Sydänmerkki on vuoden 2018 Ravitsemusteko

Valinnan Ravitsemusteoksi teki Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry ja se julkistettiin Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä 1.10.

Sydänmerkki-järjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2000. Merkin tarkoitus on auttaa kuluttajaa ruokavalinnoissa: terveellisemmät vaihtoehdot niin kaupan hyllyssä kuin ravintolan tarjonnassa tunnistaa helposti Sydänmerkki-logosta.

Sydänmerkki on ainoa Suomessa käytössä oleva symboli, joka kertoo ruuan ravitsemuslaadusta. Sydänmerkin saaneiden elintarvikkeiden määrä kasvaa vuosittain noin sadalla. Tällä hetkellä tuotteita on jo yli 1400. Sydänmerkki-aterioita tarjoavia ravintoloita on 800 eri puolilla maata. Sydänmerkki-ateria on esimerkiksi käytössä yli 30 kunnan kouluissa, päiväkodeissa ja henkilöstöravintoloissa, varuskuntaravintoloissa sekä laajasti ISS Palveluiden ravintoloissa.

Sydänmerkki-järjestelmä perustuu kriteereihin, joiden taustalla on tutkimustieto. Kriteerejä on kuidun, suolan ja sokerin määrälle sekä rasvan määrälle ja laadulle. Kriteerit auttavat elintarvikeketjun toimijoita terveellisemmän ruuan valmistamisessa. Halutessaan teollisuusyritys, kauppa tai ruokapalveluiden tuottaja voi hakea ruokatuotteilleen Sydänmerkin käyttöoikeutta.

Sydänmerkki on Suomen Diabetesliiton ja Suomen Sydänliiton tavaramerkki. Sitä hallinnoidaan Sydänliitossa.

LUE LISÄÄ