsultoi yrityksiä ja totesi, että kriteeriä tulisi kehittää. Rasvakriteeri muutettiin prosentuaalisesta muodosta gramma muotoon.   TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
  Leivonnaiset, joiden kosteuspitoisuus on 0 - 10 %
  Sekä suolaiset että makeat 
  (esim. pikkuleivät, korput, rinkelit)
  Rasvaa enintään 20 g/100 g
  Kovaa rasvaa alle 30 % rasvasta
  Suolaa enintään 1,00 g/100 g
  Sokereita enintään 23 g/100 g  • Pikapuurohiutaleet ja valmispuurot. Aikaisemmin valmispuurolle ja ohjeen mukaan valmisteluille puuroille on ollut eri kriteerit. Nyt kriteerit yhdistettiin niin, että kaikki maustetut puurot (hiutaleet tai valmispuurot) ovat samassa tuotekategoriassa.
  TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
  Valmispuurot ja ohjeen mukaan valmistetut puurot
  (kriteerit nautintavalmiille puurolle)
  Rasvaa enintään 3 g/100 g tai jos rasvaa 3,1–5 g/100 g,
  kovaa rasvaa enintään 33 % rasvasta
  Suolaa enintään 0,30 g/100 g
  Sokereita enintään 7 g/100 g
  Kuitua vähintään 1 g/ 100 g tai jos sokereita 7,1–10 g/ 100 g, kuitua vähintään 2,5 g/100 g  • Kasvijuomat. Haluttiin kehittää maidon tai piimän ym. samankaltaisten juomien kriteereitä niin, että kasvijuomat voivat myös saada Sydänmerkin. Kriteereitä löysennettiin rasvan määrän osalta, sekä luotiin suola- ja sokerikriteeri, jotka vastaavat maidon vastaavia lukuja. 
  TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
  Maito, piimä ja niiden kaltaiset kasvijuomatRasvaa enintään 0,5 g/100 g tai jos rasvaa 0,51 – 2,0 g/100 g,
  kovaa rasvaa enintään 0,4 g/100 g rasvasta
  Suolaa enintään 0,13 g/100 g
  Sokereita enintään 5,0 g/100 g


  • Hiilihydraattilisäkkeet. Kriteereitä kehitettiin vastaamaan paremmin markkinoilla olevia tuotteita. Perunatuotteiden kriteereitä löysennettiin, samoin kuin riisien kuitukriteeriä.

  Hiilihydraattilisäkkeet
  Tuoteryhmän tuotteita käytetään aterian proteiinikomponentin lisäkkeenä, jolloin ne kattavat ¼ lautasesta, sekä erityyppisten keitto, pata ja laatikkoruokien raaka-aineena. Tässä elintarvikeryhmässä Sydänmerkki ohjaa enemmän kuitua, mutta maltillisesti suolaa sisältävien tuotteiden valintaan. Rasvan osalta tarkoitus on vähentää kovan rasvan saantia.

  TuoteryhmäTuoteryhmäkohtaiset myöntämisperusteet
  Peruna- tai bataattituotteet* (soseet, gratiinit, röstit jne.)
  tai peruna- tai bataattiraaka-aineet, joihin on lisätty rasvan ja suolan lähteitä.
  *tuote, jossa on vähintään 50 % raaka-aineista perunaa tai bataattia.

  Kriteeri koskee käyttövalmista tuotetta tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältöä

  Rasvaa ≤ 5 g/100g
  Kovaa rasvaa ≤ 1 g/100 g
  Suolaa ≤ 0,6 g/100 g 
  Riisi ja riisinuudeli
  Raaka-aine 


  Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältöä. 


  Kuitua ≥ 3 g/100 g (kuivapainosta)

  Kovaa rasvaa ≤ 0,7 g/100 g
  Suolaa ≤ 0,5 g/100 g
  Kuitua ≥ 3 g/100 g (kuivapainosta)
  Muut viljavalmisteet
  Esimerkiksi pasta, ohra-, vehnä- ja kaurasuurimot, viljaseokset, couscous tai muut vastaavat.

  Raaka-aine

  Käyttövalmis tuote tai ohjeen mukaan valmistetun, valmiin tuotteen ravintosisältöä

  Kuitua ≥ 6 g/100 g 
   
  Kovaa rasvaa ≤ 0,7 g/100 g
  Suolaa ≤ 0,5 g/100 g Kuitua ≥ 6 g/100 g (kuivapainosta)


  • Kypsien lihojen kriteeriä laajennettiin koskemaan myös kasvis-lihasekoituksia, joissa lihakomponenti on siis kypsää. Uudet kriteerit ovat 
  Kypsät lihat ja liha-kasvistuotteetRasvaa enintään 9 g/100 g
  Marinadissa enintään 20 % rasvasta kovaa rasvaa
  Suolaa enintään 1,00 g/ 100 g


  Kriteerien kehitys syksyllä 2017

  • Valmisruokien ja keittojen kriteeriä kehitettiin rasvan osalta. Molemmissa tuoteryhmissä saa olla enemmän rasvaa, laadun ollessa kohdallaan. Uudet kriteerit ovat
  ValmisruoatRasvaa enintään 2 g/100 g, tai jos rasvaa 2,1-8 g/100 g 
  kovaa rasvaa enintään 33 % rasvasta  
  Suolaa enintään 0,75 g/ 100 g
  Keitot ja keittovalmisteetRasvaa enintään 3 g, tai jos rasvaa 3,1 g - 6 g/100 g,
  kovaa rasvaa enintään 1,5 g/100 g
  Suolaa enintään 0,70 g/100 g


  Kriteerien kehitys keväällä 2017

  • Kolesterolikriteeri poistuu. Kolesterolikriteeri löytyy 10 tuoteryhmän kriteeristä. Asiantuntijaryhmässä todettiin, että rasvan laatu- ja määräkriteerien avulla pystytään riittävästi vaikuttamaan tuotteiden rasvan laatuun ja siten kolesterolikriteeri on tarpeeton. Kolesterolikriteerit poistuvat 1.5.2017. Muutos ei aiheuta toimenpiteitä yrityksille.
  • Natriumkriteeri muuttuu suolakriteeriksi. Uudet suolakriteerit löytyvät oheisesta linkistä.  
   Suolakriteeri lasketaan tuotteen kaikesta natriumista (=luontaisesta ja lisätyistä läheistä tuleva natrium), kertomalla kokonaisnatriumin määrä 2,5. Suolakriteeri on kahden desimaalin tarkkuudella. Kuluttajaviestinnässä käytetään yhden desimaalin tarkkuutta. 

   Uudet suolakriteerit 

  • Sulatejuustojen tuotekriteerit lopetettiin 1.5.2017. Tästä eteenpäin sulatejuustolle ei voi hakea Sydänmerkin käyttöoikeutta. Asiantuntijaryhmä perusteli tuoteryhmän lopettamista sillä, että tuoteryhmässä ei ole aikoihin ollut tuotteita. Lisäksi sulatejuustojen valmistuksessa käytetään sulatesuoloja, joissa on natriumia. Vaikka sulatejuusto sisältäisikin vähän suolaa, se sisältää silti melko runsaasti natriumia. 


  Kriteerien kehitys vuonna 2016


  • Sinapit ja ketsupit 

  Tuoteryhmät jaettiin erikseen ja molemmille tuoteryhmille kehitettiin omat kriteerit. Molempien natriumkriteeriä löysennettiin hieman tuoteryhmän valikoiman tarkastelun jälkeen. Ketsuppi saattaa olla jollain kuluttajaryhmillä päivittäisessä käytössä (esim. lapset) ja tässä tuoteryhmässä pidettiinkin tärkeänä rajata todella makeat ja sokeripitoiset tuotteet pois Sydänmerkin piiristä.

  SinapitNatriumia enintään  550 mg/100 g
  Ketsupit Natriumia enintään 550 mg/100 g   Sokereita enintään  20 g/100 g


  • Jogurtit, rahkat ja niiden kaltaiset kasvipohjaiset lusikoitavat tuotteet

  Yrityksiltä tulleiden yhteydenottojen myötä ryhdyttiin kehittämään tuoteryhmän olemassa olevia kriteereitä. Tavoitteena oli kehittää kriteeriä niin, että se sallisi jogurttiin lisättävän myös jonkinlaisen mysli/granolapäällisen, kertoen kuitenkin edelleen tuoteryhmässään terveellisemmästä valinnasta. Tuoteryhmälähtöisesti rasvakriteeriä löysennettiin. Toisaalta saatujen palautteiden perusteella sokerikriteeriä hieman kiristettiin.

  Jogurtit, rahkat ja niiden kaltaiset   kasvipohjaiset lusikoitavat tuotteetRasvaa enintään 1 g/100 g, tai jos rasvaa 1 - 5 g/100 g,  kovaa rasvaa enintään 1 g/100 g    Sokereita enintään 10 g/100 g     Natriumia enintään 100 mg/100 g
  • Säilykekasvikset 

  Säilykekasviksia käytetään paljon erityisesti suurkeittiöpuolella ja tuoteryhmästä löytyy terveysnäkökulmasta sekä hyviä että huonoja vaihtoehtoja. Säilykekasvikseksi määrittelimme elintarvikkeet, jotka  on pakattu tiiviiseen pakkaukseen ja ne säilyvät siinä avaamattomana huoneenlämmössä kuukausia tai vuosia. Tuoteryhmän kriteereiden osalta olennaisena nähtiin, että Sydänmerkkiä ei voi saada säilykkeet joissa on suolaa. Tätä perusteltiin sillä, että tuoteryhmästä löytyy monia tuotteita, jotka eivät sisällä lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineita. Sen sijaan maltillinen pehmeän rasvan lisäys ei ole ongelma.

  SäilykekasviksetRasvaa enintään 2 g/100 g, tai jos rasvaa 2,1 - 10 g/100 g,  kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta    Ei lisättyä suolaa tai natriumia sisältäviä aineksia. 
  • Salaatinkastikkeet

  Yrityksiltä saadun palautteen mukaan, salaatikastikekriteeri ei toiminut oliiviöljypohjaisten salaatikastikkeiden osalta, koska oliiviöljyn kovan rasvan määrä ylitti kriteerin. Asiantuntijaryhmä tarkasteli kriteeriä tämän asian osalta ja päätti nostaa tuoteryhmän kriteeriä kovan rasvan osalta niin, että myös oliiviöljypohjaiset salaatinkastikkeet voivat saada Sydänmerkin. Päivitetty kriteeri on

  SalaatinkastikkeetRasvaa vähintään 25 g/100 g   Kovaa rasvaa enintään 20 % rasvasta   Sokereita enintään 15 g/100 g   Natriumia enintään 400 mg/100 g
  • Murot, myslit ja muut maustamattomat viljavalmisteet

  Tuoteryhmän kriteereitä kehittiin niin, että hyvän rasvan lähteitä kuten pähkinöitä ja siemeniä on jatkossa helpompi lisätä enemmän tuotteisiin. Käytännössä rasvakriteeriä löysennettiin hieman, samalla kun rasvan laatukriteeriä kiristettiin vähän. Sokerikriteerin tiukentamisesta käytiin myös keskustelua, mutta toistaiseksi kriteeriä ei muutettu. 

  Murot, myslit ja muut  maustamattomat viljavalmisteetRasvaa enintään 5 g/100 g tai jos rasvaa 5,1–15 g/100 g,   kovaa rasvaa enintään 30 % rasvasta  Natriumia enintään 400 mg/100 g   Sokereita enintään 15 g/100 g   Kuitua vähintään 6 g/100 g