Salaattibaari

Sydänmerkki voidaan myöntää myös salaattibaarille. Kriteerit täyttävät komponentit merkitään salaattibaarissa Sydänmerkillä, jotta asiakas voi koota helposti terveellisen kokonaisuuden tarjolla olevista vaihtoehdoista.

Sydänmerkki-salaattibaari toteutetaan seuraavasti:


1. Kasvikset

Salaattibaarissa tulee olla vähintään kolme kriteerit täyttävää kasvista, joista

  • vähintään kahden tulee olla rasvaa ja suolaa sisältämättömiä kasvisvaihtoehtoja (esimerkiksi salaattia, tomaattilohkoja, melonikuutioita)
  • kolmas voi olla mikä tahansa Sydänmerkki-kriteerit täyttävä kasvisvaihtoehto eli tuore tai kypsennetty kasvis.
  • Kriteerit täyttävät komponentit merkitään salaattibaarissa Sydänmerkillä

2. Proteiinilisäke

Tarjolla tulee olla ainakin yksi kriteerit täyttävä proteiinilisäke.

Proteiinilisäke voi olla lihaa, kalaa, keitettyä kananmunaa tai maito- tai kasvipohjainen tuote

  • Käyttövalmiina hankittavien lisäkkeiden tulee olla Sydänmerkki-tuotteiden mukaisia (esimerkiksi kinkku tai raejuusto)
  • Ravintolassa valmistettavien lisäkkeiden kohdalla käytetään Sydänmerkki-aterian myöntämisperusteita (esimerkiksi paistettu kala tai marinoidut pavut)
  • Kriteerit täyttävät komponentit merkitään salaattibaarissa Sydänmerkillä (kts. kuva yllä)

3. Muut aterianosat

Salaattiannoksen lisäksi tarjolla tulee olla muut Sydänmerkki-ateriaan kuuluvat aterianosat, jotta asiakkaalla on mahdollisuus koota terveellinen ateriakokonaisuus

  • leipää vähempisuolaisena ja runsaskuituisena sekä leivälle kasvirasvalevitettä
  • maitoa tai piimää rasvattomana
  • öljypohjaista salaatinkastiketta
  • halutessa tarjolla voi olla Sydänmerkin mukaisia vilja- tai perunalisäkkeitä, esimerkiksi riisiä tai täysjyväpastaa.

Myös muut aterianosat merkitään Sydänmerkillä.

4. Malli aterian koostaminen

Asiakasta ohjataan muodostamaan lautasmallin mukainen kokonaisuus esimerkiksi visuaalisella tai sanallisella opasteella.