Keittojen suolakriteeri muokattiin entistä toimivammaksi

Sydänmerkki-aterioiden ja samalla monissa suosituksissa olevia myöntämisperusteita on muokattu käytäntöön paremmin sopivaksi. Kriteereiden muokkaustyö oli jatkoa tammikuussa 2015 aloitetulle kehitykselle. Silloin keittojen ja laatikkoruokien kriteereitä ei vielä muokattu, mutta kevään ja alkusyksyn aikana saadun runsaan palautteen vuoksi siihen ryhdyttiin.

Kun suolakriteerissä huomioidaan nykyään sekä lisätty että luontainen natrium, aiempi lisätylle suolalle astettu kriteeri ei enää ollut toimiva. Sen vuoksi Sydänmerkki-ruokaa tarjoavissa ravintoloissa terveellisen ruoan tarjoaminen oli vähentynyt huomattavasti.

Päivitetyt suola- ja kuitukriteerit


Toimimattomiksi suolakriteereiksi on koettu erityisesti keittojen ja ns. laatikkoruokien sekä muiden perunalisäkkeiden kriteerit. Niiden uusissa suolakriteereissä on vaihteluväli: toivottavaa on, että enimmäissuolapitoisuudeksi tavoitellaan matalampaa rajaa, mutta Sydänmerkin tai eri suositusten mukaiseksi ruoaksi hyväksytään myös korkeampaan rajaan yltävä aterianosa. 

Uusissa suolakriteereissä tultiin myös lähemmäksi Sydänmerkki-tuotteiden myöntämisperusteita. Pitkäaikaisena tavoitteena on, että Sydänmerkki-tuotteiden ja -aterioiden kriteerit olisivat selkeyden vuoksi yhteneväiset. 

  • keittojen uusi suolakriteeri: enintään 0,5- 0,7 g/100g
  • puuroissa säilyy vanha suolakriteeri: enintään 0,5 g/100g suolaa
  • laatikkoruokien uusi suolakriteeri: enintään 0,6-0,75 g/100g
  • muiden perunalisäkkeiden uusi suolakriteeri: enintään 0,3-0,5g/100g

Suolakriteereiden lisäksi muutoksia tehtiin riisi-lisäkkeiden kuitupitoisuuteen sekä muiden perunalisäkkeiden rasvakriteeriin.

  • Kun energialisäkkeenä tarjotaan täysjyväriisiä, sallitaan Sydänmerkki-aterialla tuotteet, joiden kuitupitoisuus on vähintään 4g/100g (kypsentämättömässä tuotteessa). Muutos tehtiin, koska markkinoilla ei ole tuotteita, jotka yltäisivät vanhaan kuitukriteeriin (6g/100g). 
  • Riisi-viljaseoksissa (esimerkiksi Riisi-kauraseos) kuitupitoisuuden tulee olla jatkossakin vähintään 6g/100g. 

Perunalisäkkeissä rasvalta poistettiin alaraja (ennen 2%), mutta tyydyttynyttä rasvaa saa olla enintään 0,7 g/100g, kuten ennenkin. Tämä mahdollistaa monipuolisemman pehmeiden rasvojen (esim. öljyn tai kasvirasvasekoitteiden) käytön.  

Päivitetyt myöntämisperusteet ovat kokonaisuudessaan täällä

Sydänmerkki-aterian kriteerit monissa suosituksissa


Sydänmerkki-aterian myöntämisperusteet ovat ateriasuunnittelun ohjeena valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksissa sekä Kelan korkeakouluruokailun suosituksessa. Kun ruokapalveluita hankitaan, sosiaali- ja terveysministeriö puolestaan suosittelee aterioiden olevan Sydänmerkki-aterian mukaisia.   


Kommentoi