Aterian rasvakriteereihin muutoksia

Sydänmerkki-aterian myöntämisperusteita kehittävä työryhmä on äskettäin tehnyt muutoksia myöntämisperusteisiin. Samat täydennykset koskevat myös Kelan opiskelijaruokasuositusta sekä suomalaista ravitsemussuositusta.

  • Energialisäkkeissä (riisit, pastat, ohra jne.) poistettiin kriteeri kokonaisrasvan määrästä, koska se koettiin käytännössä hankalaksi. Em. tuotteisiin lisätään usein pieni määrä kasviöljyä, jotta tuotteet säilyvät linjastossa irtonaisina. Joihinkin täysjyväraaka-aineisiin ei rasvaa voinut käytännössä lisätä tai lisättävä määrä oli kriteerin vuoksi liian alhainen. Öljylisä lisää pehmeiden rasvojen saantia, mikä tukee ravitsemussuositusten toteutumista. Kriteeri rasvan laadulle säilyi entisellään (0,7%).
  • Keitto- ja puuroaterioilla on mahdollista tarjota juustoja tai leikkeleitä, kunhan ne ovat Sydänmerkki-tuotteiden kriteereiden mukaisia
  • Salaatinkastikkeeksi käyvät myös Sydänmerkin mukaiset kasviöljyt (esim. oliiviöljy)


Myöntämisperusteet kokonaisuudessaan löydät täältä