Sydänmerkki-ateriat käyttöön Vaalan ruokapalveluissa

Vaalan kunnan ruokapalvelut ottivat 31.10. käyttöön Sydänmerkki-ateriat. Ruokapalvelun kuuden viikon ruokalistan 30 ruuasta 18 ateriaa on sydänmerkkiaterioita.

Vaalan kunnan ruokapalvelupäällikkö Leena-Kaisa Pärkkä sanoo, että Sydänmerkki-aterioiden määrä kasvaa koko ajan.

– Jos saimme vuodessa listalle 18 Sydänmerkki-ateriaa, pitää meidän päästä vuoden 2017 aikana 25 ateriaan. Tavoitteemme on, että vuonna 2018 kaikki meidän ateriamme ovat Sydänmerkk-iaterioita, Pärkkä kertoo.

Vaalan Sydänmerkki-aterioihin siirtymisen taustalla on Pohjois-Pohjanmaan maakunnallisen terveysliikunta- ja ravitsemustyöryhmän kuntien hyvinvointiryhmille ja ruokapalveluiden tuottajille suuntaama kampanja siirtyä entistä terveellisempien aterioiden tuottamiseen.

– Tavoitteena on, että Pohjois-Pohjanmaasta tulisi sydänmerkkimaakunta vuoteen 2017 mennessä. Otimme Vaalassa haasteen vastaan ja otimme sydänmerkkiateriat virallisesti käyttöön lokakuun viimeinen päivä.

Sydänmerkkiateria on sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen ja suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen ateriakokonaisuus.

Jokaisella aterianosalla on omat kriteerit, joissa huomioidaan rasvan määrä ja laatu sekä suolan määrä ja kuitupitoisuus.

– Jokaisessa ateriassa pitää löytyä kriteerit täyttävä vaihtoehto, jotta kokonaisuutta voidaan kutsua sydänmerkkiateriaksi, Pärkkä tarkentaa.

Lähde: Tervereitti 4.11.2016/ Sauli Kallio